FIFA VM 2018

Gammel landsholdsaftale sikrer millionregn over danske VM-spillere

Uanset hvordan det går Danmark ved VM, så kan spillerne takket være landsholdsaftalen fra 2015 se frem til en solid betaling for arbejdet i Rusland.

Det er ikke kun et af karrierens højdepunkter, de danske spillere kan se frem til, når det går løs ved VM i Rusland.

Christian Eriksen, Simon Kjær og de andre danske spillere kommer nemlig også til at tjene en god pose penge på VM-oplevelsen. 

Det er DBU, der står for afregningen af spillernes løn ved slutrunden. Sidste gang, Danmark var med til sådan en, var ved EM i 2012. Her endte det med tre kampe og et gruppespilsexit. Alligevel kunne hver spiller sætte 803.000 kroner ind på kontoen efter strabadserne i Polen og Ukraine.

Og selvom man ikke kan sige noget om den præcise størrelse på dette års VM-honorar, så bliver dette års beløb næppe mindre end i 2012. Der er nemlig tale om flere millioner kroner, der skal fordeles på de danske VM-spillere.

Landsholdsaftalen fra 2015, der blev indgået mellem DBU og Spillerforeningen, sikrer, at halvdelen af det overskud DBU laver på VM-slutrunden går direkte til de danske spillere og Spillerforeningen.

Og der burde kunne blive stablet et ganske pænt overskud på benene. DBU er nemlig garanteret cirka 59,8 millioner kroner fra FIFA, uanset hvordan det går i Rusland.

- Det lyder da som en fornuftig aftale for spillerne, fortæller forsker i sportsøkonomi Kenneth Cortsen til TV 2 SPORT.

Overblik over præmiepengene til VM

Her kan du se, hvor store præmiepenge FIFA giver nationerne til VM

59,8 mio. DKK for exit i gruppespillet.

85,0 mio. DKK for exit 1/8-finalen.

110,2 mio. DKK for exit i kvartfinalen.

148,0 mio. DKK for en 4. plads.

160,6 mio. DKK for en 3. plads.

185,8 mio. DKK for en 2. plads.

248,8 mio. DKK for en 1. plads.

- Der er dog en del, man skal tage højde for. Der er jo mange og relativt store udgifter forbundet med transport, stab og specialister. Og de udgifter kommer jo til at have indflydelse på det overskud, der skal deles. Men umiddelbart lyder det som en helt ok aftale, selvom vi ikke kan sige præcist, hvad det giver i kroner og øre til spillerne. 

Og den aftale bliver taktvis bedre, jo længere det danske landshold kommer til VM.

Skulle det blive til et exit i 1/8-finalen for de danske drenge, kvitterer FIFA med en check på godt 85 millioner kroner. Skulle det mod de flestes forventning også blive til dansk succes her, så venter der selvfølgelig en større pose penge fra FIFA i takt med, man når længere og længere ved VM.

Sponsorkroner går ubeskåret til spillerne

Halvdelen af DBU's overskud fra slutrunden er dog langt fra de eneste millioner, Christian Eriksen & Co. er sikret til deling.

Således kan spillerne se frem til, at bonusaftaler for en slutrunde-kvalifikation med hovedsponsorer som eksempelvis Hummel og Carlsberg ryger direkte og ubeskåret i deres egne lommer og forbi DBU.

Samtidig går halvdelen af udstyrssponsorernes slutrundebonusser ligeledes til de rød-hvide spillere og Spillerforeningen som en del af den såkaldte udstyrssponsoraftale. Det har BT tidligere afsløret.

Udover de fine summer der venter på de danske spillere, er VM-slutrunden i sig selv en kæmpe mulighed for potentielt at score flere millioner kroner.

- I aftalen er der jo en rigtig god direkte kapitaliseringsmulighed for spillerne. Man skal dog også huske på, at de har en unik mulighed for at kapitalisere på en god slutrunde. Det er jo en kæmpe scene og et kæmpe udstillingsvindue, der kan øge markedsværdien markant, på en spiller der præsterer, lyder det fra Kenneth Cortsen.