Dommer Kenn Hansen
VM fodbold

Illustreret guide til offside-reglerne: Fem ting du skal forstå ifølge Kenn Hansen

Hvornår er der offside? Den tidligere topdommer og nu fodboldekspert Kenn Hansen har lavet denne guide over offside-reglerne i fodbold.

Offside-reglerne kan være kryptiske og indeholder en del undtagelser. Men her er svarene på spørgsmål som: “Hvordan fungerer offside?” og: “Kan der være offside ved indkast?”

Med denne guide behøver du ikke længere føle, at du stiller dumme spørgsmål. Eller måske har du en ven eller et familiemedlem, der kunne bruge guiden?

Så snør støvlerne og lad os komme i gang.

1) Hvorfor har man offside-regler?

Så angriberne ikke bare kan stå oppe ved modstandernes mål og vente på, at bolden bliver losset op.

2) Hvornår er man i "offsideposition"?

Når man er ”nærmere modstandernes mållinje end både bolden og næstsidste modspiller” i det øjeblik, bolden bliver spillet af en medspiller. Det hedder ”næstsidste modspiller”, fordi målmanden jo oftest står nede i målet.

3) Er der undtagelser til offside-reglerne?

Ja, det skal jo ikke være nemt. Man kan kun være offside på modstandernes halvdel, og midterlinjen hører ikke med. Det gør armene på spilleren heller ikke.

Det er altså kun hoved, krop eller fødder, der afgør, om spilleren er i offsideposition.

4) Er det altid strafbart at befinde sig i offsideposition?

Nej. Før en offsideposition er strafbar, skal man gøre én af tre ting:

a) Indvirke på spillet

b) Genere en modspiller

c) Eller opnå en fordel

Lad os lige tage dem én ad gangen.

4a) Når man har indvirkning på spillet

Denne type offside er mest almindelig. Man indvirker ganske enkelt på spillet ved at røre bolden. Er du i offsideposition, når bolden afleveres, dømmes der offside, når du rører den.

Teknisk set skal spilleren røre bolden, men indimellem fløjter dommeren tidligt for at spare spilleren for løbeturen efter bolden.

4b) Når man generer en modspiller

En spiller kan genere ved i offsideposition at spærre udsynet for sin modstander, ofte målmanden.

Der kan også dømmes offside, hvis en spiller i offsideposition går efter bolden i en duel og dermed påvirker forsvarsspilleren. Også selvom den angribende spiller slet ikke rører bolden.

4c) Når man opnår en fordel

Det betyder, at man modtager en bold, som springer tilbage fra en redning, stolpen eller endda dommeren, når man er i offsideposition.

Det dækker dog ikke over, hvis bolden spilles forsætligt fra en forsvarsspiller. Så hvis en forsvarsspiller laver en fejlaflevering til en modstander, der er i offsideposition, er det ikke strafbart. Det svære i denne kategori er som oftest at vurdere, om bolden blev spillet forsætligt eller blot snittet.

5) Var det så alt?

Niks… Der er nogle situationer, som man aldrig kan være offside i: Når man er bagved bolden i afleveringsøjeblikket eller direkte på hjørnespark, målspark eller indkast.

Tillykke! Hvis du er nået så langt, så har du nu styr på det grundlæggende i offsidereglerne.

Men, men men... Der kan opstå endnu mere komplicerede situationer, hvor det kan blive rigtig avanceret. Det lader vi dog de professionelle dommere til VM om.

Du kan se dommerne i aktion på TV 2 PLAY, der viser samtlige kampe.