FIFA VM 2018

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende, sagde Morten Olsen om Pionteks ekstreme forberedelse

TV 2 SPORTs kommentator Flemming Toft har oplevet alle danske VM-deltagelser fra første parket. Han husker tilbage på en usædvanlig VM-debut i 1986.

Mexico 1986. “Vi er røde, vi er hvide”, blev der sunget i gaderne af et folk, der var stolte over Sepps drenge.

Og der var grund til den stolthed, for Danmark havde op igennem 80'erne budt ind med fodboldspil, der ikke alene begejstrede, vandt hjerter og fodboldkampe - men også gav grobund for at tro på det helt store. 

Et dansk landshold havde aldrig tidligere været i VM-berøring før 1986. Et dansk landshold havde aldrig tidligere haft en træner med professionel indstilling. Et dansk landshold havde aldrig tidligere haft så mange profiler med spilletid i europæiske topklubber. Et dansk landshold havde aldrig tidligere haft så store forventninger.

Landsholdet havde fået en tysk bagmand med det bryske udtryk, der hen ad vejen lagde ansigtets folder i en god blanding af krav om seriøsitet og dansk mentalitet. Sepp Piontek kom, så - og sejrede som resultaternes, spillernes og folkets mand.

Han afgjorde ved sin start, at den forældede foreningskultur i landsholdsregi ikke var brugbar, og den såkaldte udtagelseskomité blev lagt ned, så det udelukkende var landstræneren, der bestemte landsholdets udseende. Før havde et tremandsudvalg bestående af amatørledere sat dagsordenen.

Og Piontek var kommet (1978) med en klar besked om, hvad det ville sige at spille på det danske landshold. Han fik, hvad han ville have, og som et særligt supplement også nogle spillere, der var i europæisk topklasse - nogle endda i verdensklasse. De indledte ikke med at slukke smøgen og sige nej til byture, men de fandt kompromisset med tyskeren.

Preben Elkjær havde ellers indledt frækt og impulsivt med et glimt i øjet, da tyskeren truede med bøder i tilfælde af omgåelse af de nye regler.

- Det koster til bødekassen at gå i byen under landsholdssamlingerne, kom det stramt fra Piontek.

- Ok, svarede Elkjær, her er 100 kroner som forskud.

Iltmasker og ekstrem forberedelse

Landsholdet havde kvalificeret sig til Mexico i 1986 efter et pænt europæisk gennembrud i '84 ved EM i Frankrig. Spanien blev endestationen i semifinalen (otte hold deltog), da Danmark tabte på straffespark.

I et land uden høje bjerge var det tvingende nødvendigt at forberede sig på tynd luft. Landsholdet skulle i Mexico spille i 2260 meters højde i landet, hvor høj luftfugtighed også var på menuen. Og i et land, hvor almindelig hygiejne gik hånd i hånd med slendrian. Der var nok at tage fat på for videnskaben. For første gang i landsholdshistorien en samling, der blev belært, advaret og overvåget af August Krogh Instituttet og andre eksterne eksperter.

Der blev trænet med iltmasker i fladt terræn i Vedbæk, spillerne blev sat under åndedrætspres, de skulle ikke bare trække vejret, de skulle hive efter det. Flere af dem kendte til det, når smøgerne havde sat sig. Men det her var mere anstrengende. De blev målt og vejet - noget helt nyt for spillere som Elkjær, Arnesen og Laudrup, der var vant til leg med bolden og ikke anstrengelser i den grad.

Som om det ikke var nok at blive gasblå i ansigtet og svede overdrevent på Vedbæk-græs, så tog hele delegationen med os mediefolk som påhæng til Colombia til yderligere forberedelser for vejrtrækningen. Til Bogota i kaffe- og kokainlandet, hvor ilten var i mindretal og kriminaliteten i overflod. Til gengæld var der tid nok til at få pulsen på plads, da DBU-delegationen inklusive Sepp Piontek udstak udgangsforbud for spillerne i dette krimi-helvede. Tre medfølgende civilister fra delegationen trådte over stregen og blev overfaldet. De slap med skrækken og beholdt Omega-ure og halskæder af såkaldt guld.

- Hvis du vil beholde livet, så gør endelig ikke modstand, lød det til os alle fra den danske ambassadør i Colombia.

Politifolk gik tæt i gaderne med maskingeværer og alvorlig mine. Spillerne blev irritable, fordi de var lukket inde. Der var knaldhård træning og uofficielle kampe mod Paraguay i Bogota og et lokalt hold, Juniors, i Barranquilla. Et nederlag og en uafgjort. Laudrup sparket ned, flere med ømme stænger, tegningen til noget godt, tilfreds Piontek, der sad på en træbænk og dirigerede med storrygende assistenter omkring sig. En snor på rygsiden skilte dem fra tilskuerne. Få dage før den helt store scene i Mexico.

Det var i øvrigt Colombia, der skulle have været vært for VM 1986, men økonomien vaklede op gennem 80'erne i dette land opkaldt efter opdagelsesrejsende Christoffer Columbus - nu blev det i stedet Mexico.

Men en enkelt ting fyldte meget i landsholdslejren. Talentfulde Per Frimann blev sparket ned i den sidste træningskamp, og det betød, at han aldrig kom i kamp i denne (også) hans største begivenhed. Frimann måtte rejse hjem længe før tid.

'Har aldrig været ude for noget lignende'

Landsholdet kom fra indelukket i Colombia til nærmest luksuriøse omgivelser på Hotel Juria i Queretaro, hvor guldet glimtede i millionærernes paradis, og stilheden gjorde forberedelserne perfekte. Ikke langt derfra boede vi mediefolk i det, nogle ville kalde et charter-helvede, men som andre i branchen kaldte Hotel Fuld-fart-frem. Bar ved poolen, lokal musik-skrigeri til langt ud på natten - noget, der lokkede, ikke spillerne, men flere fra DBU-delegationen til.

Nu var det for alvor alvor. Spillerne trænede, så sveden sprang og gjorde dem lettere. De gik fysisk udmattede tidligt i seng, men nød omgivelserne, og at koner og kærester kom på visit.

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende, kan jeg huske, Morten Olsen sagde, da vi snakkede om den hårde træning. Og to dage senere sagde han igen:

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende.

Denne gang knaldet ned af høj feber ligesom så mange andre. Det var dagen før den første kamp mod Skotland, der havde den senere så navnkundige Alex Ferguson som træner.

Anføreren, 36-årige Olsen, rejste sig, og Danmark vandt 1-0 på mål af Preben Elkjær. Sepp Piontek havde ladet John Sivebæk og Jan Mølby sidde over, og det undrede mange af os. Samspillet mellem Mølby og Lerby var for mange et væsentligt kriterie for succes på en midtbane, der ikke fungerede i Colombia. Lerby sagde til mig ved ankomsten til Mexico:

- Nu må Sepp snart holde kæft med de udtalelser om vores midtbanespil. Hvis det er et problem for ham, må han sgu da løse det.

Sagt i medie-øjemed. Lerby kunne ikke klappe i, men sagde prompte, hvad han mente - til Sepp, til medspillerne, til pressen.

Men det blev altså uden Mølby, der dog fik minutter mod Skotland, Uruguay og en hel kamp mod Vesttyskland samt de sidste 20 minutter mod Spanien. Det blev aldrig hans VM, vinderen af The Double med Liverpool.

Som den lille grimme ælling

Der var særlig god stemning i og omkring den danske lejr efter historiens første VM-sejr. Spillerne pjattede, verdenspressen blev budt indenfor til noget nær åbent hus, alle var i hopla. Danmark var begyndt at gynge - og synge.

Spillerne og landstræneren havde på forhånd indsunget 'Re-Sepp-ten' med den Mick Jagger-lignende Frank Arnesen som forsanger. Et hit, også i videoformat. Dodo sang med 'Frankie-Boy', mens mange af de andre sang falsk. Det var som en billedbogsfortælling, der gik rent ind, og som også blev sunget i VM-lejren i Querretaro.

Som den lille grimme ælling

bli'r man rød og hvid på tælling

svæver som de hvide svaner

på alverdens udebaner.

Ikke alle kunne synge med, så de udenlandske journalister nøjedes med at kaste superlativer efter det danske fodboldspil og de danske drenge. Verdensstjernen Pelé skreg endda ud på alverdens forsider, at Danmark kunne vinde VM.

Alt det blev forstærket med storsejren over Uruguay i næste kamp på Estadio Neza 86 i byen Nezahualcóyot. Vi kørte derfra i mediebussen i mægtigt humør. Der var en mærkbar kontrast til ankomsten gennem slumkvarteret med møgbeskidte unger, der med bar røv og bare tæer stod i sumpen og fulgte busserne med velpolstrede danskere - og skreg: “Dinamarca, Dinamarca!" En skarp modsætning imellem disse faldefærdige træhytter, skrald overalt og så dette, absolut ikke overprægtige, men på den tid moderne byggeri i disse omgivelser.

Sepp Piontek havde rynket panden i optakten og havde et særligt påbud til 'legedrengene' Elkjær, Arnesen og Laudrup. Som sædvanligt hørte de ikke efter.

- Uruguay var sydamerikanske mestre, de havde en stjerne i Francescoli, og de var fysisk meget stærke. Navnlig det sidste lagde Sepp Piontek stor vægt på i den sidste taktiksnak. Frank Arnesen, Preben Elkjær og jeg fik klar besked om ikke at drible i det første kvarter. Men det glemte vi, eller også var det bare imod vores natur, fortæller Michael Laudrup.

Meningen med ikke at drible var at undgå at provokere overdrevent, så Uruguay-spillerne ville føle sig ovenpå, kunne kyse eller ligefrem ødelægge de danske driblere og dermed få et overtag. Det var sådan, de spillede.

Vi knuste Uruguay, mesterholdet, med 6-1. Og først der gik det op for os, at vi var bedre, end vi selv troede

Michael Laudrup

Men trioen var ligeglade med Sepp Pionteks ordre. De legede og slog sig kun lidt, men provokerede modstanderen. Elkjær lagde for, og det tirrede især den iltre Miguel Bossio, der inden for fem minutter fik to gule kort, det sidste for at knalde Arnesen ned. Farvel, du. Det var Bossios sidste aktion i Uruguays landsholdstrøje.

Cola og whiskey

Optakten havde ellers været katastrofal i den danske lejr - og i øvrigt også i medielejren. Langt de fleste af spillerne, hvis ikke alle, havde haft voldsomt maveonde. Dels på grund af klima- og kostforandring, dels på grund af hård træning. Maveondet kostede kræfter, spillerne blev matte, og anfører Morten Olsen krævede, at Sepp Piontek droslede ned på de fysiske aktiviteter.

Alle danske pressefolk bukkede også under, og jeg skal hilse at sige, at det var slemt. Det stod ud i begge ender, som om der ikke fandtes et punktum. Kiloene raslede af på en ufin måde. Jeg kom i tanke om en specialist i tropesygdomme, som inden turen til Mexico havde sagt, at hvis vi kom ud for lige netop den slags mave-ondskabsfuldheder, så var der kun to ting, der kunne lindre: Cola og whiskey. Jeg blev vildt populær, da jeg spredte dette budskab.

De dribleglade hørte altså ikke efter mod Uruguay. Og det gav bonus. Laudrup trak først én mand, så en mere til sig og afdriblede dem begge, hvorefter han lagde bolden lidt yderligt i venstre side, men dog for fødderne af Elkjær, der scorede efter blot 10 minutter.

- Det var indledningen til en af de største kampe, jeg har spillet med landsholdet. Vi knuste Uruguay, mesterholdet, med 6-1. Og først dér gik det op for os, at vi var bedre, end vi selv troede. Forventningerne på forhånd var store, vi troede på os selv, men vi var ikke helt klar over, hvor gode vi egentlig var, erindrer Michael Laudrup.

'Nej, han venter...'

Han lavede selv målet til 3-1 - det ikoniske, hvor “nej, han venter...”. Sagt så herligt af Svend Gehrs. “Jeg var lige ved ikke at få scoret, for jeg ville være sikker på at være langt nok udenom målmanden, og så var en forsvarsspiller lige ved at få reddet på stregen”.

Der blev igen jublet og snakket om, hvor langt dette danske hold kunne nå i denne VM-turnering. Blandt de fire bedste, skreg en næsten enig verdenspresse. Uenigheden kom, da vi alle ville sætte holdet mod Vesttyskland, nu hvor det lå klart, at Danmark ville gå videre uanset hvad. Tyske Sepp ville under alle omstændigheder vinde den kamp, også for at holde momentum. Spillerne var af flere meninger, men selvfølgelig ville de helst spille, ikke spares.

Begrænset sparehensyn fra Pionteks side. Det endte med dansk sejr på 2-0, og der var brede smil igen. Bortset fra at Frank Arnesen blev smidt ud og ikke kunne være med i næste kamp mod Spanien. Så blev der snakket. Skulle landstræneren have ageret anderledes?

Et på nogle punkter amputeret dansk hold, der havde gejsten mere end gnisten. Den fysiske og mentale gnist. Det hjalp gevaldigt, at Jesper Olsen kunne bringe Danmark foran på straffespark, men så var der ikke mere luft i hverken ben- eller hovedhøjde. Det endte kaotisk og resultatmæssigt ydmygende med 1-5. Farvel, Danmark.

Og selvom ingen vil sige det direkte, så passede det farvel måske spillerne meget godt. De fleste var trætte, der var ikke flere kræfter.

- Vi blev mentalt trætte hen ad vejen. Ikke mindst fordi vi havde været samlet så uhørt længe. Det var uvant. Men også fordi vi hele tiden forholdt os til, at vi var bedre, end vi troede. Det var underligt. Sepp sagde hele tiden, at vi skulle minde os selv om, at dette var første gang, vi var til VM, og at nogle måske aldrig ville opleve det mere. Det gav os et særligt løft. Og det var meget præcist sagt af Sepp, fortæller Michael Laudrup.

- Men der var bare ikke mere tilbage.

Syndebuk og slutsvada

På den måde blev Jesper Olsens fatale tilbagelægning, som havde adresse til Lars Høgh, men endte hos Butrageno, til en undskyldning og en årsag, mens de fleste af spillerne og omgivelserne år senere kunne bruge trætheden som den reelle forklaring.

Tilbage står, at det her i Mexico var en af de største fodboldleverancer fra et dansk landshold. Det smittede hele verden.

- Det var forfriskende og interessant - en oplevelse - at se de danske VM-debutanter. Selvom det blev alt for kort, konkluderede en engelsk tv-journalist.

At det blev for kort, gjorde også Søren Lerby kort for hovedet. Jeg kan huske, han sagde til mig, at “der er nogle tøsedrenge på landsholdet. Vi har det godt nok sammen, men jeg kan ikke klare at høre, at nogle siger, de er ved at være trætte. For helvede - det er et VM, vi er til. Ikke en sekundaturnering i Sundby Hallen”.

Typisk for Lerby. Manden, der aldrig holdt kæft og heller aldrig gav op. Det var stik imod hans natur, at Danmark røg ud så “tidligt”.

- Hold nu kæft, og spil fodbold, som han sagde.

Den danske trup til VM i 1986

Troels Rasmussen

Troels Rasmussen

Position: Målmand
Født: 4. juli 1961 (24 år under slutrunden)
Klub: AGF
Øvrige klubber i karrieren: Vejle Boldklub
A-landskampe: 35
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid mod Skotland og Uruguay

Foto: Ukendt / Scanpix Denmark

Lars Høgh

Lars Høgh

Position: Målmand
Født: 14. januar 1959 (27 år under slutrunden)
Klub: OB
Øvrige klubber i karrieren: Ingen
A-landskampe: 8
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid mod Vesttyskland og Spanien

Foto: Joel Robine / Scanpix Denmark

John Sivebæk

John Sivebæk

Position: Wingback
Født: 25.Oktober 1961 (24 år under slutrunden)
Klub: Manchester United
Øvrige klubber i karrieren: Vejle Boldklub, AS Saint-Étienne, AS Monaco, Pescara Calcio, AGF
A-landskampe: 87
VM-kampe i 1986: Blev skiftet ind i det 75. minut mod Skotland og spillede hele kampen mod Vesttyskland

Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix Denmark

Søren Busk

Søren Busk

Position: Forstopper
Født: 10. april 1953 (33 år under slutrunden)
Klub: MVV Mastricht
Øvrige klubber i karrieren: Glostrup IC, Westfalia Herne, KAA Gent, AS Monaco, Wiener Sportklub, Herfølge Boldklub
A-landskampe: 61
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid i alle fire kampe

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Nordfoto

Morten Olsen

Morten Olsen

Position: Libero
Født: 14. august 1949 (36 år under slutrunden)
Klub: Anderlecht
Øvrige klubber i karrieren: Vordingborg IF, B 1901, Cercle Brugge, Racing White, 1. FC Køln
A-landskampe: 102
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid i alle fire kampe

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Danmark

Ivan Nielsen

Ivan Nielsen

Position: Forstopper
Født: 9. oktober 1956 (29 år under slutrunden)
Klub: Feyenoord
Øvrige klubber i karrieren: Fremad Amager, PSV, Feyenoord, B 1903, FC København, Næstved IF
A-landskampe: 51
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid mod Skotland, Uruguay og Spanien

Foto: Teit Hornbak / Ritzau Scanpix

Søren Lerby

Søren Lerby

Position: Midtbanespiller
Fødselsdag: 1. februar 1958 (28 år under slutrunden)
Klub: Bayern München
Øvrige klubber i karrieren: Fremad Amager, Ajax Amsterdam, AS Monaco, PSV Eindhoven
A-landskampe: 67
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid i alle fire kampe

Foto: Palle Hedemann / Scanpix Denmark

Jan Mølby

Jan Mølby

Position: Midtbanespiller
Fødselsdag: 4. juli 1963 (22 år under slutrunden)
Klub: Liverpool
Øvrige klubber i karrieren: Kolding IF, Ajax Amsterdam, Barnsley FC, Norwich City, Swansea City
A-landskampe: 33
VM-kampe i 1986: Blev skiftet ind i det 83. minut mod Skotland. Kom på banen efter 56 minutter mod Uruguay og spillede derefter hele kampen mod Vesttyskland. Blev skiftet ind i det 70. minut mod Spanien.

Foto: Palle Hedemann / Scanpix Danmark

Jesper Olsen

Jesper Olsen

Position: Venstre fløj
Fødselsdag: 20. marts 1961 (25 år under slutrunden)
Klub: Manchester United
Øvrige klubber i karrieren: Næstved IF, Ajax Amsterdam, Næstved BK, Girondins de Bordeaux, SM Caen
A-landskampe: 43
VM-kampe i 1986: Var på banen til det 83. minut mod Skotland og blev skiftet ind efter 81 minutter mod Uruguay. Spillede 70. minutter mod både Vesttyskland og Spanien.

Foto: PALLE HEDEMANN / Scanpix Danmark

Klaus Berggren

Klaus Berggren

Position: Hængende angriber
Født: 3. februar 1958 (28 år under slutrunden)
Klub: Pisa
Øvrige klubber i karrieren: Lyngby BK, AS Roma, Torino FC
A-landskampe: 47
VM-kampe i 1986: Spillede mod Skotland, Uruguay og Spanien

Foto: Palle Hedemann / Scanpix Denmark

Preben Elkjær Larsen

Preben Elkjær Larsen

Position: Angriber
Født: 11. september 1957 (28 år under slutrunden)
Klub: Verona
Øvrige klubber i karrieren: Vanløse IF, 1. FC Køln, KSC Lokeren, Vejle Boldklub
A-landskampe: 69
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid mod Skotland og Uruguay, og blev skiftet ud efter 46. minutter mod Vesttyskland. Spillede hele kampen mod Spanien

Foto: Nf / Scanpix Nordfoto

Michael Laudrup

Michael Laudrup

Position: Angriber
Født: 15. juni 1964 (21 år under slutrunden)
Klub: Juventus
Øvrige klubber i karrieren: KB, Brøndby IF, S.S. Lazio, FC Barcelona, Real Madrid, Vissel Kobe, Ajax Amsterdam
A-landskampe: 104
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid mod Skotland, Vesttyskland og Spanien. Blev skiftet ud efter 81 minutter mod Uruguay

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Denmark

Jens Jørn Bertelsen

Jens Jørn Bertelsen

Position: Midtbanespiller
Født: 15. februar 1952 (34 år under slutrunden)
Klub: Aarau
Øvrige klubber i karrieren: SGI, Esbjerg fB, R.F.C. Seraing, FC Rouen
A-landskampe: 69
VM-kampe i 1986: Fik fuld spilletid mod Skotland og Spanien, og blev skiftet ud efter 56 minutter mod Uruguay

Foto: Morten Juhl / Scanpix Denmark

Allan Simonsen

Allan Simonsen

Position: Midtbanespiller/forward
Født: 15. december 1952 (33 år under slutrunden)
Klub: Vejle Boldklub
Øvrige klubber i karrieren: Borussia Mönchen Gladbach, FC Barcelona, Charlton Athletic
A-landskampe: 55
VM-kampe i 1986: Blev skiftet ind efter 70 minutter mod Vesttyskland

Foto: Kurt Petersen / Scanpix Denmark

Frank Arnesen

Frank Arnesen

Position: Offensiv midtbanespiller
Født: 30. september 1956 (29 år under 
slutrunden)
Klub: PSV
Øvrige klubber i karrieren: Fremad Amager, Ajax Amsterdam, Valencia, Anderlecht
A-landskampe: 52
VM-kampe i 1986: Blev skiftet ud efter 75 minutter mod Skotland, men spillede derefter hele kampen mod Uruguay. Fik rødt kort i det 89. minut mod Vesttyskland.

Foto: Palle Hedemann / Scanpix Nordfoto

Ole Qvist

Ole Qvist

Position: Målmand
Født: 25. februar 1950 (36 år under slutrunden)
Klub: KB
Øvrige klubber i karrieren: Ingen
A-landskampe: 39
VM-kampe i 1986: Ingen

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Danmark

Kent Nielsen

Kent Nielsen

Position: Forsvarsspiller
Født: 28. december 1961 (24 år under slutrunden)
Klub: Brønshøj
Øvrige klubber i karrieren: Brøndby IF, Aston Villa, AGF
A-landskampe: 54
VM-kampe i 1986: Ingen

Foto: Ernst Van Norde / Scanpix Danmark

Flemming Christensen

Flemming Christensen

Position: Angriber
Født: 10. april 1958 (28 år under slutrunden)
Klub: Lyngby
Øvrige klubber i karrieren: AB
A-landskampe: 11
VM-kampe i 1986: Ingen

Foto: Ernst Van Norde / Scanpix Danmark

John Eriksen

John Eriksen

Position: Angriber
Født: 20. november 1957 (28 år under slutrunden)
Klub: Feyenoord
Øvrige klubber i karrieren: Svendborg, OB, Roda, FC Mulhouse, Feyenoord, Servette FC, FC Luzern
A-landskampe: 17
VM-kampe i 1986: Blev skiftet ind efter 46. minutter mod Vesttyskland og kom på banen i det 60. minut mod Spanien

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Danmark

Henrik Andersen

Henrik Andersen

Position: Forsvarsspiller
Født: 7. maj 1965 (21 år under slutrunden)
Klub: Anderlecht
Øvrige klubber: Fremad Amager, 1. FC Köln
A-landskampe: 30
VM-kampe i 1986: Spillede fuld tid mod Uruguay og Vesttyskland, og blev skiftet ud efter 60 minutter mod Spanien

Foto: Palle Hedemann / Scanpix Danmark

Jan Bartram

Jan Bartram

Position: Midtbanespiller
Født: 6. marts 1962 (24 år under slutrunden)
Klub: AGF
Øvrige klubber i karrieren: Brøndby IF, Bayer Uerdingen, Glasgow Rangers
A-landskampe: 32
VM-kampe i 1986: Ingen

Foto: Jørgen Jessen / Scanpix Danmark

Per Frimann

Per Frimann

Position: Midtbanespiller
Født: 4. juni 1962 (23 år under slutrunden)
Klub: Anderlecht
Øvrige klubber: AB, KB, AGF, Brøndby IF
A-landskampe: 17
VM-kampe i 1986: Ingen. Blev skadet helt op til slutrunden og måtte derfor se alle opgør fra sidelinjen

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Danmark