FIFA VM 2018

Derfor får kvinderne langt færre penge for slutrunde end herrerne

Den store forskel i bonussen mellem kvinde- og herrelandsholdet er helt naturlig, hvis man spørger en forsker i sportsøkonomi.

Tidligere på ugen kom det frem, at det danske herrelandshold kan se frem til en rigtig god betaling for arbejdet i Rusland, uanset hvordan det går til VM.

Hver eneste af Åge Hareides 23 spillere kan nemlig se frem til en VM-bonus fra DBU på minimum 739.000 kroner. En bonus, der kun bliver større, jo længere landsholdet skulle komme ved VM.

Sammenlignet med de kvindelige landsholdskollegaer er der en stor forskel i slutrundebetalingen fra DBU. Til sammenligning fik hver af spillerne fra kvindelandsholdet nemlig "blot" 35.993 kroner fra DBU for at spille sig i EM-finalen i 2017.

Og ifølge forsker i sportsøkonomi Kenneth Cortsen er forskellen på bonusstørrelsen mellem Eriksen & co. og Harder, Nadim og de andre kvinder meget naturlig. Der er nemlig væsentlig flere penge i herrefodbold.

- Det er vigtigt at erkende, at der er en enorm forskel markedsmæssigt og kommercielt på kvinde- og herrefodbold både på landshold samt på klubholdene. Der er simpelthen en tydelig forskel i efterspørgslen fra fans, medier og sponsorer på herre- og kvindefodbold, og det afspejler sig også i bonussen til de to landshold, fortæller Kenneth Cortsen til TV 2 SPORT. 

- Skal man kigge nærmere på, hvad der skaber økonomi i fodbold, så er det i høj grad fansene, der driver motoren og sætter de andre økonomiske hjul i gang hos blandt andet sponsorer og medier. Og her er der altså bare flere fans i herrefodbold kontra kvindefodbold. Det er i dén grad noget af det, der giver forskellen økonomisk mellem kvinde- og herrefodbold. 

En forskel, der altså afspejles i bonussen fra DBU til de to respektive landshold.

Den store økonomiske forskel ses også tydeligt, i den gevinst DBU får for at enten kvinde- eller herrelandsholdet spiller sig i en slutrunde.

Sidste sommer modtog DBU godt 7.5 millioner kroner fra UEFA for, at kvindelandsholdet nåede hele vejen til finalen. Ved herrernes VM er det danske fodboldforbund sikret 59,8 millioner kroner i betaling fra FIFA, uanset om det kun skulle blive til tre kampe for de danske drenge.

Netop den forskel er med til, at bonussen for herrelandsholdet er en god portion større end de kvindelige kollegaers, lyder det fra Kenneth Cortsen.

- Der er bare de her forskelle. Men bliver kvindelandsholdet ved med at gøre det godt og kvalificerer sig til flere slutrunder, så er det også noget, der vil være med til at øge deres kommercielle muligheder i fremtiden. Men et kvindelandshold vil få meget svært ved at kunne få en bonus på størrelse med herrernes. Her er forskellen simpelthen for stor rent markedsmæssigt, forklarer Kenneth Cortsen til TV 2 SPORT.

Danmark starter VM på lørdag, når de spiller første kamp mod Peru klokken 18:00. Du kan se kampen på TV 2 eller TV 2 Play.