VM fodbold

Spanien fyrer landstræneren et døgn før VM

Med bare et døgn til VM står det spanske landshold uden landstræner.

Julen Lopetegui er færdig som spansk landstræner. Det står klart efter et pressemøde med det spanske fodboldforbund (RFEF) onsdag i Krasnodar.

- Vi har været tvunget til at give afkald på landstræneren. Vi ønsker ham held og lykke. Hvad end Spanien opnår vil have at gøre med det arbejde, han har udført, siger præsident Luis Rubiales.

Afskedigelsen er et resultat at, at Lopetegui tirsdag blev præsenteret som ny træner i Real Madrid. 

En nyhed, der angiveligt har gjort det spanske fodboldforbund og i særdeleshed præsident Luis Rubiales så rasende, at han har valgt at fyre træneren dagen før VM skydes i gang. 

Allerede tirsdag meddelte det spanske fodboldforbund, at det var nået til enighed med den nyudnævnte Real Madrid-træner om at gå hver til sit efter sommerens VM-slutrunde, men over natten har RFEF altså omstødt den beslutning og valgt at tage fyringen på forskud. 

Selv afviser Luis Rubiales, at beslutningen er taget i vrede.

- Jeg føler mig ikke svigtet. Lopetegui har udført et upåklageligt stykke arbejde. Noget andet er, hvordan det her er blevet gjort uden RFEFs vidende, siger forbundets præsident om Lopeteguis underskrift ved Real Madrid.

- Jeg beundrer og respekterer Julen meget. Jeg synes, han er en toptræner, og det har gjort det endnu sværere at tage beslutningen.

Pressemødet onsdag blev flere gange udskudt fordi de spanske spillere forsøgte at tale landstrænerens sag, men forbundet var fast besluttet på en fyring, og sådan blev det.

TV 2 SPORTs ekspert Peter Sørensen vurderer, at fyringen kan få konsekvenser for holdet til VM.

- Min umiddelbare reaktion er, at jeg er forundret, siger han og tilføjer, at det potentielt kan få konsekvenser for holdet ved VM.

- Det er uheldigt for holdet. Det er ikke sikkert, at der har været stor forskel på de trupper, den nu fyrede landstræner har udtaget, og den trup, som den kommende landstræner ville have udtaget.

Julen Lopetegui nåede knap to år på landstrænerposten, som han overtog fra Vicente del Bosque i 2016. Siden da har det spanske landshold ikke tabt, og den tidligere målmand er dermed ubesejret i sin tid som landstræner.

Så sent som i maj blev hans kontrakt forlænget med to år, men den når han altså ikke at fuldføre.

Sportschef Fernando Hierro og U21-landstræner Albert Celades er efter alt at dømme de bedste bud på en øjeblikkelig afløser for Lopetegui.

Spanien spiller første kamp ved VM fredag klokken 20, hvor Portugal er modstanderen. Derpå følger gruppekampe mod Iran og Marokko i næste uge.