FIFA VM 2018

Dommeren til Danmarks kamp mod Peru er 'en af Afrikas tunge drenge'

Bakary Gassama skal dømme VM-kampen mellem Danmark og Peru. Franck Fife / Scanpix Denmark

Når Danmark møder Peru ved VM, bliver kampen fløjtet af en dommer fra Gambia. 39-årige Bakary Gassama har fået ansvaret.

Se kampen mellem Danmark og Peru lørdag på TV 2 klokken 18.00

Når det første fløjt i kampen mellem Danmark og Peru lyder lørdag, kommer det fra en dommer med et flot CV.

Sådan betegner den tidligere topdommer Kenn Hansen, der er ekspert for TV 2 under VM, den 39-årige gambier Bakary Gassama, der er blevet udvalgt til at passe fløjten.

- Det er en af Afrikas tunge drenge. Normalt er det ikke et kontinent, man forventer sig så meget af på dommersiden, men han har et flot CV, siger Kenn Hansen.

Bakary Gassama har i 10 år dømt på topniveau, og undervejs har han haft ansvaret for kampe på nogle store scener:

OL i 2012, VM for klubhold, VM i 2014, Confederations Cup i 2017 og finalen ved African Cup of Nations i 2018 er nogle af de meritter, der står på CV’et hos Gassama.

Og han har tidligere stiftet bekendtskab med VAR, Video Assistant Referee, som er det videosystem, der kan hjælpe dommere undervejs i VM-kampene.

Atypisk sammensætning

Normalt ved store kampe kommer hoveddommeren og linjevogterne fra samme nation. Men det bliver ikke tilfældet ved kampen mellem Danmark og Peru.

Den gambiske dommer bliver flankeret af linjevogterne Jean Claude Birumushahu og Abdelhak Etchiali, der kommer fra henholdsvis Burundi og Algeriet.

- Det er meget atypisk, at han ikke har landsmænd som linjevogere, siger Kenn Hansen og påpeger herefter, at spillerne kan forvente noget anderledes fra Bakary Gassama, end de er vant til.

- Det sjove bliver at se den dommerstil, han kommer med. For den er anderledes, end den spillerne er vant til.

Der er ingen af spillerne fra hverken Peru eller Danmark, der tidligere har spillet en kamp med Bakary Gassama som dommer.