VM fodbold

Danmark dropper et af FIFA's nye, taktiske tilbud

Under VM i Rusland har holdene fået helt nye muligheder for at kunne justere taktikken undervejs i kampene.

Tak, men nej tak.

Danmark kommer ikke til at udnytte alle de taktiske muligheder ved VM i Rusland. Som noget nyt er det tilladt, at en person på bænken er i radiokontakt med en person, der følger kampen fra et plateau med taktisk overblik.

Derudover er det tilladt at sende taktiske billeder fra plateauet ned til bænken, hvor man i modsætning til tidligere må medbringe en tablet. Men det kommer danskerne ikke til at benytte sig af, fortæller Jon Dahl Tomasson.

- Nej. Jeg kommer ikke til at bruge den (en tablet), siger assistenttræneren til TV 2 SPORT.

Hvorfor?

- Det er svært at nå ind til spillerne under kampen. Det er noget, du kan tage med dem i halvlegen. Så det er et decideret valg i forhold til at holde fokus på det, vi gerne vil.

Radiokontakt mellem bænk og tribune

Derimod kommer Jon Dahl Tomasson til at være i radiokontakt med landsholdets analytiker Mounir Akhiat. Det har været testet siden årets første landskamp, hvor Danmark slog Panama med 1-0 i marts.

Mounir Akhiat følger og klipper kampene fra et billede-feed med et taktisk overblik. I pausen er Akhiat med i omklædningsrummet, hvor spillerne ser relevante klip fra første halvleg.

Ifølge Jon Dahl Tomasson bliver VM 2018 dog ikke første gang, trænere eller assistenttrænere har en tablet med på bænken.

- Der er mange igennem tiderne, der har gemt en iPad på bænken, uden folk har været klar over det. Så har de en kæmpe taktikbog, og så er der en iPad indeni. Det er ikke noget, jeg selv har prøvet, men det er sket før.  

Nyt er det til gengæld, at det er tilladt. Nyt er det også, at FIFA tilbyder fysiske oplysninger om spillerne undervejs i kampen. Det giver blandt andet trænerne mulighed for at se, hvor langt hver spiller har løbet.

Danmarks første VM-kamp spilles lørdag mod Peru. Kampen vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY med kampstart klokken 18.