Hårdt presset dansk hold åbner VM med sejr

Danmarks VM-drøm blomstrer i fuld flor, efter holdets 1-0-sejr over Peru lørdag aften. Yussuf Yurary Poulsen blev den danske helt.

Se eller gense Peru-Danmark på TV 2 PLAY.

Der er al mulig god grund til at sejle op ad åen i aften, i nat og de kommende dage. Danmark overvandt et sandt peruansk bombardement og fik en pointmæssig perfekt start på VM.

Yussuf Yurary Poulsen blev kampens enlige målscorer og sørgede dermed for den danske 1-0-sejr og de tre point, som gør, at Danmark nu sammen med Frankrig topper gruppe C.

Australien og Peru har begge nul point efter den første spillerunde.

Peru-Danmark 0-1

  • 59' 0-1 Yussuf Yurary Poulsen

Kampens spiller

- Kasper Schmeichel. Han var fabelagtig. Han holdt Danmark inde i kampen. En stor præstation af den danske målmand, lyder vurderingen fra TV 2 SPORTs fodboldekspert Kenneth Emil Petersen.

Kampens detalje

I slutningen af første halvleg fik Danmark dømt et straffespark imod sig efter videogennemsyn, det såkaldte Video Assistant Referee (VAR). Heldigvis for danskerne skød Perus Christian Cueva bolden langt over mål.

En VAR gennemgang af et muligt straffe sender Peru på pletten, hvor de brænder på det skamligste

Sådan forløb kampen

Af Mikkel Asferg, TV 2 SPORT i Saransk

Endelig! Endelig er ventetiden forbi. Danmark spiller med ved VM!

Og så bryder ’helvede’ løs hele vejen rundt om den ualmindeligt flotte bane. Peruanske fanatikere i titusindvis synger og larmer øredøvende en time før kampstart. 40 minutter før kick off sender de en fandenivoldsk pibekoncert ned mod danskerne, der entrerer banen for at varme op. Kort efter jubler de ved deres egne heltes ankomst, som havde de vundet VM.

Det har de ikke endnu, Peru – men de har vundet og forstærket nationens ubetingede kærlighed alene ved at være her i Rusland. Peru har ikke spillet med ved VM i 36 år. Det er 13.143 dage siden Perus seneste VM-kamp, og glæden ved at være tilbage kan høres, ses og mærkes på Mordovia Arena.

Danmark presset i bund

Peruansk energi er der også inde på banen. Los Incas kommer som ventet i et hæsblæsende pres, næsten pisket frem af tilskuerne. Selvom Danmark vinder flere dueller, så er spillet kun sporadisk på den peruanske halvdel i de første 10 minutter.  

Danmark er presset. Dog ikke mere end at Kasper Schmeichel først griber Yotuns afslutning fra distancen og derefter parerer kampens første farlige afslutning. Højrekanten Carrillo dribler forbi Jens Stryger og får tilskuerne til at holde vejret i et splitsekund. Afslutning! Med venstrebenet krøller han bolden mod det fjerneste hjørne. Den er inde for rammen, men Schmeichel redder.

0-0 efter en hidsig start på de to holds VM-premiere, og så er det som om, Danmark stille og roligt kommer med. Anført af balancespilleren William Kvist holder de rødklædte fornuftigt på bolden og fremtvinger et par hjørnespark, der er blevet trænet grundigt på i dagene op til kampen. Reelle chancer bliver det dog ikke til.

Kvist tvunget ud

En glimrende dansk periode bliver bragt til ende, da William Kvist får et knæ plantet i det ene ribben. Jefferson Farfan kommer svævende sidelæns ind i en hovedstødsduel og sender Kvist i græsset med store smerter. Efter et lille spilstop kæmper Kvist videre, og han kan se selvsamme Farfan komme til kampens største mulighed efter en stikning i dybden.

Heldigvis for Danmark kommer Simon Kjær i vejen med en glidende tackling i sidste øjeblik. Situationen afværget. Så let går det bare ikke med Kvist, der må lægge sig ned og senere løftes fra banen på en båre. Han erstattes af Lasse Schöne efter 36 minutter.

Dansk dobbeltchance og brændt straffespark

Et par minutter går der, inden Danmark kommer i et mere positivt fokus. Sisto kaster sig ud i en sjælden dribletur og nedlægges på kanten af feltet. En oplagt mulighed for Eriksen. En stor chance med sådan en kapacitet på holdet. Men: I muren. Lasse Schöne følger op med et godt drøn, men dét stoppes af målmanden Gallese.

Eriksen med et frisparksforsøg, der giver en ripost til Lasse Schöne

Kort før pausen bliver de peruanske tilskuere belønnet for deres støtte. I første omgang, i hvert fald. Yussuf Poulsen kommer lidt sent ind i en tackling af Christian Cueva. Peruaneren smider sig i feltet og ømmer sig overdrevet. Faktisk ligger han stadig ned, mens Schmeichel beder ham rejse sig på, da dommeren Bakary Gassama lang tid efter stopper spillet og sætter gang i videohjælpen.

Straffespark. Og apoplektisk jubel, lige indtil Christian Cueva selv går til bolden og tordnet den over mål. Han støttes straks af både tilskuere og holdkammerater, men Cueva ligner stadig en slagen mand, da han kort efter går til pause med et særdeles tomt blik.

Dansk dominans

Efter pausen, hvor ingen af de to trænere skifter ud, sidder Danmark på spillet. Momentvis afspejler det sig i støjniveauet, uden at hverken det ene eller andet hold kommer til store chancer.

I hvert fald ikke før peruanerne et kort øjeblik står spredt på midtbanen, mens Pione Sisto har bolden omkring midterlinjen. Eriksen løber ind i det enorme tomrum. Modtager bolden og driver den en smule frem. Til venstre løber Yussuf Poulsen, der takket være en kikset offsidefælde kan modtage bolden og tage et halvskævt træk ind i feltet.

Gallese er på vej ud af sit mål, da Poulsen med venstre ben sparker bolden ind bag ham! Stilhed på det meste af stadion. Ekstatisk jubel i hjørnet med danske fans. Og på den danske bænk. Poulsen selv smider sig ned på knæene og brøler sin glæde ud foran den danske enklave. 1-0 til Danmark efter 59 minutter.

Yussuf Poulsen bringer Danmark på 1-0

En stilling der takket være Kasper Schmeichel ikke udlignes umiddelbart efter, da AaB-spilleren Edison Flores spilles helt fri i venstre side af det danske felt. Stor redning af Schmeichel, der spiller sin første VM-kamp denne aften.

Schmeichel: Ro på

Afslutningen på Schmeichel bliver Flores’ sidste aktion i kampen. Han pilles ud til fordel for den enormt omtalte kaptajn Paolo Guerrero, der skal bringe noget mere tyngde ind i feltet.

Det gør han straks, Guerrero. Først med et hovedstød lige i favnen på Schmeichel, og derefter ved de peruanske indlæg, der flere gange ender tæt nok på målstregen til at sætte ekstra gang i de utrættelige tilskuere.

Åge Hareide skifter den hurtige kantspiller Martin Braithwaite ind på bekostning af Pione Sisto efter 67 minutter. Håbet er sandsynligvis at øge truslen i de eventuelle omstillinger, der må komme under det peruanske pres. Det er dog kun muligheder, danskerne søger, når pladsen er åbenlys. Allerede med 20 minutter tilbage af kampen tager Kasper Schmeichel sig god tid. Med tydelige fagter markerer han, at der skal ro på. Der er ingen grund til at risikere noget. 1-0 er nok.

Men 1-0 er også en farligere føring. Langt farligere end 2-0 rent matematisk, og med lidt over 10 minutter igen er indskiftede Paolo Guerrero centimeter fra at udligne. Den stærke angriber får bolden midt i feltet. Holder sin nærmeste modspiller væk. Afslutter med hælen. Uden for Schmeichels rækkevidde. Og lige forbi målet – meget mere end 30 centimeter forbi stolperoden har den næppe været.

'Zanka' ind i slutfasen

Umiddelbart efter forlader Andreas Christensen banen. Chelsea-forsvareren blev sparket i læggen af Paolo Guerrero, og derfor er der også spilletid til Mathias ’Zanka’ Jørgensen i midterforsvaret. Han er en af kun fire markspillere, der har spillet samtlige minutter i denne Premier League-sæson.

Og han får rigeligt at se til trods de få minutter på banen, ’Zanka’. Peru presser voldsomt og kommer til flere muligheder. En enkelt bliver det også til i den anden ende, da Christian Eriksen sendes næsten alene igennem. Afslutningen snuppes af Gallese og er kun en parentes i de sidste minutter.

Peru aser og maser for at udligne. Danmark forsøger at få de fem ekstra minutter til at gå med så lidt aktivitet som muligt. Det lykkes, og 1-0 er som nævnt nok.

Det sikrer nemlig Danmark tre point og dermed en forrygende start på VM i Rusland. Og så er det ligegyldigt, at man ikke jubler højest. Bare man jubler.