FIFA VM 2018

Intet frispark trods videodom - Kenn Hansen forklarer hvorfor

Spanske Diego Costa havde armen oppe omkring hovedet på portugisiske Pepe, men dommerens fløjte forblev tavs, da Spanien udlignede til 1-1.

Bolden nåede knap nok over stregen, før de portugisiske spillere styrtede hen til kampens dommer, Gianluca Rocchi fra Italian. De mente, angriberen Diego Costa havde begået frispark før sin første udligning i 3-3-kampen.

30 sekunder senere kunne dommeren dog konstatere, at der ikke var grund til at gå videre med kendelsen, efter det såkaldte VAR, Video Assistant Referee, havde været i brug.

Her valgte videodommeren, der var tilknyttet kampen, at følge den oprindelige kendelse, hvor der ikke blev dømt frispark, efter den var set igennem fra flere vinkler. Samtidig blev det vurderet, i selskab med kampens dommer, at Gianluca Rocchi ikke selv skulle ud og se situationen en gang til.

- Det er vigtigt at huske på, at hoveddommeren ikke får mulighed for at gå ud og se situationen og overveje det igen, men vurderingen er, at armen er i en naturlig position, og sammenstødet er tilfældigt.

- Så er det selvfølgelig klart, at et stillbillede, hvor man bliver ramt i hovedet af en arm, næsten altid vil ligne et frispark, men jeg synes egentlig, at det er en gråzone og ikke en klar fejl, der skal genses. Så jeg er egentlig ikke så utilfreds med kendelsen, vurderede den tidligere topdommer Kenn Hansen i TV 2's VM-studie.

Her er øjeblikket, hvor Costa rammer Pepe.

Samtidig tilføjede han, at den lidt kedelige forklaring også var, at der er rigtig mange situationer i løbet af en kamp, hvor der kan dømmes frispark, eller fløjten kan forblive tavs.

- Det her er en af dem, og det er næsten umuligt. Han rammer ham med hånden i hovedet, og man kunne sagtens dømme et frispark. Jeg synes dog, det er acceptabelt, det ikke bliver dømt, fordi armen er i en naturlig position, og han er i et spring. Samtidig virker det ikke ondskabsfuldt, men som en tilfældig kontakt, konkluderede Kenn Hansen.

Det var en konklusion, der ikke umiddelbart var enighed om i studiet. Her mente både fodboldeksperterne Peter Sørensen og Bo Henriksen samt FC Københavns forsvarsspiller Nicolai Boilesen, at der burde være dømt et frispark i situationen. Under kommenteringen var Glen Riddersholm dog mere enig med Kenn Hansen.

- Det kan dømmes, men jeg synes også, det er okay, man lader spillet fortsætte her, sagde Glen Riddersholm, der var glad for brugen af VAR:

- Det er okay, vi lige må vente et minut her. Vi har valgt retfærdighed nu frem for fornemmelsen undervejs i spillet. Det tjener et højere formål, men vi må lige give de her situationer en fair chance, før vi endegyldigt konkluderer på VAR-systemet.

Tvivl om kendelse ved Ronaldos afgørende scoring

Cristiano Ronaldo udlignede til 3-3 på et fremragende frispark, men den tidligere topdommer Kenn Hansen mente ikke, der overhovedet var frispark. Video: TV 2 SPORT

Til gengæld var der større enighed i forbindelse med en situation få minutter før tid, hvor Cristiano Ronaldo kort efter udlignede til 3-3 på et frispark. Her burde italienske Gianluca Rocchi nemlig ikke have fløjtet, da der var minimal kontakt med Ronaldo, der faldt til jorden og fik sit frispark.

- Det ser meget tyndt ud. Berøringen er minimal, så det ser forkert ud. Især når vi sammenligner med Costa mod Pepe, hvor vi har en arm oppe omkring hovedet. Balancerer vi de to over for hinanden, så er det underligt, der ikke dømmes frispark for armen i hovedet, sagde den tidligere topdommer Kenn Hansen.

Et fantastisk mål på frispark af Cristiano Ronaldo

Resten af historien skrev dog sig selv, da Ronaldo kort efter bankede frisparket i mål og udlignede til 3-3. Dermed skrev han sig i historiebøgerne med fem nye rekorder, som du kan læse mere om her. Herunder kan du samtidig blive klogere på VAR-systemet.

Bliv klogere på, hvordan FIFA's nye videodommersystem fungerer. Video: TV 2 SPORT