Fodbold

VM-historie i Danmarks gruppe: - Det er formålet med VAR

I kampen mellem Frankrig og Australien blev der skrevet VM-historie. Dommeren valgte at omstøde sin egen kendelse omkring et straffespark.

Den franske stjerne Antoine Griezmann væltede i græsset 10 minutter inde i anden halvleg, da de franske favoritter tog imod Australien i Danmarks VM-gruppe.

Kampens dommer, Andres Cunha fra Uruguay, undlod dog at dømme noget, men da bolden 25 sekunder senere blev sendt ud over sidelinjen, valgte han i samråd med kampens videodommer at gøre brug af VAR, Video Assistant Referee.

Dermed blev der skrevet VM-historie. Det var ikke første gang, at VAR kom i brug under VM, men det var derimod første gang nogensinde, at en dommer selv gik ud og kiggede situationen igennem igen. Og det gav fransk fordel. Dommeren vurderede nemlig, at der var straffespark i situationen med Griezmann.

- Jeg synes, det er rigtig, rigtig fint løst, og det ender jo ud med en rigtig kendelse. Griezmann bliver hægtet bagfra, og derfor er straffesparket korrekt. Og det er jo hele formålet med VAR, at det hele skal blive mere korrekt, siger den tidligere topdommer Kenn Hansen.

OB-spiller og ekspert hos TV 2 SPORT Kenneth Emil Petersen er enig i den betragtning, men han har stadig et forbehold.

- VAR lever op til det, VAR skal. Det er en kampafgørende situation, hvor det bliver brugt perfekt. Når det så er sagt, så synes jeg, at fodbolden mister noget af charmen, lyder det fra Kenneth Emil Petersen.

Teknologiens eftermiddag

Kort efter fik Australien et straffespark i modsatte ende, hvor der også gik et kort øjeblik, før det blev dømt. Men her vurderede kampens videodommer ikke, at der var nogen grund til, at dommeren brugte tid på selv at se situationen. Franske Samuel Umtiti havde klart hånd på bolden.

- I den ene situation skal hoveddommeren selv ud for at kigge, og i den anden situation får han bare at vide, at der helt indiskutabelt er hånd på bolden. Jeg synes, det hele foregik meget fint, og vi fik to korrekte kendelser.

- VAR er i det hele taget virkelig bestået indtil videre. Fredag blev det diskuteret meget, hvorfor man ikke kiggede det lidt tynde frispark igennem til Ronaldo eller Costas mål.

Den spanske angriber havde armen oppe omkring hovedet på Portugals Pepe, men trods en gennemgang på video blev der ikke dømt frispark. Video: TV 2 SPORT

- Men de der gråzone-vurderinger har de valgt ikke at forstyrre. Jeg synes, det er godt ramt, at man kun tager de helt store. Ellers så kunne det jo være endt i et værre gedemarked, så jeg er positivt overrasket, slår Kenn Hansen fast.

FIFA's direktør for dommere, Massimo Busacca, har ifølge AFP indrømmet, at VAR-systemet kom sent ind i forberedelserne til VM, men han har udtalt, at man er klar til systemet, og at det kan hjælpe dommerne med at tage de rigtige beslutninger.

Frankrig vandt kampen 2-1 og sikrede sig tre point, og det var endnu en gang teknologien, der var med dem ved kampens afgørende scoring. Her måtte dommeren have hjælp af den forholdsvis nye mållinjeteknologi, før han godkendte Paul Pogbas scoring.