FIFA VM 2018

Reaktionen fra de frustrerede fans var verbal, men ikke desto mindre brutal

7-1-nederlaget til Tyskland spøger stadig, men samtidig har Brasilien fire gode grunde til at tro på den sjette VM-titel og en genskabelse af respekten.

Da det brasilianske landshold samledes på træningsanlægget Granja Comary i Rio de Janeiros bjerge forud for de sidste testkampe før VM, udbrød der tumult, fordi fodboldforbundet ikke kunne lukke alle de fremmødte fans ind.

Flere forsøgte at forcere hegn for at komme tæt på stjernerne, der for langt de flestes vedkommende tjener deres millioner langt væk fra Brasilien og derfor sjældent er inden for rækkevidde. Reaktionen fra de frustrerede fans var verbal, men ikke desto mindre brutal:

“7-1, 7-1,” lød tilråbene fra flere af de fremmødte som en nådesløs påmindelse om nederlaget til Tyskland i VM-semifinalen på Minerão for fire år siden.

Lige bag ved tilbedelsen og begejstringen lurer skammen.

Men der er flere grunde til optimisme, når det handler om det brasilianske landsholds chancer for at vinde VM for sjette gang. Grunde til at tro på, at det mest succesfulde land i VM-historien kan forvandle skammen til fordums stolthed.

1. Sult

Der er fire overlevende fra 7-1-massakren i den brasilianske trup i Rusland: Marcelo, Paulinho, Fernandinho og Willian.

Brasilien 2014 vs 2018

 • Tites idealopstilling, 4-3-3
 • Neymar - Jesus - Willian
 • Coutinho - Casemiro - Paulinho
 • Marcelo - Miranda - Silva - Danilo
 • Alisson
 • VM 2014, 4-2-3-1*
 • Fred
 • Bernard - Oscar - Hulk
 • Fernandinho - Gustavo
 • Marcelo - Dante - Luiz - Maicon
 • César
 • *Neymar var skadet, Thiago Silva havde karantæne

De er alle blevet konfronteret med mareridtskampen i årene efter, men Marcelo er måske den, der har sat bedst ord på sine følelser til TV Globo: “Hver gang jeg bliver udtaget til landsholdet, tænker jeg på at rense mit navn og rense holdets navn og give det brasilianske folk en masse glæde.”

2. Neymar

Efter måneders skadespause og selvvalgt eksil i Brasilien er han vendt tilbage med smukke mål i testkampene mod Kroatien og Østrig.

Brasilien lider mindre af ‘Neymardependência’, afhængigheden af Neymar, end for fire år siden, men han fremstår stadig uundværlig i forhold til den ultimative succes i Rusland. Undslipper han benbrækker- (og rygbrækker) tacklingerne undervejs i turneringen, så tror jeg, at vi ser, hvad der kunne være sket, hvis han ikke var blevet rygskadet i kvartfinalen mod Colombia ved det seneste VM.

3. Gabriel Jesus

For fire år siden, da han var en velbetalt teenager i Palmeiras, malede han ydmygt gaderne i de brasilianske farver i sit fattige barndomskvarter, Jardim Peri i São Paulo.

I Brasilien pynter man op til VM, som man i Danmark pynter op til jul. I dag er Gabriel Jesus en af de vigtigste spillere på det brasilianske landshold. Topscoreren under Tite er nemlig ikke Neymar, men Jesus, der har nettet 10 gange i 17 kampe. Den 21-årige angriber er samtidig en af de mest folkekære spillere i truppen. Hans signaturjubel ‘Alô Mãe’, hvor han simulerer en opringning til sin mor, dona Vera, gør ham ikke kun til mors drøm, men alle svigermødres drøm.

En afstemning på Globo Esporte (87%-13% i Jesus’ favør) viser, at fansene foretrækker Jesus i startopstillingen fremfor Firmino, og alt tyder på, at Tite er enig.

Jesus er en klar opgradering på 9’er-positionen i forhold til den mere stationære Fred, der spillede på pladsen i 2014. Jesus har ikke samme talent som fænomenet Ronaldo havde i samme rolle, men han har en aura omkring sig i den brasilianske trøje, som giver forhåbninger om noget stort.

4. Tite

Brasilien har fået en landstræner, der har skabt ro, struktur og stabilitet på Selecão. Holdet spiller disciplineret, er godt organiseret, og fremme på banen er der frihed til de kreative kræfter. Spillerne har respekt for Tite, der skifter anfører fra kamp til kamp, og der er tilsyneladende harmoni og sammenhold i en trup, der er mere komplet end ved verdensmesterskabet på hjemmebane. Der er solide alternativer på alle positioner, og kun Danilo mangler at bevise, at han kan udfylde hullet for den skadede Dani Alves.

Tite har vundet VM for klubhold med Corinthians, og han har i sine to år som landstræner endnu ikke vist noget, der indikerer, at han ikke også skulle kunne vinde VM med sit land.

17 sejre sejre, tre uafgjorte og et enkelt nederlag er det blevet til for den 57-årige succestræner.

I Berlin i marts, hvor Brasilien spillede testkamp mod Tyskland på Olympiastadion - en kamp, der blev lanceret som en slags VM-revanche - var det tydeligt, at der var mest på spil for gæsterne.

I optakten talte Tite om 7-1-kampen i magasinet Kicker:

“7-1-kampen er som et spøgelse, og jo mere du snakker om det, desto mindre forsvinder det. Det er en stor følelsesmæssig udfordring. Jeg så kampen i São Paulo med min hustru, og efter det tredje mål begyndte hun at græde. Såret er stadig åbent, og kampen i Berlin er en del af helingsprocessen.”

Tites Brasilien slog - uden Neymar - Tyskland 1-0 på mål af Jesus efter en meget fokuseret præstation. Ingen eksperimenter, høj koncentration. Mens tyskernes træner, Joachim Löw, foretog adskillige udskiftninger, lavede Tite bare en enkelt. Kampen var et godt eksempel på, at Tite ved, hvor meget der er på spil for det brasilianske landsholds image og for det brasilianske folk.

Han vil gøre alt for at dræbe skammen.