FIFA VM 2018

Landsholdet får en ny leder

To brækkede ribben, en punkteret lunge og landsholdet skal have ny leder.

William Kvists uheld i Samaransk lørdag aften tog ikke alene pusten fra balance-spilleren, men fjernede også en fra den såkaldte ledergruppe på landsholdet. Det helt naturlige er, at Thomas Delaney bliver løftet op.

Det betyder endnu større ansvar til Delaney - sportsligt og verbalt. Ikke den store forskel fra den rolle han har haft under Åge Hareide, hvor han har spillet 22 af 23 landskampe. Men det bliver tydeliggjort i Kvists fravær.

Anfører er selvsagt stadig Simon Kjær, men med Kvists endelige farvel til VM og landsholdet er en vigtig del forsvundet på den centrale del af holdet - en mester i at skabe balance med sit overblik, sit kloge fodboldhoved og sin rutine - 33 år, 81 landskampe og 4-500 kampe på klubplan. 

Og så forsvinder som nævnt en fornuftig leder fra den gruppe, Hareide tog til sig som sine nærmeste - Kasper Schmeichel, Simon Kjær, Christian Eriksen og Kvist. En person, de andre lyttede til. 

Nu bliver Delaney fjerdemanden i kvartetten, selvom Hareide ikke officielt har drysset med udnævnelsen. Men det ligger i luften, som skyerne over Anapa og over Kvist.

Thomas Delaney har haft en særlig frihed med Kvist ved sin side. Det gav plads til den pludselige, men typiske indskydelse fra den kommende Dortmund-spiller, der nyder og mestrer spillet og løbet fra felt til felt. Den rolle vil ændre sig en smule uden Kvist. For den sandsynlige spillemæssige afløser Lasse Schøne er en anden slags 6’er end Kvist. Og det vil berøre Delaneys normale udfoldelser.

Men Delaney får også den væsentlige rolle, som ham der orkestrerer presspillet, som er en vigtig del af Hareide-strategien. Kvist var manden med overblikket, som pegede og råbte, hvor og hvornår der skulle presses. 

Tabet af William Kvist bliver mærkbart for alle andre end hans kritikere. Udefra set har øjne og meninger rammet noget destruktivt ind, mens landsholdet og Hareide har påvist hans betydning i den måde, der spilles på. 

Nu bliver det altså Thomas Delaney. Uden ellers at sammenligne, så er Delaney også en udpræget leder i kamp-attitude med sit kloge hoved og væsen. Han byggede selv denne karakter op i FC København, hvor han har samme historik som Kvist - således også i fundamentklubben KB. Delaney voksede sig lederevner til, mens han blev mere moden og udviklet som spiller. Og i 2014 gjorde Ståle Solbakken ham til hærfører. Det samme i landsholdsregi, hvor han selv og Hareide har skubbet ham op i det hierarki, som kaldes fladt, men som har sine klare markeringer. 

Delaney er med sin indstilling og sine fodboldevner en “kriger” på den givtige måde - hele tiden på vej i udvikling og spil. Det har senest givet ham en fortjent kontrakt med en af de store, Borussia Dortmund. Et godt valg, begge veje.