VM fodbold

Sverige reddet af VAR-straffespark mod Sydkorea

Sverige kom fra land ved VM med tre point efter opgøret mod Sydkorea. Scoringen blev sat ind efter en VAR-kendelse.

Se samtlige VM-kampe direkte på TV 2 PLAY

Videosystemet VAR har været et af de største samtaleemner ved denne VM-slutrunde, og i kampen mellem Sverige og Sydkorea i gruppe F kom det igen i fokus.

Det var nemlig efter en VAR-kendelse, at Sverige scorede kampens eneste mål, da forsvarsspilleren Andreas Granqvist var sikkerheden selv fra ellevemeterpletten.

Sydkorea forsøgte efterfølgende at presse på, men det asiatiske land kunne ikke åbne den svenske defensiv, og derfor endte det hele med en sejr på 1-0 til Sverige.

Sverige 1-0 Sydkorea

  • 1-0: Andreas Granqvist (65' - straffespark)

Sådan forløb kampen

Hverken Sverige eller Sydkorea har været skarpe foran mål i deres seneste kampe, og det var noget, der prægede VM-opgørets start. Begge hold fokuserede på den defensive organisation, og derfor blev der skabt få chancer i kampens indledning.

Sydkorea trak sig specielt langt tilbage og overlod dirigentstokken til svenskerne. Og det var da også sidstnævnte, der kom frem til kampens største mulighed.

Marcus Berg fandt smart en fremstormende Andreas Granqvist med en aflevering bagom støttebenet efter 19 minutter, men den svenske forsvarsspiller var et splitsekund for langsom om at nå frem til bolden, og så blev den sendt væk af det sydkoreanske forsvar.

Få minutter senere var målmanden Cho Hyun-Woo årsag til, at Sydkorea ikke kom bagud. En aflevering på tværs af holdets felt lod Viktor Claesson smart stryge mellem sine ben, og derfor nåede den frem til en helt fri Marcus Berg. Men en flot fodparade af Hyun-Woo gjorde, at stillingen fortsat var 0-0.

Derfra forløb resten af første halvleg uden de store chancer. Det eneste tidspunkt, der var en smule fare på færde var, da Sydkoreas Tottenham-profil Son Heung-Min stak af på højrekanten. Hans hurtighed kunne det svenske forsvar ikke matche, men afleveringen tilbage i feltet blev opsnappet.

Sverige fik kort før pausefløjt en stor hovedstødsmulighed til Viktor Claesson, men igen manglede skarpheden, og bolden røg i stedet ud til hjørne. Kort efter blev der fløjtet til pause ved stillingen 0-0.

VAR i fokus

Hvad første halvleg manglede i chancer, gjorde starten af anden halvleg op for.

Svenskerne satsede en smule mere offensivt, og det var allerede efter tre minutter ved at udmønte sig i en scoring.

En omstilling endte for fødderne af Leipzig-spilleren Emil Forsberg, men hans langskudsafslutning med indersiden blev sendt et stykke over og forbi mål.

Nogle minutter senere var det Ola Toivonen, der var tæt på at komme på måltavlen. Men hans hovedstød fra kanten af det lille felt endte i Cho Hyun-Woos fodparade.

Efter 65 minutter kunne Cho Hyun-Woo dog ikke forhindre, at Sverige kom på 1-0. Forsvarsspilleren Kim Min-Woo kastede sig for sent ned i en tackling i feltet og nedlagde Viktor Claesson i feltet. Dommeren Joel Aguilar var dog i tvivl om, hvorvidt der var straffespark, og derfor benyttede han sig af videosystemet VAR.

Efter et gennemkig af situationen på video uden for banen blev der korrekt peget på straffesparkspletten, og her eksekverede Andreas Granqvist stensikkert.

Se VAR-kendelsen videoen herunder:

Dommeren var ikke i tvivl. 1-0 til Sverige. Video: Anders Masannek Jørgensen

Det var VM's anden scoring på et straffespark, der blev dømt efter en VAR-kendelse.

Efterfølgende var gode råd dyre for Sydkorea.

Holdet, der havde satset på en defensiv organisation og chancer via omstillinger, skulle lige pludselig til selv at kreere chancer på den svenske banehalvdel, og det havde de svært ved.

Sverige trak da også flere folk tilbage for at holde føringen, og det lykkedes de med.

Derfor endte det hele med en 1-0-sejr til Sverige, der dermed topper gruppe F sammen med Mexico, der slog Tyskland med samme cifre i deres første kamp.

I næste runde møder Sverige de tyske verdensmestre, mens det andet opgør altså står på Mexico mod Sydkorea.

Typisk åbningskamp

Efter opgøret var den svenske matchvinder Andreas Granqvist en glad mand. Sverige havde fået tre point, og var kommet godt fra land. Det holdt dog hårdt, fordi spillet blev meget statisk, men det kalder Granqvist for en typisk åbningskamp.

Op til Andreas Granqvists scoring gik der længere tid, hvor forsvarsspilleren skulle finde ud af, hvad han ville gøre, hvis Sverige endte med at få straffesparket.

Dommeren skulle nemlig bruge noget tid til at se hændelsen igennem, og i den tid var det op til Granqvist at holde hovedet koldt.

- Mentalt skulle jeg forestille mig, hvor jeg ville sætte bolden. Der går meget tid med det. Men jeg havde egentlig bestemt mig tidligt for, at jeg ville kigge længe på målmanden for at se, hvad målmanden ville gøre. Hvis han gik tidligt, ville jeg sætte den i højre hjørne, og han gik ganske tidligt, sagde Andreas Granqvist efter kampen til FIFA.