VM fodbold

Knivskarpe russere sender Salahs Egypten på randen af VM-exit

Mohamed Salah kunne hverken gøre fra eller til, da de russiske VM-værter knuste Egypten på et gyldent kvarter.

Se alle kampe fra VM direkte på TV 2 PLAY

Rusland 3-1 Egypten

  • 1-0: Ahmed Fathi (47’ - selvmål)
  • 2-0: Denis Cheryshev (59')
  • 3-0: Artem Dzyuba (62')
  • 3-1: Mohamed Salah (73' - straffespark)
  • Gule kort: Trezeguet (57'), Fedor Smolov (84')
  • Dommer: Enrique Caceres (Paraguay)
  • Tilskuere: 64.468

Alt var lagt til rette for Mohamed Salah. Den egyptiske stjerne blev sparet mod Uruguay, så han kunne være helt klar til Egyptens to afgørende VM-kampe, men lige lidt hjalp det

Salah reducerede ganske vist på straffespark, men det var kun til pynt.

I stedet kunne Rusland løfte armene og fejre deres anden sejr ud af to mulige ved VM på hjemmebane. 3-1 stod der på måltavlen i Sankt Petersborg ved slutfløjt. 

VM-værterne er derfor meget tæt på ottendedelsfinalerne, mens Egypten er forsvindende nær exit.

Sådan forløb kampen

Mohamed Salahs tilbagevenden må have tilført fornyt håb til de egyptiske landshold, men det var svært at få øje på i kampens indledning. De russiske VM-værter tog teten fra start og var flere gange nærgående i kampens første 10 minutter.

Tættest på var Sergei Ignashevich. Efter et hjørnespark sendte Aleksandr Samedov et følt indlæg ind i panden på den helt fri midterforsvarer, hvis hovedstød til russernes ærgrelse endte lige i favnen på keeper El Shenawi. 

Efter et kvarter viste Egypten sig farlige for første gang. Modsat hvad man kunne forvente, var det i venstre side - modsat Salah - der skete et gennembrud. Trezeguet tog bolden med sig i en spurt fremad banen, inden han trak ind mod midten og forsøgte sig med et spark, der havde kurs mod det lange hjørne. Afslutningen sneg sig udenom den russiske stopper, men også forbi fjerneste opstander.

Rusland overtog igen spillet, men det var egypterne, der havde det farligste forsøg. Fire minutter før pause blev Mohamed Salah spillet fri i en ønskeposition på kanten af feltet. Liverpool-stjernen fik ikke bolden med sig i første omgang, men med en hurtig vending fik han sendt en afslutning udenom den russiske venstre back Zhirkov. Bolden strøg akkurat forbi Akinfeevs mål.

Stillingen var derfor uændret, da dommer Caceres fløjtede første halvleg af efter 45 minutter.

Men der skulle ikke gå mange minutter efter pausen, før Sankt Petersborg børd ud i jubel. Efter et heftigt russisk pres endte bolden hos Roman Zobnin på kanten af det egyptiske felt. Den russiske midtbanespiller sparkede første gang, men gik helt skævt af bolden, der studsede ned i græsset og røg tværs igennem feltet. Her tvang Ahmed Fathi sig ind foran den russiske angriber Dzyuba, men desværre for egypteren traf bolden hans knæ og fortsatte ind bag den egyptiske keeper. Egypterne appellerede kraftigt for, at Dzyuba rev Fathi ned, men dommerens fløjte forblev tavs. Rusland var foran 1-0.

Og så gik det stærkt. 59 minutter var spillet, da russiske Mario Fernandes blev spillet fri i højre side og sendte bolden ind på kanten af det lille felt med et fremragende cutback. Her kunne Denis Cheryshev sætte en stenhård inderside på, og se bolden gå igennem benene på El Shenawi. 2-0 prydede måltavlen, men kun for en kort bemærkning. 

Tre minutter senere viste Artem Dzyuba, hvorfor han var foretrukket fremfor Smolov i russernes angreb. Omgivet af egyptiske forsvarsspillere lagde han en høj aflevering død med brystet, lavede tunnel på en egyptisk stopper og sparkede klinisk bolden i kassen. Med et gyldent kvarter i starten af anden halvleg havde Rusland slukket det spinkle egyptiske håb om en VM-ottendedelsfinale. 

Men så var han der endelig, Salah. Russiske Zobnin kunne ikke følge den egyptiske stjerne, som han rev ned. Spørgsmålet var så: I eller udenfor feltet? Dommer Caceres dømte først frispark, men ved hjælp af VAR (Video Assistant Referee) omstødte han beslutningen og pegede på straffepletten. Her var Mohamed Salah sikkerheden selv. Han bragede bolden op i højre målhjørne med lidt over et kvarter igen.

Det helt vilde comeback udeblev, og dermed endte verdensmesterskabets første anden runde-kamp med en 3-1-sejr til værterne.

På pressemødet efter kampen blev landstræner Héctor Cúper spurgt til, hvorvidt Mohamed Salahs skade, der ødelagde stjernens VM-optakt, har kostet Egyptens chancer ved slutrunden.

- Vi ved alle, hvad Salah betyder for landsholdet. Han er en vital spiller, og vi har alle været meget bekymret for ham. Jeg ville gerne have haft ham med på træningslejren, men han blev nødt til at fokusere på at komme sig, lød svaret.

Modsat var der meget at glæde sig over i den russiske lejr. Inden slutrunden havde Rusland ikke vundet siden oktober sidste år, men nu er den dårlige stime for alvor brudt. 

- Vi har gjort vores hjemmearbejde, og det tilladte os at rette op på vores fejl. Vi er meget glade for at kunne give denne glæde videre til fansene, sagde den russiske landstræner, Stanislav Cherchesov.

Med sejren er Rusland på nippet til en plads i ottendedelsfinalerne. Værre ser det ud for Mohamed Salahs Egypten, der endegyldigt er ude af turneringen, hvis Uruguay får point mod Saudi Arabien onsdag.