FIFA VM 2018

- Man skal tænke sig mere om, siger 'AC' om dommernes videohjælp

Den nye mulighed for videohjælp til dommerne øger kravene til forsvarsspillerne, fordi situationer kan ses igennem undervejs i kampene.

Fodboldspillet har fået en helt ny dimension med indførslen af videohjælp til dommerne, VAR.

Det oplevede Andreas Christensen på nært hold i premierekampen mod Peru, hvor han i to situationer løb rundt og håbede på, at dommeren ikke ville gense Yussuf Poulsens tacklinger.

Er det blevet sværere at være forsvarsspiller, fordi dommeren kan spole tiden tilbage?

- Jeg ved ikke, om det er blevet sværere at være forsvarsspiller, men man skal tænke sig lidt mere om, siger Chelsea-spilleren til TV 2 SPORT.  

- Mod Peru tænkte jeg i den allerførste situation, jeg tror det var efter tre minutter: Den må han ikke hive tilbage, den der. Det gjorde jeg også med den anden, og da han ikke fløjtede, tænkte jeg: ’Yes’. Vi løb og prøvede at holde bolden på banen så lang tid som muligt, så han ikke kunne stoppe spillet.

Hvad synes du om, at det element er kommet ind i spillet?

- Lige i den kamp var det skidt, men når kommer til vores fordel, er jeg sikker på, jeg bliver glad for det. Indtil videre har det fungeret rigtig godt, siger Andreas Christensen til TV 2 SPORT.

Der er tildelt VAR-straffespark i begge kampe i Danmarks gruppe. Frankrig fik et mod Australien.

I kampen mellem Frankrig og Australien blev der skrevet VM-historie. Dommeren valgte at omstøde sin egen kendelse omkring et straffespark. Video: TV 2 SPORT

En gråzone

Indtil videre har situationerne, hvor Video Assistant Referee er blevet brugt, været til fordel for det angribende hold. Det er sandsynligvis tilfældet, fordi dommerne kan lade være med at fløjte eksempelvis et straffespark, hvis de er i tvivl. I sekunderne efter vil videodommerne gense situationen i et kontrolrum, og når bolden er ude af spil, kan kampens dommer så bede om at se episoden igennem på video.

Derfor gælder det for forsvarsspillerne om at holde sig på den sikre side uden skjulte ulovligheder, fortæller Simon Kjær.

- Man må på bedst mulig måde sørge for, at man ikke kommer til at stå i den situation. Jeg får ikke noget ud af det, og vi får ikke noget ud af det som hold, hvis vi begynder at spekulere i de kendelser. Vi må spille spillet, og så må vi håbe, det bliver ligeligt fordelt. Gråzonen er hvornår det skal tages i brug, og hvornår det ikke skal tages i brug, for vi vil heller ikke have, det skal ødelægge kampene.

Dog føler Simon Kjær, at han godt kunne have fået et straffespark i premierekampen, da en peruaner holdt om ham i forbindelse med en dødbold. Den situation blev ikke set igennem af kampens dommer.

Danmark spiller den anden gruppekamp ved VM torsdag klokken 14. Kampen mod Australien vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY.