VM fodbold

Store forventninger til Danmarks nye midtbane

Lasse Schöne overtager pladsen på Danmarks midtbane, efter William Kvist brækkede to ribben og punkterede en lunge mod Peru.

Se Danmarks VM-kampe direkte på TV 2 PLAY.

- Han bringer noget, som hverken jeg eller William kan, siger Thomas Delaney.

- Han er rigtig god på kuglen, supplerer Christian Eriksen.

- Der er vel ikke nogen som Schöne, der kan kontrollere en kamp, tilføjer Jon Dahl Tomasson.

Midtbanekollegaerne og assistenttræneren har store forventninger til Lasse Schöne, der kommer til at overtage pladsen på den centrale midtbane fra ribbensskadede William Kvist.

Den rutinerede Ajax-spiller er en eminent boldspiller. Det er umuligt at overse, når landsholdet eksempelvis spiller 'kant' som den indledende træningsøvelse. Fire mod to på et meget begrænset areal folder Schöne sit ekstraordinære talent ud.

Han er legesyg som få, når han sender bolden videre til holdkammeraterne, og det afspejler sig i kamppræstationerne. Schöne søger konstant de offensive muligheder, og på den måde adskiller han sig åbenlyst fra William Kvist.

- Han spiller fremad, og det gør, at du skal være hurtig i position og være klar på bolden, fortæller Christian Eriksen.

Spiller med mere risiko

Eriksen og Schöne har tidligere spillet sammen i Ajax Amsterdam, inden Eriksen skiftede til Tottenham i sommeren 2013.

- Schöne spiller med mere risiko (end Kvist, red.). Han spiller også mere fremad, men vi skal ikke til at lave om på Schöne og få ham til at spille baglæns og sidelæns hele tiden, lyder det fra Thomas Delaney.

- Der er ingen grund til ikke at bruge en dygtig boldspiller omkring feltet.

Schönes evner med bolden skal der nok blive brug for i den anden gruppekamp mod Australien, der forventes at stå lavt på banen. Danskerne forventer meget mere boldbesiddelse end mod Peru, hvor holdet havde bolden i 48 procent af tiden.

Til gengæld er der et minus på Danmarks nye midtbane. Schöne, Delaney og Eriksen har ikke den defensive disciplin, som William Kvist kan prale af. Kvist er eminent til at placere sig rigtigt på banen, når Danmark har bolden og kan risikere at miste den. Restforsvaret, kalder man det.

- Schöne spiller en anden 6'er (defensiv midtbane), end William gør. Han er måske bedre i boldomgangen og lidt svagere, når vi ikke har bolden. Men der ligger jeg ved siden af ham, så på den måde er min rolle ikke så meget anderledes, siger Thomas Delaney.

Kjær skal holde snor i Schöne

Til gengæld skal Schöne tænke sig ekstra godt om i forhold til placeringen på banen – og måske have hjælp af Simon Kjær i midterforsvaret.

- Jeg har en tendens til at gå lidt med op, som vi gør i Ajax. Jeg har sagt til Simon, at hvis jeg kommer for højt op, så må han råbe mig tilbage, lyder det fra Lasse Schöne.

Ud over den nødvendige ændring på midtbanen, er der ikke meget, der tyder på, at Åge Hareide kommer til at lave om i startopstillingen til kampen mod Australien. Heller ikke selvom der flere steder har været spekuleret i en udskiftning af Pione Sisto og eller Nicolai Jørgensen.

- Åge Hareide vil gøre rigtig meget for, at Lasse Schöne bliver den eneste ændring siden Peru-kampen, vurderer TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

Danmark møde Australien torsdag klokken 14. Kampen vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY.