VM fodbold

FIFA tvinger Danmark til at spille i hvidt mod Australien

Det er det internationale fodboldforbund, FIFA, der suverænt har bestemt, at Danmark skal spille i de hvide udebanetrøjer mod Australien.

Se Danmarks kamp mod Australien på TV 2 og TV 2 PLAY.

Det bliver ikke de klassiske røde trøjer, som de danske landsholdsspillere kan iklæde sig torsdag eftermiddag, når modstanderen er Australien.

Selvom Danmark er hjemmebanehold, har FIFA, det internationale fodboldforbund, bestemt, at danskerne skal spille i de hvide udebanetrøjer, da australierne stiller op i deres mørkegrønne udebanetrøjer.

- FIFA har ud fra de farver, som holdene har fået godkendt, dommernes farver, målmændenes farver og tv-veste, valgt holdenes og dommernes farver til kampen. Hvis det havde været muligt, havde vi spillet i rødt, som er vores førstevalg, skriver Jacob Wadland, pressechef hos Dansk Boldspil-Union, til TV 2 SPORT.

- De (FIFA, red.) tager ingen chancer, så hvis der er den mindste risiko for at farverne kan clashe, vælger de suverænt farverne.

Ifølge FIFA's regulativer ved slutrunden i Rusland skal der være tydelig forskel på trøjefarverne, når holdene løber på banen.

- Hvert hold skal informere FIFA om to forskellige og kontrasterende farver (én med mørke og én med lyse farver), der er holdets officielle trøjer, står der.

- Derudover skal målmandens trøje også være i kontrasterende farver, så den ikke er ens med dommernes eller støder sammen med andre. Det er kun de indsendte farver, der må bruges i kampe.

I rødt mod Mexico

Det kan dog undre, at Danmark så spillede i røde trøjer i VM-testkampen mod Mexico, der stillede op i holdets grønne hjemmebanetrøje. Men det er der en god grund til, forklarer DBU's pressechef.

- Det er en aftale mellem to forbund og tv. Man havde ikke en overordnet instans, som i dette tilfælde er FIFA. Jeg er heller ikke bekendt med, om dommernes påklædning og de valgte tv-veste giver nogle clash, som vi ikke havde mod Mexico.

Delaney får ikke problemer - igen

Med Danmark i hvidt og Australien i grønt får den danske midtbanespiller Thomas Delaney dermed bedre arbejdsbetingelser, end han havde mod mexicanerne.

Kombinationen af de røde og grønne trøjer var ikke god for Delaney, som er farveblind ved netop de to farver.

- Det er svært at beskrive, hvordan det ser ud. Det er som forskellige nuancer af samme farve. Normalt spiller man også i forskellige shorts, men det gjorde vi ikke, så det blev endnu sværere, siger Thomas Delaney i P3-programmet 'Danskerbingo'.

Det er ikke ukendt for Delaney at spille fodboldkampe, hvor der er grønne trøjer på banen. Den 26-årige midtbanedynamo har i denne sæson spillet for Werder Bremen, hvis hjemmebanetrøje er grøn.