VM fodbold

Kampen mod Australien koster det danske samfund millioner

Kan en VM-kamp midt på arbejdsdagen smitte af på den danske økonomi?

Når det bliver torsdag, og klokken slår 14, bliver det pludselig meget svært for mange danskere at koncentrere sig om deres arbejdsopgaver.

For nogle vil det krible i fingrene for hele tiden at tjekke mobiltelefonen. Andre må konstant have et halvt øje på en tv-skærm. Og så er der også dem, der helt må lægge arbejdet til siden for at koncentrere sig fuldt ud om dagens hovedbegivenhed:

Klokken 14 spiller det danske landshold mod Australien ved VM i fodbold. Og for den danske økonomi betyder det, ifølge en økonom, et tab i arbejdstimer, der løber op i cirka en halv milliard kroner.

- Det giver noget tabt arbejde og dermed også noget nedgang i økonomien. Selvom det ikke er en stor nedgang, så dog en nedgang, som man godt kan måle, siger Steen Bocian, der cheføkonom på Børsen, til TV 2.

Sådan koster landskamp en halv milliard

Han har regnet på, hvad det vil koste i tabt produktion, hvis en halv million danskere holder pause i to timer for at se fodbold i arbejdstiden.

Hans regnestykke ser sådan ud:

  • Der er cirka tre millioner mennesker på det danske arbejdsmarked.
  • Men det er ikke alle, der skal se fodbold, og der er også nogle, som holder ferie. Trækker man dem fra, er der med et slag på tasken en halv million danskere, der på torsdag klokken 14 så at sige holder fri, mens de er på arbejde.
  • BNP per arbejdstime er i gennemsnit cirka 500 kroner.
  • Det skal ganges to gange med en halv million mennesker, fordi de i regnestykket holder fri i to timer.
  • Det giver et produktionstab på cirka en halv milliard kroner.

Se Steen Bocian forklare regnestykket i videoen øverst.

- Vi skal ikke overdrive det her, men det er da en sjat penge, siger Steen Bocian.

Løkke: Det løber vi hurtigt ind

Det er dog ikke et problem, hvis man spørger landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

- Man skal passe på med at gå op imod specialisterne, men jeg tror ikke regnestykket holder. Jeg er helt sikker på, at danskerne knokler frem til klokken 14 for at blive klar til at se den her kamp. Og hvis vi så i øvrigt også vinder, så får vi så meget energi af det, at så vil vi også give den en skalle bagefter. Så tror jeg hurtigt, vi løber det ind, vi har tabt, mens kampen blev spillet, siger han til TV 2.

Lars Løkke Rasmussen er i øvrigt ikke en af de danskere, der kommer til at sidde klinet til tv-skærmen fra klokken 14 til 16 på torsdag.

Afstemning

Skal du se Danmarks kamp mod Australien?

Han er nemlig vært ved et møde for alle EU-landenes ambassadører.

- Jeg er bange for, jeg er nødt til at passe mit arbejde, og selvom jeg meget gerne vil se den kamp, så er jeg ikke sikker på, de 27 andre EU-landes ambassadører er fuldstændig lige så optaget af Danmark-Australien, som jeg er. Men jeg følger med undervejs, jeg tror godt, jeg kan multitaske og håndtere et par sms-beskeder, når vi scorer den ene gang efter den anden, siger Lars Løkke Rasmussen.

Meget kan indhentes

Steen Bocian er da også enig med statsministeren i, at meget af den tabte produktion kan indhentes enten bagefter eller ved at arbejde lidt hurtigere inden kampen.

Og så er der jo også det scenarie, at Danmark banker Australien, og danskerne går jubelamok med køb af is og øl og alt muligt andet, der kan gøre det på for den tabte produktion.

Når Danmark møder Australien bliver kampen spillet midt i arbejdstiden. Cheføkonom på Børsen, Steen Bocian, har regnet ud, hvad det i runde tal vil koste det danske samfund. Video: Emil Færch

Men nej. Selvom Danmark vinder kampen, så får det ikke nogen positiv afsmitning på økonomien.

- Der er måske nogle få virksomheder, som for eksempel Carlsberg, hvor det godt kan være, de lige kan mærke en time eller to med lidt øget efterspørgsel, men generelt for økonomien kan vi altså ikke se det, siger Steen Bocian.

Hvis du er en af dem, der skal se Danmark-Australien på torsdag, så vises kampen både på TV 2 og TV 2 Play