FIFA VM 2018

Har du også undret dig? Derfor sidder VAR-dommerne i kamptøj

VAR-dommerne sidder i ens tøj i kontrolrummet i Moskva, og det er der en god grund til.

Dommeren på banen skal følge kampen tæt og sammen med linjedommerne holde øje med hver en situationen i kampen.

Derfor skal dommeren bære passende og komfortabel beklædning, og ved sommerens VM-kampe har det været t-shirt og shorts - ligesom det også er tilfældet med spillerne.

Dommerne på banen har dog ikke været alene om at holde øje med kampen ved denne slutrunde. I et kontrolrum i hovedkvarteret i Moskva er der imidlertid seks par ekstra øjne, som kan hjælpe dommerne i kampen og har adgang til 33 TV-kameraer.

VAR-dommerne, Video Assistant Referee, er en del af kampen, og det er også derfor, at de sidder i officielt dommertøj.

- De kommer til at sidde og svede foran skærmene med alt den stress, der er omkring dem. Det er ikke muligt at sidde der og ligne en kontorassistent med skjorte, slips og jakke, siger chef for FIFA’s dommerkomité, Pierlugi Collina, ifølge ESPN.

- De kommer til at svede, ligesom de gør på banen. Det er ikke ligesom at se en kamp fra sofaen, imens man drikker kaffe. De arbejder med noget stressende, og det er derfor, at vi vil have, at de skal have den samme dresscode.

Videokendelserne har været sommerens store samtaleemne ved slutrundens første kampe, og det var det også i Danmarks kamp mod Peru.

Dommer Bakary Gassama løb i slutningen af første halvleg ud for at kigge en straffesparkssituationen igennem på video, og det endte til sidst med, at Peru fik det tilkendt.

Her tog Gassama dommerne med på råd i kontrolrummet, og de var derfor en vigtig del af kampen. 

Ifølge FIFA's dommerchef er tøjet med til at gøre, at dommerne føler sig som en del af holdet.

- Det er den bedste måde at huske på, at du er en dommer, siger Massimo Busacca, FIFA’s dommerchef, ifølge The Sun.

- Vi kommer ikke til at gøre jobbet perfekt, men vi forsøger at være konsekvente. Der kommer til at være menneskelige fortolkninger. Jeg er overbevist om, at vi ikke kommer til at se de skandaler, som vi tidligere har gjort.

Afstemning

Hvad mener du om videodommer-systemet VAR under VM?