FIFA VM 2018

Neymars straffespark trukket tilbage: - Det var jo helt galt

Den brasilianske superstjerne blev tildelt et straffespark med 12 minutter tilbage af kampen, men dommeren valgte at annullere det efter videohjælp.

Den ene store chance efter den anden blev misbrugt af stjernerne fra Brasilien, inden forløsningen kom med to scoringer i overtiden mod Costa Rica.

12 minutter før tid så det dog ud til, at Brasilien endelig skulle have kredit af det store pres. Neymar faldt i feltet, og kampens dommer, Björn Kuipers fra Holland, var hurtig til at fløjte og pege på pletten. Straffespark.

- Det er ikke meget, han bliver rørt. Han har bare lige en arm på ham, men han slipper ham hurtigt, og så falder Neymar bare teatralsk tilbage. Jeg synes altså ikke, der er straffespark, lød den umiddelbare vurdering fra fodboldekspert Mikkel Beckmann i kommenteringen.

Dommeren blev hurtigt omringet af spillerne fra Costa Rica, der var stærkt utilfredse med kendelsen. Og de havde tilsyneladende en sag. Fra kontroltårnet i Moskva, hvor VAR-dommerne (Video Assistant Referee, red.) sidder, bad de i hvert fald Kuipers kigge situationen igennem igen.

Han skulle kun bruge en enkelt gengivelse på video, før han hurtigt vendte tilbage på banen og annullerede det straffespark, han netop havde dømt.

- Dommerne gjorde det fuldstændig korrekte og åbenlyse i denne situation. Det var jo helt galt, så det var fantastisk, det blev rettet igen. Og der er jo aldrig straffespark, for ”berøringen” er ikke-eksisterende. Her viser VAR sig fra sin bedste side, og det viser, man ikke kan snyde, siger den tidligere topdommer Kenn Hansen.

Samtidig har han en anden pointe, som han gerne vil fremhæve med netop denne situation.

- Der har været en opfattelse af, at VAR aldrig ville blive brugt til at gå den vej – altså fratage straffespark, der er dømt. Det er positivt, vi også her får set, at det ikke er tilfældet, og at det sagtens kan bruges på den måde også, tilføjer dommereksperten om det, der nu kan kaldes VM-historiens første annullerede straffespark via VAR.

Derfra fortsatte kampen ved stillingen 0-0, men til sidste kunne Costa Rica ikke længere holde stand. Først kom frelseren Philippe Coutinho stormende ind i feltet og sendte bolden i kassen et minut inde i overtiden, inden Neymar i syv minutters overtid fik lukket kampen til 2-0.