VM fodbold

Pakkede salt på fabrik før VM: Normalt for en islænding at arbejde hele dagen

Forsvarsspilleren Birkir Sævarsson fra Island mener, at en af landsholdets styrker er det store sammenhold, som truppen har.

Se samtlige kampe ved VM direkte på TV 2 PLAY.

Det islandske landshold har på mange måder en buzz omkring sig.

Landet stemplede for alvor ind på den store fodboldscene ved EM i 2016 med sejren over England i ottendedelsfinalen og deres 'HUH'-jubel, og ved VM i Rusland har landet også meldt sin ankomst.

Det skete allerede i premierekampen, hvor Argentina, anført af holdets altoverskyggende stjerne Lionel Messi, måtte tage til takke med 1-1 efter en kamp, hvor det islandske sammenhold for alvor viste sin styrke.

Jeg skulle ikke blive doven lige før VM

Birkir Saevarsson

En af de spillere, der gik forrest i opgaven om at lukke Messi ned, var forsvarsspilleren Birkir Sævarsson.

Måden, Sævarsson forberedte sig til VM på, har nok været anderledes, end den måde flere andre har benyttet sig af.

For mens mange VM-spillere har afsluttet turneringer for deres klubhold, har Birkir Sævarsson arbejdet på en fabrik i Island, hvor han pakkede salt.

- Det er meget normalt for en islænding. Mere normalt end at tage til VM i hvert fald - altså at arbejde hele dagen for så at tage til træning bagefter, siger han til nyhedsbureauet AP.

Den 33-årige forsvarsspiller spiller til daglig for Valur Reykjavík, men den daglige træning i klubben har altså ikke været nok for Birkir Sævarsson.

- Jeg kunne ikke bare sidde på min bag hele dagen og ikke lave noget. Det er kedeligt, og jeg ville bare blive doven. Og jeg skulle ikke blive doven lige før VM.

Styrken er gruppens sammenhold

Med 335.000 indbyggere sætter Island en rekord ved VM. Det er nemlig den nation med færrest indbyggere nogensinde, der har deltaget ved verdensmesterskaberne.

Man ønsker ikke at skuffe folk, man kender – og det er jo stort set hele nationen

Birkir Saevarsson

At landet ikke har flere indbyggere, mener Birkir Sævarsson er med til at styrke nationen. For når spillerne møder ind til en landsholdssamling, er det med en helt speciel følelse.

- Når gruppen mødes, føles det ikke, som når et fodboldhold mødes. Det er en gruppe af venner. Det kunne umuligt være en bedre gruppe at spille fodbold med.

Det sammenhold har skabt flere store resultater, og nu står Island altså ved sin første VM-slutrunde nogensinde.

Selvom der ikke er de store forventninger til landet, vil spillerne ikke skuffe, hvilket igen kan spores tilbage til antallet af landets indbyggere.

- Man ønsker ikke at skuffe folk, man kender - og det er jo stort set hele nationen.

Birkir Sævarsson har haft rigeligt med muligheder til at gøre sin nation stolt. Med 80 landskampe er han den i den islandske VM-trup, der har spillet flest kampe.

Fredag aften tabte islændingene deres anden kamp ved slutrunden med 0-2 til Nigeria, men de har stadigvæk mulighed for at gå videre fra gruppespillet.

Det kræver dog, at et større puslespil går op, hvor Island i første omgang skal slå Kroatien og efterfølgende er afhængige af resultatet i kampen mellem Nigeria og Argentina.