Serbien vil klage over modstanders støvle og ørnefejring

Det serbiske fodboldforbund har i sinde at klage til FIFA efter hændelserne i nederlaget mod Schweiz.

De to schweiziske VM-helte Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri er begge af kosovoalbansk afstamning, og det gik ikke umarkeret hen i 2-1-sejren over Serbien. 

Xhaka og Shaqiri fejrede deres scoringer ved at forme deres hænder som en tohovedet ørn, bedst kendt fra det albanske flag. En fejring, der af mange opfattes som en stikpille til de serbiske modstandere med henvisning til Kosovokrigen i 1990'erne. 

Dagen derpå meddeler generalsekretæren i det serbiske fodboldforbund, at forbundet har i sinde at klage.

- Vi mener, at vi blev groft skadet i det 66. minut, og vi kommer helt sikkert til at indgive en klage til FIFA. Men den kontroversielle detalje i det 66. minut er ikke den eneste grund til, at vi skriver til FIFA, siger generalsektetær Jovan Šurbatović ifølge The Telegraph.

- Det her er en sag om støvlerne, det er et spørgsmål om adskillige kontroversielle flag, og det er om fejringen af begge de schweiziske mål.

Med 'støvlerne' henviser Jovan Šurbatović til Xherdan Shaqiris fodtøj, hvoraf den højre har Kosovos flag afbilledet på hælen.

Derudover oplyser han, at det serbiske fodboldforbund følte sig groft bortdømt, da Aleksandar Mitrovic blev revet ned i det schweiziske målfelt uden at få straffespark.

Der blev ikke dømt straffespark, selvom Aleksandar Mitrović blev holdt af to spillere. Video: TV 2 Sport

Schweizere trækker i land

I den schweiziske lejr har man travlt med at vaske hænder, efter euforien så småt har lagt sig. Begge målscorere har afvist, at deres fejringer skulle tolkes som en hån mod serberne.

- Det handlede ikke om politik, men om fodbold. Vi viste god moral og fortjente sejren. Jeg er glad for præstationen. Du er nødt til at være der i de store kampe, og vi var der som hold, har matchvinderen Xherdan Shaqiri fortalt til schweizisk tv.

Granit Xhaka, der satte gang i det schweiziske comeback med sin scoring til 1-1, fortæller, at hans fejring var meget følelsesladet.

- Det er klart, at det var en meget speciel kamp for mig. Tusinder af folk, familie fra Schweiz, fra Albanien og Kosovo har skrevet til mig. Den her sejr er til min familie, som altid støtter mig. Min jubel var ikke en besked til modstanderen, det var rene følelser, lød forklaringen ligeledes til schweizisk TV.

Med sejren deler Schweiz førstepladsen i deres VM-gruppe med Brasilien. Begge mandskaber står noteret for fire point, mens Serbien har tre. 

Det internationale fodboldforbund, FIFA, har endnu ikke meldt noget ud i sagen.