VM fodbold

Gentager historien sig selv? Danmark i samme scenarie som i 1998

Danmark har fire point inden den sidste gruppekamp mod Frankrig. Samme scenarie udspillede sig for 20 år siden.

Da den colombianske dommer John Jairo Toro Rendon fløjtede kampen af, var der skuffelse hos Michael Laudrup, Michael Schjønberg og resten af landsholdet.

Danmark kunne med en sejr have kvalificeret sig til ottendedelsfinalerne ved VM i 1998. I stedet måtte de nøjes med 1-1 mod Sydafrika. I en kamp med røde kort til indskifterne Miklos Molnar og Morten Wieghorst.

- Vi ærgrede os, for vi kunne godt have vundet. Omvendt fik vi smidt nogle spillere ud, så vi kunne også have tabt. Men vi havde chancen for at tage skridtet, fortæller Michael Schjønberg, som startede på banen i kampen.

Forude ventede den sidste gruppekamp mod Frankrig, som havde vundet deres to første kampe og var sikre på at gå videre til ottendedelsfinalerne.

Danmark ville være videre med ét point. Et nederlag kunne også være nok, hvis Sydafrika ikke vandt stort over Saudi-Arabien.

Var ikke bange for franske stjerner

20 år senere gentager scenariet sig. Forstået på den måde, at Danmark i sine første to kampe har vundet 1-0 og spillet 1-1, at Frankrig venter i sidste gruppekamp, og at spilleren i nummer 10 er Danmarks største stjerne.

I stedet for Sydafrika er det Australien, der kan snyde Danmark for en plads i knockoutfasen. Hvis de vinder med flere mål over Peru, end Danmark taber til Frankrig, er det australierne, som kan juble.

I yderste tilfælde kan VM-skæbnen ende med at blive afgjort på antallet af gule kort eller lodtrækning.

De tanker florerede ikke i spillernes hoveder op til Frankrig-kampen i 1998. Det var ganske enkelt ikke et tema i truppen.

De vidste godt, det ville blive svært. For selvom Danmark slap for at møde Zinedine Zidane, da han havde fået rødt kort i kampen forinden mod Saudi-Arabien, var det et stjernespækket fransk landshold med spillere som Patrick Viera, Youri Djorkaeff, Marcel Desailly og David Trezeguet.

Alligevel gik Danmark efter at vinde kampen.

- Det var det, vi spillede for. Det var ikke for bare at spille uafgjort, så vi kunne gå sikkert igennem. Det var ikke intentionen, og det var ikke noget, vi snakkede om internt. Det var den næste kamp, og den spillede vi for at vinde, og vi ville gerne gøre det på vores egne præmisser, fortæller Schjønberg.

Kort sagt var troen i den danske lejr stor. Holdet havde ellers ikke spillet op til sit bedste i de to første kampe, men det havde ikke nogen påvirkning på stemningen i truppen.

- Vi var ved VM, og vi havde en følelse af, at hele verden kiggede med, og du var det vigtigste, der skete på Jorden i det øjeblik. Så vi hyggede os alle sammen, og vi nød den tid, vi havde sammen. Det var klart, at hvis vi kunne forlænge øjeblikket, ville vi gøre det. Men det var ikke sådan, at vi var nervøse eller bange for kampen mod Frankrig.

Fik hjælp af Saudi-Arabien

Det var dog ikke kun de franske stjerner, som Danmark skulle overvinde. I 1998 blev slutrunden afholdt i Frankrig, så 'Les Bleushavde fordel af at spille foran eget publikum.

- De havde en massiv og gigantisk opbakning, som gjorde, at det ikke bare var en VM-kamp - det var en udekamp. Så det var dem, som alle regnede med. Vi havde alt at vinde i den kamp, mindes Michael Schjønberg.

Frankrig viste sig at være for gode. Djorkaeff scorede på straffespark i det 12. minut. Kort før pausen blev Martin Jørgensen nedlagt i det franske felt, hvor Michael Laudrup udlignede på det efterfølgende straffespark.

Emmanuel Petit scorede sejrsmålet 10 minutter inde i anden halvleg, da han fra kanten af det danske straffesparksfelt sparkede bolden fladt i mål.

Danmark kunne glæde sig over at få hjælp af Saudi-Arabien, som spillede 2-2 mod Sydafrika. Dermed var Danmark videre fra gruppen med fire point.

I ottendedelsfinalen vandt Danmark 4-1 over Nigeria. Noget, som også kan lade sig gøre ved VM i 2018, da Nigeria inden sidste gruppekamp ligger nummer to i den gruppe, som Danmark parres med i ottendedelsfinalen.

- Det synes jeg, vi skal gentage. Det kunne da være rart, hvis vi kunne få den samme modstander i ottendedelsfinalen og slå dem så overbevisende, som de gjorde, siger Lasse Schöne til TV 2 SPORT.

Brasilien endte med at sende Danmark ud i kvartfinalen i 1998. Resultatet står stadig som det bedste danske ved en VM-slutrunde nogensinde.