FIFA VM 2018

Kæmpe VAR-drama - to afgørelser i tillægstiden sikrer Spanien førsteplads

Spanien spillede 2-2 mod Marokko, mens Portugal smed sejren og førstepladsen i gruppen væk i tillægstiden mod Iran i en dramatisk sidste spillerunde.

Spanien 2-2 Marokko

 • 14': 0-1, Khalid Boutaib
 • 19': 1-1, Isco
 • 81': 1-2, Youssef En-Nesyri
 • 90': 2-2, Iago Aspas
 • Gule kort: Achraf Hakimi, Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat, Manuel da Costa, Mbark Boussoufa (Marokko)

Iran 1-1 Portugal

 • 45': 0-1, Ricardo Quaresma 
 • 53': Cristiano Ronaldo (Portugal) brænder straffespark
 • 90': 1-1, Karim Ansarifard (straffespark)
 • Gule kort: Raphael Guerreiro, Ricardo Quaresma, Cedric Soares, Cristiano Ronaldo (Portugal), Ehsan Haji Safi, Sardar Azmoun (Iran)

Der blev ikke sparet på spændingen i gruppe B mandag aften, hvor Iran, Portugal og Spanien kæmpede om de to pladser videre i turneringen. Og alle minutter af gruppens kampe skulle bruges til at finde ud af, hvilke hold der fortsat kunne holde liv i drømmen om VM-trofæet.

Trods et hårdt kæmpende iransk mandskab endte det med, at favoritterne fra Spanien og Portugal gik videre. Men det var ikke uden problemer - for at sige det mildt.

VAR-afgørelser i tillægstiden

Spanien endte øverst i gruppen trods alvorlige hovedpiner mod Marokko, som ikke havde noget at spille for andet end kosmetik og stolthed. Først i tillægstiden lykkedes det Spanien at sikre det ene point, da Iago Aspas, som til at starte med blev vinket offside, fik anerkendt sit mål til 2-2 efter en VAR-afgørelse.

Det skulle vise sig at blive afgørende, for i kampen mellem Iran og Portugal blev der også taget VAR i brug. I tillægstiden blev Iran således tildelt et straffespark, som Karim Ansarifard scorede på. Det spark sendte Portugals førsteplads over til Spanien.

Det kunne dog have gået helt galt i de døende sekunder for portugiserne, da Irans Mehdi Taremi brændte en friløber, som kunne have sendt dem videre og Portugal hjem. Iran måtte dog nøjes med 1-1 og fire point i gruppen, som gav en tredjeplads og et VM-exit.

Gruppe B

 1. Spanien, 5 point
 2. Portugal, 5 point
 3. Iran, 4 point
 4. Marokko, 1 point

Store spanske problemer mod Marokko: Sådan forløb Spanien - Marokko

2-2 Video: Magnus Stig Christensen

Det afrikanske hold kom meget overraskende foran 1-0 efter 13 minutter. Det skete efter en kapitalbrøler af de to spillere med mest landsholdserfaring i Spaniens VM-trup, Sergio Ramos og Andrés Iniesta. 

0-1 Video: Magnus Stig Christensen

Sergio Ramos spillede tæt ved midterlinjen bolden hen til Andrés Iniesta, men manden med den sædvanligvis sublime boldbehandling kiksede med det, der enten var et forsøg på at tæmme bolden eller en aflevering tilbage til Ramos. 

Iniesta løb tilbage mod bolden for at redde situationen, og Sergio Ramos stod passivt og så til, hvorefter Marokkos Khalid Boutaib kom imellem og løb ned og scorede hos David de Gea i Spaniens mål. 

Målscoreren var nogle minutter inden scoringen blevet tacklet meget hårdt af Spaniens Gerard Pique, der imidlertid slap fra situationen uden et kort af den ene eller anden farve. 

Der gik kun lidt over fem minutter, inden Spanien havde udlignet til 1-1. 

1-1 Video: Magnus Stig Christensen

Andrés Iniesta var igen i oplæggerens rolle, men denne gang i den rigtige ende af banen. Han strøg mod baglinjen og sendte bolden tilbage til Isco, der knaldede den højt ind i målet. 

Spaniens defensiv virkede vaklende til tider, og ni minutter før tid gik det galt. 

Youssef En-Nesyri headede flot bolden i mål til 2-1, men trods det kom Spaniens avancement ikke i fare. 

I dommerens tillægsminutter fik indskiftede Iago Aspas først annulleret en scoring på grund af offside, men målet blev efterfølgende godkendt, efter dommeren så det igennem på video. 

2-2 Video: Magnus Stig Christensen

Det viste sig at være nok til at sikre gruppesejren, fordi Iran udlignede sent til 1-1 i kampen mod Portugal. 

Drømmemål og VAR-gult til Ronaldo: Sådan forløb Iran - Portugal

Se et sammendrag af VM-kampen mellem Iran og Portugal Video: Anders Masannek Jørgensen

Kampen mellem Portugal og Iran fik en livlig indledning, og i det tredje minut havde Cristiano Ronaldo en god mulighed, som Irans målmand, Ali Beiranvand, tog sig af.

Målmanden var meget usikker i begyndelsen af kampen, blandt andet da han tabte bolden efter et ellers ufarligt indlæg. 

Ali Beiranvand kunne dog intet gøre kort før pausen, da Ricardo Quaresma leverede en lækker scoring til 1-0. 

Den 34-årige veteran sendte bolden i mål med en høj afslutning med ydersiden, en afslutning han tidligere i karrieren har vist. 

I anden halvleg var Cristiano Ronaldo i centrum ved flere lejligheder.

Tidligt i halvlegen måtte han se Ali Beiranvand parere et straffespark, som dommer Enrique Cáceres tildelte Ronaldo efter at have set en hændelse igennem på video. 

Det var det 19. straffespark ved denne VM-slutrunde, og det er flere end ved noget andet VM i historien. 

Knap 10 minutter før tid var Enrique Cáceres igen ude for at konsultere VAR-systemet (Video Assistant Referee).

Det skete, efter at Cristiano Ronaldo havde leveret et slag mod en modstander, noget som andre dommere måske ville have takseret til et direkte rødt kort og efterfølgende karantæne. 

Enrique Cáceres valgte dog at nøjes med at give stjernespilleren et gult kort. 

Cristiano Ronaldo svinger albuen - men er det nok til rødt kort? Nej, siger dommeren. Video: Anders Masannek Jørgensen

Iran fik udlignet tidligt i dommerens tillægsminutter på et straffespark, da VAR igen blev konsulteret. 

Karim Ansarifard udlignede til 1-1, og kort efter var iranerne tæt på at score det sejrsmål, der ville have sendt Portugal ud af VM. 

Mehdi fik en stor mulighed for at afgøre kampen til Irans fordel. Video: Anders Masannek Jørgensen