Danmark spiller sig i 1/8-finalen ved VM

Danmark spillede 0-0 mod Frankrig i den afgørende gruppekamp og sikrede sig dermed andenpladsen i gruppe C.

Danmark er videre til 1/8-finalen ved VM i fodbold, efter de fik det ene point, der var påkrævet.

Så kort og godt kan det siges efter en halvkedelig og målløs kamp mod Frankrig. Inden kampen var der ellers spekuleret i, om Danmark ville få brug for peruansk hjælp mod Australien, men de danske spillere klarede sagerne selv.

Da Peru så samtidig slog Australien i deres indbyrdes duel, blev det kun slået ekstra sikkert fast, at den danske plads i 1/8-finalen ikke var tæt på at komme i fare. Dermed kom der aldrig rigtig danske nerver eller nervøsitet i spil, og de danske spillere kunne juble efter kampen.

Danmark 0-0 Frankrig

  • Gule kort: Mathias 'Zanka' Jørgensen (Danmark)
  • Tilskuere: 78.011 på Luzjniki Stadion

Slutstilling i gruppe C

  1. Frankrig (3-1) 7 point
  2. Danmark (2-1) 5 point
  3. Peru (2-2) 3 point
  4. Australien (2-5) 1 point

Kampens spiller

Andreas Cornelius. Der er hverken nogen, der har spillet super godt eller dårligt for Danmark, men jeg synes, han er kommet ind med noget af det, vi havde håbet på. Han var sindssyg stærk i duellerne mod de store franskmænd, og han var med til at skabe en af de største chancer i kampen. Det var et godt løb og fantastisk aflevering. Generelt var han et positivt bekendtskab, lyder vurderingen fra TV 2 SPORTs fodboldekspert Kenneth Emil Petersen.

Lyn-analyse

Det begyndte mere og mere at ligne en sommerkamp mod afslutningen. En form for træningskamp, hvor begge hold godt vidste, at de er videre med et uafgjort resultat. Danskerne var i perioder dem, der gik mest efter at vinde. Men der var ikke meget VM over denne kamp.

Kampens detalje

Andreas Cornelius' aflevering til Christian Eriksens chance efter 29 minutter. Den høje angriber blev sendt af sted på venstre kanten af Thomas Delaney, og med en franskmand i ryggen sendte han en millimeter præcis aflevering ind til Eriksen helt ude fra sidelinjen. Bolden lå i mellemrummet lige mellem målmanden og forsvaret, og Eriksen var meget tæt på at udnytte afleveringen til egen fordel.

Delaney sender Cornelius af sted langs venstre side, og han sparker en farlig, flad bold ind i feltet, som Eriksen er tæt på at komme først på. Han appellerer for straffespark, men dommeren vinker afvisende. Video: TV 2 Sport

Sådan forløb kampen

Af Mikkel Asferg, TV 2 SPORT i Moskva

Med fire ændringer i startopstillingen går Danmark ind på det bjergtagende finalestadion Luzhniki med visheden om, at ét point er nok til at sikre en plads i 1/8-finalen. Uanset om Australien skulle slå Peru i gruppens anden kamp.

Kampstart: Australien – Peru: 0-0. Danmark er videre, hvis resultaterne holder. Frankrig vinder gruppen.

Uafgjort sikrer samtidig Frankrig førstepladsen, og det afspejler sig i kampens indledning. Et minut og 35 sekunder går der, før Danmark for første gang kommer i boldbesiddelse mod de franske reserver. Bolden trilles stille og roligt rundt – tilsyneladende uden offensive intentioner, indtil Danmark får fat i den.

Martin Braithwaite er blandt de mest oplagte i sin første VM-start. Højrekanten appellerer optimistisk for et straffespark efter tre minutter, og to minutter senere er han ved at slippe fra Ngolo Kanté i feltet.

God dansk start på opgøret. Video: Anders Masannek Jørgensen

Ellers er det ikke overvældende, hvad der udspiller sig. Der går et kvarters tid, inden vi ser opgørets første seriøse afslutning.

Frankrig spiller sig gennem den danske højreside, inden Dalsgaard kommer for sent ind i en tackling af Hernandez. Bolden ender hos Giroud, der sender en skæv afslutning op mod det ene målhjørne, hvor Kasper Schmeichel kommer springende. For en gangs skyld bliver videoteknologien VAR dog ikke taget i brug mod Danmark, og det efterfølgende hjørnespark fører ikke til noget.

18 minutter spillet: Australien – Peru: 0-1, Andre Carrillo. Danmark er videre, hvis resultaterne holder. Frankrig vinder gruppen.

Med 0-0 på Luzhniki kan både Danmark og Frankrig være tilfredse. Det er tilskuerne også, med resultatet i hvert fald. En kollektiv bølge skvulper rundt på arenaen – et typisk tegn på kedsomhed. Og de cirka 80.000 fans kan ikke bebrejdes for at have den følelse efter kampens første fjerdedel.

Eriksen tæt på stor mulighed

Delaney sender Cornelius af sted langs venstre side, og han sparker en farlig, flad bold ind i feltet, som Eriksen er tæt på at komme først på. Han appellerer for straffespark, men dommeren vinker afvisende. Video: TV 2 Sport

Efter knap en halv time liver tilskuerne rigtigt op for første gang. Andreas Cornelius sendes af sted på venstrekanten. Hvad han mangler i topfart, viser han at have i overblik. Cornelius ser, at Christian Eriksen spurter frem midt på banen. Med sit venstreben sender han en perfekt aflevering ind i feltet. Hverken retning eller fart kunne have været bedre. Eriksen lægger an til afslutning, da Mandanda stormer ud af målet og Hernandez sætter en skuldertackling ind i sidste øjeblik. Ærgrelsen er til at høre blandt de tusinder af danske fans. Lettelsen er tilsvarende tydelige blandt franskmændene, der også bakkes flot op.

En vildfaren afslutning fra Ousmane Dembele og én med lidt mere kvalitet fra Antoine Griezmann er det eneste, der holder gang i kampen i resten af anden halvleg. Der er flere dårlige afleveringer, end der er afslutninger, og viljen til at satse offensivt er begrænset.

Da Andreas Cornelius eksempelvis spilles fri i højre side, og Danmark har en reel mulighed for at skabe noget, ender bolden hos Simon Kjær i midterforsvaret. Han sender en adresseløs bold ind i feltet, og så er dét angreb også forbi.

Efterhånden mister tilskuerne tålmodigheden. De franske af slagsen begynder at pifte af deres eget hold, når bolden er på franske fødder. Der sker simpelthen for lidt, og da Griezmann i første halvlegs overtid løber fra de fleste danskere, stopper Mathias ’Zanka’ ham med et professionelt frispark. Gult kort og heller ingen oplagt mulighed i dén situation.

Det resulterer i et gult kort til den danske midterstopper. Video: Anders Masannek Jørgensen

Pause: Australien – Peru: 0-1. Danmark er videre, hvis resultaterne holder. Frankrig vinder gruppen.

Den massive pibekoncert ved pausefløjtet understreger, at de første 45 minutter ikke lever op til, hvad man kan forvente i en gruppefinale ved VM.

Langt mellem chancerne

Fem minutter inde i anden halvleg virker de franske intentioner til at være uændrede. Griezmann søger ikke de muligheder, han får, og afslutningerne sendes af sted udefra. Spillerne har ikke ligefrem travlt, og da Lucas Hernandez bliver skiftet ud, trasker han dovent tværs over banen for at lade Benjamin Mendy komme ind.

50 minutter spillet: Australien – Peru: 0-2, Paolo Guerrero. Danmark er videre, hvis resultaterne holder. Frankrig vinder gruppen.

De danske spillere gør, hvad der er både forventet og forståeligt. De står så solidt i forsvaret som muligt for at skaffe det point, der gør den anden gruppekamp overflødig.

Det afspejler sig i offensiven, hvor Danmark kun sjældent gør sig bemærket. I starten af anden halvleg er et Eriksen-frispark fra cirka 35 meter og en halvkikset afslutning fra samme mand det mest bemærkelsesværdige.

Med en 1/8-finale i udsigt foretager Åge Hareide sin første udskiftning, da han piller Pione Sisto ud efter en time. Sisto, der har en advarsel fra tidligere og dermed risikerer karantæne, erstattes af Viktor Fischer.

Utilfredshed på Luzhniki

De danske fans gør, hvad de kan for at bakke holdet op på det historiske stadion i Moskva. Tilbagebetalingen ligger i avancement til 1/8-finalen ved VM for første gang siden 2002. Spillet er hverken prangende eller medrivende, og 20 minutter inde i anden halvleg pifter hovedparten af tilskuerne, da bolden trilles frem og tilbage i den danske forsvarskæde, der ingenlunde er under pres.

I fodbold, og mange andre henseender, tæller resultaterne. Derfor kan begge hold være mere eller mindre ligeglade med tilskuernes frustrationer. Både Danmark og Frankrig kan se frem mod en 1/8-finale, og derfor er det en smule bekymrende, da Thomas Delaney tackles med cirka et kvarter tilbage. Den kommende Dortmund-spiller lander uheldigt og overstrækker sin ene albue, så han må ømme sig i et stykke tid bagefter.

Delaney spiller dog kampen færdig – i modsætning til Andreas Cornelius. Han skiftes ud til fordel for Kasper Dolberg, der ligesom Viktor Fischer debuterer ved en VM-slutrunde.

De og resten af danskerne må høre på en øredøvende utilfredshed, når de triller bolden rundt og venter på, at tiden går. Den efterhånden permanente pibekoncert afbrydes kortvarigt, da stortalentet Kylian Mbappé sendes ind i de sidste 10 minutter. Hører man godt efter, kan man ane et ”hey” fra den danske delegation ved hver aflevering, og mod slutminutterne synger en del af dem også ”op at stå”.

I overtiden slår Thomas Delaney sig tilsyneladende igen. Han overlader sin plads til Lukas Lerager, der efter et par minutters spilletid ved sin første VM-slutrunde kan lade sig hylde sammen med resten af danskerne.

Danmark tiljubles af de medrejsende fans for en disciplineret indsats, der sikrer en 1/8-finale. Frankrig holdes fra store chancer, og det er der god grund til at være tilfreds med. At det så har været småt med chancer, må fodboldelskerne leve med. Med 0-0 har både Danmark og Frankrig fået, hvad de kom efter.

Slut: Australien - Peru: 0-2. Frankrig og Danmark går videre som nummer et og to i gruppen. Peru og Australien slutter som nummer tre og fire.