FIFA VM 2018

- Der skal blod på støvlerne, før man ryger ud, siger dommerekspert

Kenn Hansen fortæller, at det ikke var en overraskelse, at det endte med et gult kort til Cristiano Ronaldo i kampen mod Iran.

Iranske Morteza Pouraliganji faldt til jorden i det 80. minut i kampen mellem Iran og Portugal.

Forsvarsspilleren blev tilsyneladende ramt af en albue i en duel med Cristiano Ronaldo. Dommeren valgte at se en videooptagelse af hændelsen, for at afgøre om Ronaldo skulle have det røde kort, men valgte at nøjes med et gult kort.

Der skal blod på støvlerne, før man ryger ud

Kenn Hansen, tidligere topdommer

Hvis det står til den tidligere topdommer Kenn Hansen, der fungerer som ekspert for TV 2 SPORT under VM, så er det gule kort i tråd med den linje, der er lagt i turneringen.

- Ronaldos albue koster et rødt kort i de fleste ligaer. Det er også det, jeg hælder til. Men husk at et slag ikke automatisk er rødt nu om dage. Det skal være med 'unødig stor kraft'. Som oftest beror det på en vurdering af konteksten og intentionen, siger Kenn Hansen.

- Er det en 'tak for sidst' fra Cristiano Ronaldo må det tolkes som rødt. Vil han blot forbi, kan gult forsvares for den hensynsløse måde at gøre det på. Det synes jeg faktisk kan være en plausibel tolkning.

- I en turnering som denne var det til gengæld ikke den store overraskelse, at det ender på gult kort. Da jeg var til VM-forberedende turnering i Emiraterne var indikationerne klare i den daglige træning: Hellere 'ned' end 'op' på sanktionerne. Det har vi set igen og igen under dette VM, siger den tidligere topdommer.

Kontroversielle kort skal undgås

Da situationen indtraf, var Portugal foran med 1-0, og derfor kunne situationen potentielt have fået afgørende indflydelse på kampens afslutning og naturligvis den 1/8-finale, som Portugal nu skal spille mod Uruguay.

Den portugisiske landstræner fortæller, at kampens dommer, Enrique Cáceres Villafante, dømte en god kamp efter hans vurdering.

- Jeg var overhovedet ikke bekymret. Det så ud til at være en normal bevægelse, siger den portugisiske landstræner, Fernando Santos, ifølge sportsmediet A Bola.

- Dommeren gjorde, hvad han skulle. Han gik ud til VAR tre gange: Han dømte to straffespark og gav Ronaldo gult kort. Jeg har ikke set gengivelserne, men jeg mener, at dommeren gjorde sit arbejde.

Kenn Hansen fremhæver, at dommerudvalget for alt i verden vil undgå kontroversielle hændelser, men episoder som denne ender med at gøre det modsatte.

- Der skal blod på støvlerne, før man ryger ud. Det skyldes et udpræget hensyn til at holdene og deres politiske bagland. Mangler de en spiller i karantæne, så giver det problemer for dommerudvalget. Derfor er tendensen klart at forsøge at undgå kontroversielle kort. I jagten på dette bliver dog ofte kontroversielt, siger Kenn Hansen.

Se højdepunkter for Portugal - Iran her:

Se et sammendrag af VM-kampen mellem Iran og Portugal Video: Anders Masannek Jørgensen