VM fodbold

Hareide skifter på fire positioner: - Chokerende, mener Toft

Danmark går ind til gruppefinalen mod Frankrig med hele fire ændringer i startopstillingen. Der skiftes ud i alle tre kæder.

Landstræner Åge Hareide har taget et enormt initiativ, inden den tredje og afgørende gruppekamp mod Frankrig bliver fløjtet i gang.

Hareide skifter ud på hele fire positioner siden den seneste kamp mod Australien. Danmark stiller op med følgende 11 spillere:

  • Kasper Schmeichel
  • Henrik Dalsgaard, Simon Kjær, Mathias ’Zanka’ Jørgensen, Jens Stryger
  • Andreas 'AC' Christensen, Thomas Delaney, Christian Eriksen
  • Martin Braithwaite, Andreas Cornelius, Pione Sisto

Dermed glider Lasse Schöne, Nicolai Jørgensen og Yussuf Poulsen (karantæne) ud. ’AC’ rykker fra forsvaret op på midtbanen, hvilket altså giver ændringer på hele fire positioner. Det overrasker Flemming Toft, der er fodboldkommentator på TV 2 SPORT.

- Den største omvæltning i Åge Hareides tid som landstræner. Ændringer i alle tre kæder i en så vigtig kamp. Det er chokerende nyt fra nordmanden, der ellers har holdt sig til det sædvanlige. Det er et voldsomt sats, men noget af det giver på forhånd mening.

- Duoen i det centrale forsvar har ikke fået andet end ros fra Hareide. Andreas Christensen og Simon Kjær er fremtiden, har nordmanden selv sagt. 'AC' har aldrig spillet positionen 6’er på landsholdet og Andreas Cornelius har bortset fra 21 minutter mod Australien ikke spillet en kamp siden den 22. april. Og så har Hareide beholdt Pione Sisto, der slet ikke har praktiseret efter evner i VM-kampene, siger Flemming Toft.

Det er en vurdering, der umiddelbart bakkes op af fodboldspilleren Kenneth Emil Petersen, der fungerer som ekspert for TV 2 SPORT under VM:

- Jeg er overrasket. Specielt fordi Åge Hareide har været så konservativ i sine valg tidligere. Og så kommer der pludselig så mange ændringer. Han rykker rundt på et forsvar, der har spillet til nul i mange kampe.

- Men jeg synes, det viser, han har respekt for Frankrig ved at rykke ’AC’ fra forsvaret op på den centrale midtbane. Det kan tyde på, han vil have en spiller ind på den defensive midtbane, som lukker flere rum og er stærkere i duellerne end Lasse Schöne.

Mange danske fans er mødt op i Moskva til Danmarks kamp mod Frankrig. Video: TV 2 SPORT

Med uafgjort eller sejr er Danmark videre til ottendedelsfinalen ved VM. Selv med et nederlag kan Danmark gå videre, hvis Peru vel at mærke får point mod Australien.

- Til gengæld spiller det her op til Hareides intentioner mod franskmændene - det med at beholde bolden længere og få mere styr på pasningerne. 'AC' spiller med mindre risiko end Schöne og med 'AC' får Thomas Delaney muligheden for igen at folde sig ud. Få mere plads til sine felt-til-felt løb.

- Men det er godt nok overraskende - og et usædvanligt udspil fra Hareide. Et udspil på eget ansvar, siger fodboldkommentator Flemming Toft.

Både Danmark – Frankrig og Peru – Australien vises direkte på TV 2 PLAY - ligesom alle andre VM-kampe. Du kan også følge kampen her i livebloggen: