FIFA VM 2018

Hareide hylder 'Zankas' åbenlyse frispark: Spillerne har flyttet sig

Én episode viser forskellen på det danske landshold anno 2016 og 2018. Landstræner Åge Hareide er glad for, at danskerne er blevet mere kyniske.

Mathias 'Zanka' Jørgensens frispark på Antoine Griezmann var så åbenlyst og spolerende for fodboldspillet, at hovedparten af de 78.011 tilskuere på Luzhniki skreg i frustration.

'Zanka' halsede efter Griezmann, der førte bolden ned mod det danske felt og for en gangs skyld virkede til at kunne skabe en stor målchance. Og så kastede danskeren sig ned. Uden chance for at nå bolden fjernede han benene under den vævre franskmand, der var i fuld fart lige før pausen.

Frispark og gult kort - helt fortjent. Og stor ros fra den danske landstræner Åge Hareide, da TV 2 SPORT talte med ham dagen efter kampen. Pragmatikeren på sidelinjen glæder sig over, at de danske spillere ikke tøver med den slags frispark, når det er nødvendigt.

- Landsholdsfodbold er resultater. Det er det eneste, jeg tænker på. Vi udvikler os gennem resultaterne, og vi lærer at spille på resultaterne. Vi må også lære at blive mere kyniske. Hvis man ser på situationen, hvor Montenegro scorer i Parken i kvalifikationen, så har Delaney mulighed for at sparke en spiller ned. Dét gjorde 'Zanka' i går, lød det fra Åge Hareide, der fortsatte:

- Det var professionelt, og det så du ikke en dansk spiller gøre i oktober 2016. Det ser du i juni 2018, og det er tegn på, vi er kommet et stykke af vejen. Hvis vi skal vinde fodboldkampe, må vi være hårde mod os selv og mod andre.

Mathias 'Zanka' spillede hele kampen i det centrale forsvar, hvor han erstattede Andreas Christensen, der var rykket op på midtbanen. Huddersfield-spilleren, der som en af kun fire markspillere fik fuld tid i samtlige Premier League-kampe i den forgangne sæson, har også kommenteret episoden på sin Instagram-profil.

- Undskyld, kammerat - men det skulle gøres, lyder teksten til et billede, hvor han smiler til Griezmann og tilbyder ham sin hånd.

Da TV 2 SPORT spurgte 'Zanka' til episoden dagen efter nullerten, begyndte han at smågrine. Han ved også godt, det var et af slutrundens mest åbenlyse frispark, der udelukkende havde det formål at forhindre en eventuel fransk chance. Løbeduellen var umulig at vinde.

- Det er hele tiden en bedømmelse af, om jeg kan nå ham - og det går rimelig hurtigt op for mig, at jeg ikke kan nå at tage bolden fra ham. Så er det egentlig bare at være sikker på at få ramt ham godt nok til at få det gule kort, sagde Mathias 'Zanka' Jørgensen.

Blandt andet takket være 'Zankas' frispark endte kampen mod Frankrig, som den begyndte. Derfor er Danmark videre til 1/8-finalen ved VM, hvor Kroatien venter søndag den 1. juli.

Kampen vises ligesom alle andre VM-kampe direkte på TV 2 PLAY.