Historisk: Gule kort afgjorde VM-pulje

En fair play-regel sender Senegal ud af VM, mens Colombia og Japan er klar til ottendedelsfinalerne.

Se alle VM-kampe direkte på TV 2 PLAY.

Senegal 0-1 Colombia

  • 0-1: Yerry Mina (74')
  • Gule kort: Johan Mojica (45'), Mbaye Niang (51')
  • Dommer: Milorad Mazic (Serbia)
  • Tilskuere: 41.970 på Samara Arena

Japan 0-1 Polen

  • 0-1: Jan Bednarek (60')
  • Gule kort: Tomoaki Makino (66')
  • Dommer: Janny Sikazwe (Zambia)
  • Tilskuere: 42.189 på Volgograd Arena

Japan tabte godt nok til bundproppen Polen, men kom alligevel videre ved VM med mindst mulig margin. 

I den anden kamp sikrede Colombia sig førstepladsen med en sejr over Senegal, og så skulle gruppen for alvor ses i sømmene.

Resultaterne betød nemlig, at Japan og Senegal var helt lige på point og målforskel, og da de samtidig spillede deres indbyrdes opgør uafgjort, gik japanerne videre på fair play-reglen om færrest gule kort. 

Senegal fik seks advarsler i gruppespillet, mens Japan fik fire.

Startopstillinger

Senegal (4-4-2)

Ndiaye

Gassama - Sane - Koulibaly - Sabaly

Ismaïla - Kouyate - Gana - Mane

Keïta Balde - Niang

Colombia (4-2-3-1)

Ospina

Arias - D. Sanchez - Mina - Mojica

Uribe - C. Sanchez

Cuadrado - Quintero - James

Falcao 

Sådan forløb Senegal-Colombia:

Det var helt som forventet, at Colombia satte sig på kampen fra start, men efter 17 minutter så den colombianske plan ud til at slå sprækker.

Senegalesiske Keita Balde slog en bold ned bag forsvarlinjen, hvor en holdkamerat nåede først frem til en stor chance. Men så blev han nedlagt af colombianske Davinson Sanchez. Den serbiske dommer Milorad Mazic pegede straks på straffepletten, men tog sig så til øret og blev enig med sig selv - og VAR-dommerne - om, at han hellere måtte gå ud og se video. Mazic trak sin kendelse tilbage, og så var det, der lignede en senegalesisk chokstart, afværget.

Efter en halv times spil blev det endnu værre for Colombia. Landsholdets absolutte stjernespiller James Rodriguez måtte forlade banen med en skade og overlade sin plads til Luis Muriel. Ikke ligefrem den start colombianerne havde håbet på. 

Fra bænken kunne Bayern München-spilleren se sit landshold være tæt på at bringe sig foran, da bolden lidt tilfældigt endte hos Luis Muriel efter et blokeret frispark. Muriels knaldhårde afslutning så lovende ud, men fik i sidste ende samme skæbne som førnævnte frispark.

Med et kvarter igen kom forløsningen. Juan Quintero smækkede et hjørnespark ind i panden på Yerry Mina, der scorede sit andet VM-mål og sendte Colombia på sikker kurs mod en ottendedelsfinale.

Se et sammendrag af kampen mellem Japan og Polen Video: Ida Brodtkorb

Startopstillinger

Japan (4-2-3-1)

Kawashima

Sakai - Yoshida - Makino - Nagatamo

Yamaguchi - Shibasaki

Ueda - Okazaki - Usami

Muto

Polen (3-4-3)

Fabianski

Bereszynski - Glik - Bednarek

Kurzawa - Krychowiak - Goralski - Jedrzejczyk

Zielinski - Lewandowski - Grosicki

Sådan forløb Japan-Polen: 

Der skulle gå en halv time, før der for alvor skete noget i kampen mellem gruppens top og bund. Og det var bundproppen, der først viste sig farlige.

Polske Bartosz Bereszynski svingede bolden ind foran mål, hvor Kamil Grosickis hovedstød blev blokeret af keeperen og røg tilbage i spil. Men den japanske målmand var vågen igen i anden omgang. Eiji Kawashima hev en flot redning frem og forhindrede Polen i at komme foran.

Få minutter inde i anden halvleg var Kamil Grosicki i oplæggerens rolle, da han sendte bolden ned bag det japanske forsvar og skabte en farlig situation. Desværre for polakkerne kom Kawashima ud af sit mål og nåede bolden inden den fremadstormende angriber.

Efter en times spil var der imidlertid intet at gøre for Kawashima. Polske Rafal Kurzawa sparkede frispark, og så stod polakkerne ellers i kø for at sparke bolden i mål. Jan Bednarek fik sidste fod på bolden, og så var Japan nede 0-1 og på vej ud af VM.

Polen var tæt på at gøre det til 2-0, da Kamil Grosicki drønede afsted i et kontrastød og fandt Robert Lewandowski foran mål. Den helt fri målchance blev imidlertid forspildt af stjerneangriberen, der sparkede langt over mål.

Men til sidst rakte det alligevel for japanerne, der gik videre på fair play-reglen om færrest gule kort som den første nation nogensinde. Det skete på bekostning af Senegal, der må ærgre sig noget så grusomt.