FIFA VM 2018

Danmark forbereder sig på straffespark mod Kroatien

I weekenden går VM-slutrunden ind i den fase, hvor alle kampe SKAL afgøres. Derfor er Danmark begyndt at kigge på eventuelle straffesparksskytter.

Over halvdelen af Danmarks kampe i 2018 er endt uafgjort. Derfor er det ikke usandsynligt, at ottendedelsfinalen mod Kroatien er uafklaret efter 90 minutter.

VM-skæbnen kan med andre ord blive afgjort i en straffesparkskonkurrence, hvis en eventuel forlænget spilletid også ender uafgjort, og det har sat målmandstræner Lars Høgh på ekstra arbejde.

Er I begyndt at kigge på det?

- Ja, det gør vi hele tiden. Det er noget, jeg sidder med bagom det hele. Vi har nogle programmer, hvor vi kan se statistik, og når vi kommer hen, hvor vi kan komme i straffesparkskonkurrence, så kigger vi også på det, siger Lars Høgh til TV 2 SPORT.

Den tidligere landsholds- og OB-målmand er kendt for at være ekstraordinært god til at redde straffespark. Nu lærer han teknikken videre til de målmænd, han træner - og holder en del af det hemmeligt over for pressen. Lars Høgh fortæller dog:

- Det er meget statistik. Vi har snakket om, hvilke scenarier og muligheder der er. Hvad sker der fra det tidspunkt, der bliver fløjtet, til sparket skal tages? Hvordan er de forskellige faser op til? Det snakker vi om, og så kigger jeg på alle de skytter, der kan være og ser deres statistik.

- Hvis jeg ser et tydeligt mønster i noget, så vil jeg tage snak med Kasper (Schmeichel) om det. Hvis det ikke er så tydeligt, så kommer jeg ikke med så meget.

1-1 Video: Magnus Stig Christensen

Høgh har en bestemt strategi

Lars Høgh har tidligere været målmandstræner for Thomas Sørensen, der under VM er fodboldekspert på TV 2 SPORT. Han fortæller, at Lars Høghs forberedelser har stor betydning, hvis en kamp skal afgøres på straffespark.

- Han er rigtig grundig og god til at have en strategi. Målet er at redde et eller to spark. For hvis man kommer nær de 40 procent, kan man blive matchvinder. Det er det, han lægger strategien efter. Så kan det godt være, der er nogle bolde, der går ind, men hvis strategien bliver fulgt, øger det chancerne for at redde.

- Det var det, han introducerede for mig, og det forbedrede min redningsprocent markant, siger den tidligere landsholdsmålmand, som heller ikke vil afsløre Høghs hemmelige kneb.

Mens målmændene allerede forbereder sig, forholder det sig tilsyneladende lidt anderledes for markspillerne. Kasper Dolberg, der fik VM-debut mod Frankrig, sparker til daglig straffespark i Ajax, og han tror ikke, en langvarig forberedelse nødvendigvis kan sikre en scoring.

- Jeg tror ikke, det hjælper noget at gå at tænke for meget over det. Jeg tror bare, man skal tage beslutningen og så gøre det, siger han til TV 2 SPORT.

Danmark har endnu ikke fået et straffespark under VM i Rusland. Til gengæld er der blevet dømt to til modstanderne. Det ene sparkede Christian Cueva fra Peru over målet, mens Mile Jedinak fra Australien scorede på det andet.

Danmarks ottendedelsfinale Kroatien spilles søndag klokken 20. Kampen vises ligesom alle andre VM-opgør direkte på TV 2 PLAY.