Danmark er ude af VM efter stort drama

For tredje gang i den danske VM-historie blev ottendedelsfinalen endestationen. Kroatien vandt efter straffesparkskonkurrence.

Se eller gense Danmarks 1/8-finale mod Kroatien på TV 2 PLAY.

De danske fodboldherrer kom ikke videre til kvartfinalerne ved VM i Rusland. Søndag aften tabte de til Kroatien efter straffesparkskonkurrence.

Kroatien-Danmark 2-1

 • 1' 0-1 Mathias 'Zanka' Jørgensen
 • 4' 1-1 Mario Mandzukic
 • Straffesparkskonkurrence:
 • Christian Eriksen (brændte)
 • Milan Badelj (brændte)
 • (0-1) Simon Kjær
 • (1-1) Andrej Kramaric
 • (1-2) Michael Krohn-Dehli
 • (2-2) Luka Modric
 • Lasse Schöne (brændte)
 • Josip Pivaric (brændte)
 • Nicolai Jørgensen (brændte)
 • (3-2) Ivan Rakitic
 • Gule/røde kort: Mathias 'Zanka' Jørgensen (115')
 • Dommer: Néstor Pitana (Argentina)
 • Tilskuere: 40.851 (Nizhny Novgorod Stadion)

Danmarks bedste spiller

- Thomas Delaney i tæt kamp med Yussuf Poulsen. Helt enormt løbearbejde og vandt et hav af dueller. Delaney bidrog også offensivt med sine ryk frem ad banen, lyder vurderingen fra TV 2 SPORTs fodboldekspert Kenneth Emil Petersen.

Kampens detalje

Mathias 'Zanka' Jørgensen bragte Danmark foran 1-0 efter 57 sekunder. Det var hans første landskampsmål og samtidig Danmarks hurtigste VM-mål nogensinde.

Lyn-analyse

Vi er det bedste hold i omkring en time. Det er ærgerligt, at det ikke er nok, at Kasper Schmeichel har i alt tre straffesparksredninger i dag. Vi spiller vores bedste kamp ved den her slutrunde.
Straffesparkskonkurrence er et lotteri, og Danmark tabte det i dag. Vi skulle have afgjort det i ordinær spilletid, hvor vi var bedre end Kroatien.

Sådan forløb kampen

Af Mikkel Asferg, TV 2 SPORT i Nizhny Novgorod

Kampen er ikke mere end en flok hovedstød og et langt indkast fra VM-debutanten Jonas Knudsen gammel, før det danske mindretal i Nizhny Novgorod bryder ud i jubel.

Efter indkastet aser og maser Thomas Delaney i det kroatiske felt, så bolden triller hen for fødderne af Mathias 'Zanka' Jørgensen. Med venstre ben sparker han den ind under Subasic til stor jubel i de to danske enklaver på stadion.

Den danske eufori bliver dog hurtigt overdøvet. Meget hurtigt. Jonas Knudsen kikser en clearing, så kroaterne bryder igennem i danskernes venstre side. Efter endnu et mislykket forsøg på at sparke væk i det danske forsvar, hvor 'AC' bliver ramt, ender bolden hos Mario Mandzukic. Han passerer sikkert Kasper Schmeichel, og så er det kroaterne, der jubler.

1-1 efter tre minutter og 39 sekunder. Det er første gang i en VM-kamp, at begge hold scorer så hurtigt. Og første gang, Danmark har lukket et mål ind i åbent spil i år.

Kroatisk boldovertag

Målene er fremragende underholdning for de titusindvis af russere, der har indløst billet til kampen. RUSSIA, RUSSIA, RUSSIA skriger de undervejs, så man skulle tro, deres eget hold var på banen. Vinderen af kampen skal møde Rusland i kvartfinalen, og derfor er opgøret ganske interessant for de lokale, der er vidner til to vidt forskellige tilgange til spillet.

Danmark går defensivt til værks efter den kroatiske udligning. Bolden overlades til kroaterne, der spiller den tålmodigt rundt i en evig søgen efter et lille hul i Danmarks forsvar. Danskerne skal dog have den ros, at de konstant søger muligheden for at slå til med en lang bold, når kuglen kommer på danske fødder. I det spil er Christian Eriksens overblik, Andreas Cornelius’ hovedstødsstyrke og Martin Braithwaites fart nogle gode våben at være i besiddelse af.

Kampens tredje højdepunkt falder efter 20 minutter, og det får de fleste danskere til at holde vejret. Et kroatisk indlæg har retning mod målscorer Mandzukic, og i en duel med Jonas Knudsen falder kroaten til jorden. Han rejser sig hurtigt op og appellerer hidsigt for straffespark.

Dommer Nestor Pitana stopper spillet, da bolden kort efter ryger ud til indkast, og tager sig til øret. Danskernes store skræk - VAR?

Nej. Der er ikke straffespark, og situationen skal ikke ses igennem på video. Fortsæt, markerer dommeren.

Den bedste kamp, Danmark har været med i

Og det gør Danmark, fortsætter. En håndfuld minutter senere ender det tilmed i en glimrende chance. Braithwaite finder Cornelius på kanten af feltet og løber selv i position. Cornelius triller bolden tilbage til Eriksen, der finder Braithwaite i dybden. Skudmulighed til Braithwaite, hvor kun et præcist indgreb fra Subasic kommer i vejen for endnu en dansk føring.

Vi er i gang med den absolut bedste kamp, Danmark har været med i ved VM i Rusland. Begge hold angriber helhjertet, så snart muligheden er der, og kort efter Danmarks chance får Kroatien en tredobbelt mulighed i den anden ende. To gange griber Kasper Schmeichel ind, før Perisic tonser bolden langt over mål.

Sikke et opgør, der sagtens kunne have været mere målrigt allerede nu. I den sidste del af første halvleg er kroaterne først tæt på med et hovedstød, inden Christian Eriksen sender en lumsk afslutning mod det fjerne målhjørne. Det ligner måske et indlæg, men bolden snitter alligevel trekantssammenføjningen, før Ivan Rakitic får halvlegens sidste mulighed serveret. Han spilles helt fri i feltet til en afslutning med sit venstre ben, men heldigvis er Kasper Schmeichel forudseende og griber ind helt nede ved den ene stolperod.

Rollerne byttes rundt

Fra anden halvlegs start sendes Lasse Schöne på banen i stedet for Andreas Christensen. Det kan være fordi, 'AC' fik bolden hovedet, da Kroatien udlignede. Det kan også være fordi, Åge Hareide vil satse lidt mere offensivt med Schöne, der i højere grad søger de fremadrettede afleveringer.

I de første fem-ti minutter af anden halvleg får Lasse Schöne rig mulighed for at lede efter de offensive afleveringsmuligheder. Rollerne er byttet for de to hold, så det nu er kroaterne, der afventer Danmarks initiativ med bolden. Det er tydeligt, at begge mandskaber indleder påpasseligt, og først efter 10 minutters småspil er Martin Braithwaite ved at bryde igennem i feltet – men han helkikser sin afslutning.

Imens synger de argentinske tilskuere på stadion, der havde forventet, at deres hold ville vinde sin indledende gruppe og dermed skulle spille denne kamp i stedet for Kroatien. Rammerne fejler absolut ingenting i Nizhny Novgorod. Lige nu mangler kun det ærgerrige spil, vi blev velsignet med i første halvleg.

Dansk overtag i chancer

Chancerne falder mere sporadisk efter pausen, hvor Thomas Delaney sætter sig flot igennem efter en times spil. Den kommende Dortmund-spiller fører bolden frem over en halv banelængde, inden Martin Braithwaite endnu engang er ved at opsnuse en mulighed i feltet.

Med 25 minutter tilbage af den ordinære tid kommer Nicolai Jørgensen på banen i stedet for Andreas Cornelius. Kampen er på det her tidspunkt fuldstændig åben, og det er tydeligt for begge hold, at det tredje mål kan blive afgørende. De spiller med lidt mere defensiv omtanke, end vi har set tidligere, og især det danske forsvar virker solidt.

I den anden ende er der lidt mere at komme efter. Nicolai Jørgensen kommer frem til en udmærket skudmulighed, som dog sendes i favnen på Subasic, mens Eriksen nok engang forsøger sig udefra.

Danmark har efterhånden kæmpet sig til et overtag i chancer, og derfor forsøger træner Zlatko Dalic med det første indgreb fra den kroatiske bænk. Mateo Kovavic skiftes ind i stedet for Marcelo Brozovic. Ivan Strinic tages kort efter ud til fordel for Josip Pivaric.

Afslutninger udefra

De kroatiske afslutninger kommer fortrinsvis fra distancen uden at udfordre Kasper Schmeichel. Heller ikke et hovedstød fra Perisic er for alvor en trussel med en god håndfuld minutter tilbage af den tid.

Men mulighederne tænder et håb om en scoring hos kroaterne og den neutrale del af de 40.851 tilskuere. De hujer og jubler, så det smitter af på kroaterne. Især Rebic lader sig smitte af begejstringen, og i de sidste minutter af anden halvleg driver han gæk med Jonas Knudsen på venstre back.

I den anden ende bidrager Knudsen med et par lange indkast, inden Ivan Rakitic sender halvlegens næstsidste afslutning mod mål. Bolden har kurs mod den ene stolpe. Schmeichel kaster sig i fuld længde, bare for at følge den ud over linjen. Bolden er en meter forbi målet.

Det samme er Martin Braithwates forsøg i tillægstiden. Efter et hjørnespark dumper bolden ned for fødderne af højrekanten, men også han overplacerer sit skud.

Forlænget spilletid

1-1 sender kampen ud i to gange et kvarters forlænget spilletid. Som noget nyt ved VM får begge trænere en ekstra udskiftning serveret ved indgangen til forlængelsen, så de må skifte i alt fire spillere i løbet af kampen.

Danmark lægger for med et par indkast, som Jonas Knudsen tager sig af. Han virker fuldstændig upåvirket af, at en del af tilskuerne ikke helt har tålmodighed til hans vestjyske grundighed. Knudsen tager sig god tid, men med sine lange indkast er han med til at opretholde en reel trussel mod det kroatiske felt.

Seks minutter inde i forlængelsen forlader Ivan Perisic banen. Ind kommer Andrej Kramaric, og lige efter kommer Michael Krohn-Dehli ind for første gang ved denne slutrunde. Han erstatter Thomas Delaney.

Danmark har nu tre fremragende boldspillere på midtbanen, eksemplificeret ved Lasse Schöne. Otte minutter inde i den forlængede spilletid tager han en sublim berøring på kanten af feltet, inden han sender den lige forbi den ene stolpe.

Kroaterne ser efterhånden lidt trætte ud. Kasper Schmeichel testes kun sjældent, og når det sker, er han så sikker, som han var i alle tre gruppekampe.

Flest chancer til Kroatien

Åge Hareide forsøger at stoppe et lille, kroatisk pres i slutningen af første halvleg af den forlængede spilletid ved at sætte Pione Sisto på banen. Danmarks sidste indskiftning i kampen, hvor Kroatien stadig har mulighed for at skifte én gang mere. Martin Braithwaite forlader banen, og fra bænken kan han se kroaterne fortsætter dominansen.

Men han kan også se Sisto forsøge sig med en kvalificeret afslutning fra venstre side af feltet.

Spændingen kan ikke blive mere intens i Nizhny Novgorod, da Mario Mandzukic bliver taget ud kort efter. Ind kommer Milan Badelj, og således er alle kort spillet ud. Kampen skal afgøres i løbet af de næste 10-12 minutter, hvis ikke kvartfinalisten skal findes via straffespark.

På lægterne forsøger både de danske, de kroatiske og de neutrale tilskuere at piske en stemning op. Pludselig bliver Jonas Knudsens tilløb til endnu et lang kast bakket op af klapsalver, men det smitter ikke rigtig af på Nicolai Jørgensens efterfølgende afslutning. Den går nogle meter forbi målet.

Afgørelsen?

Cirka fem minutter før straffesparkskonkurrencen løsner det op i Nizhny Novgorod. Rebic modtager en uhyre præcis stikning i dybden, så han kommer alene med Kasper Schmeichel. Med overskud dribler han rundt om den danske målmand og skal lige til at sparke bolden ind i et tomt mål, da Mathias ’Zanka’ Jørgensen kommer glidende med sit andet, afgørende indgreb i dag. Soleklart straffespark og gult kort, men stillingen er stadig 1-1, da Luka Modric går til bolden.

Og sender den i hænderne på Kasper Schmeichel. Den danske målmand har læst sparket, og han kaster sig ned til sin venstre side og griber superstjernens afslutning.

"Vi er danskerne, vi er danskerne," gjalder det fra den ene tribune, da Modric kort efter afslutter igen. Denne gang fra kanten af feltet, men igen i hænderne på Kasper Schmeichel.

Kroatien slutter bedst af, men Danmark må alligevel gå ind i straffesparkskonkurrencen med mest moral. Så tæt på at ryge ud – men stadig med en 50/50-chance for at gå videre til VM-kvartfinalen for blot anden gang i historien.

Straffesparkskonkurrence

De danske spillere står længe i en cirkel med armene om hinanden, inden 1/8-finalen skal afgøres på straffespark. En disciplin nogen hader, men her i Nizhny Novgorod er tilskuerne åbenlyst vilde med den. Især tilskuerne på den endetribune hvor der er flest danskere jubler, da de finder ud af, at sparkene skal tages i den ende af banen.

Danmark lægger for.

Christian Eriksen – brænder! Han trøstes omgående af Henrik Dalsgaard, og kort efter redder Kasper Schmeichel Badeljs spark lige midt i målet.

Simon Kjær er den anden danske sparker, og han brager kuglen helt op i det ene målhjørne. 1-0.

Lige så kølig er Kramaric kort efter. Kroatien går helt i stå i sit tilløb, inden han sparker bolden ind bag Kasper Schmeichel. 1-1.

Miichael Krohn-Dehli scorer også, tilmed uden at gøre ophold i tilløbet. Og så stiger spændingen. Kroatien sender nemlig Luka Modric ned mod pletten – og han er kun centimeter fra at brænde igen. Uheldigvis for Danmark kan Schmeichel lige netop ikke nå den med tåspidserne. 2-2.

Værre er det, da Lasse Schöne kort efter brænder Danmarks fjerde spark, så kroaterne igen har mulighed for at komme foran.

Josep Pivaric tager et langt, langt tilløb – og bliver pillet af Kasper Schmeichel. Derfor er stillingen stadig 2-2, da Nicolai Jørgensen går til pletten – men hans spark lige midt i målet bliver også taget.

Jublen bliver mere og mere øredøvende. Får den her kamp en vinder efter 120 minutter og 10 straffespark? Ansvaret ligger hos Ivan Rakitic og Kasper Schmeichel.

Mål.

Schmeichel spræller i den forkerte side af målet, og så kan de kroatiske spillere samles i en stor klynge. De skal spille kvartfinale mod Rusland. Danmark skal rejse hjem fra VM 2018.