VM fodbold

Kender du den nye regel, der kan hjælpe Hareide i aften?

Danmark møder Kroatien i den første knockoutrunde ved VM. Det er den første slutrunde, hvor trænerne må foretage fire udskiftninger.

Se Danmarks 1/8-finale mod Kroatien direkte på TV 2 PLAY.

Det er ikke kun dommerne, der ved VM i Rusland har fået en ekstra mulighed serveret med videosystemet VAR.

Også trænerne har fået en beføjelse fra det internationale fodboldforbund, FIFA. Ud over tilbuddet om radiokontakt mellem bænken og en analytiker på tribunen, muligheden for at sende taktiske tegninger til og fra bænken samt målingerne af fysiske spillernes aktivitet kan hver træner også få lov til at sætte fire spillere på banen i knockoutkampene.

Som altid må der skiftes tre spillere i løbet af de 90 minutter, en fodboldkamp som udgangspunkt varer. Men hvis kampen ender uafgjort og går i forlænget spilletid med to gange et kvarter, så får hvert hold en ekstra udskiftning serveret.

- Vi tænker også på, at en eventuel indskifter kan komme til at tage straffespark. Vi har jo også mulighed for at bruge fire, sagde Danmarks landstræner Åge Hareide på pressemødet inden kampen mod Kroatien.

Regelændringen er sammen med indførslen af VAR nævnt som de største ændringer i The International Football Association Boards 'Laws of the game 2018-19'. Reglen er allerede brugt i den engelske FA Cup og den tyske DFB Pokal.

Ifølge Bo Henriksen, der til daglig er træner i AC Horsens og under VM er ekspert på TV 2 SPORT, at reglen om ekstra udskiftning i forlænget spilletid en overordentlig god idé.

- Den er fremragende. Det har altid været en hæmsko for trænere skulle vente med at bruge den sidste udskiftning. Det er meget sjældent ved uafgjort, at man bruger den sidste med 20 minutter igen. Nu kan man optimere sit hold bedst muligt, og det er kærkomment, siger Bo Henriksen.

- Nu kan man sætte flere spillere i spil hurtigere og rent taktisk giver det flere muligheder. Både offensivt og defensivt. Det kommer nok til at betyde, at man skifter tidligere ud.

Kan den ekstra udskiftning være med til at vende op og ned på en kamp?

- Det vil den kunne. Det er ikke sikkert, men nu har man har muligheden i forlænget spilletid for at sætte en angriber ind, der laver kasser. Eller man skifte en skadet spiller, så man stadig kan spille 11 mod 11. Det kan sagtens have en afgørende betydning for, om man vinder eller taber.

Ender en eventuel forlænget spilletid også uafgjort, skal kampen som altid afgøres i straffespark. Op til VM-slutrunden har 'ABBA'-modellen været afprøvet flere steder, så hold A og hold B sparker to gange i træk: ABBA ABBA AB. Det er dog værd at bemærke, at det ikke er vedtaget af FIFA, hvorfor eventuelle straffesparkskonkurrencer under VM afvikles, som vi kender dem: AB AB AB AB AB.

Danmarks 1/8-finale mod Kroatien spilles klokken 20. Kampen vises direkte på TV 2 PLAY.