FIFA VM 2018

Der er alt for lidt tillægstid ved VM, viser undersøgelse: - En øjenåbner

Dommerne ved VM i Rusland har i gennemsnit lagt 6 minutter og 49 sekunder for lidt tillægstid til ved de første 32 kampe, viser undersøgelse.

Der har nok engang været stort fokus på dommerne under denne VM-slutrunde.

Ved VM i Rusland har dem med fløjten for første gang kunne gøre brug af det stærkt omdiskuterede videosystem VAR. Men dommernes videokiggeri er ikke det eneste, der er blevet kigget efter i sømmene.

Mediet FiveThirtyEight har taget et grundigt kig på tillægstiden i de første 32 kampe ved VM og fundet ud af, at dommerne i Rusland ganske enkelt lægger for lidt ekstratid til i VM-kampene.

I de første 32 kampe ved VM er der i gennemsnit blevet spillet 6 minutter og 59 sekunders tillægstid. Men hvis dommerne skulle leve op til det internationale fodboldforbund FIFA's egne regler på området, burde der ifølge undersøgelsen i gennemsnit være blevet spillet 13 minutter og 10 sekunders fodbold udover de 90 minutter.

Tillægstid i de første 32 kampe ved VM i Rusland

Tillægstid spillet i gennemsnit: 6 minutter og 59 sekunder

Tillægstid der burde have været i gennemsnit: 13 minutter og 10 sekunder

For lidt tillægstid i gennemsnit: 6 minutter og 49 sekunder

'En øjenåbner'

- Tallene er overraskende store. Det må jeg sige, lyder det fra den tidligere topdommer Kenn Hansen til TV 2 SPORT, da han bliver præsenteret for undersøgelsen fra FiveThirtyEight.

- Det er da noget, man skal tage alvorligt. Det er en øjenåbner. Jeg synes, det er en meget seriøs og veludført undersøgelse. Man kan ikke bare tilbagevise det, da de har været meget grundige og fulgt retningslinjerne for tillægstiden.

Ifølge FIFA's egne regler, så skal spilstop som udskiftninger, behandling af skadede spillere, disciplinære sanktioner, fejringer af mål og andre signifikante forsinkelser af spillet medregnes i tillægstiden. 

Kampe med alt for lidt tillægstid ved VM

Belgien - Tunesien: 13 minutter og 22 sekunders for lidt tillægstid

England - Panama: 11 minutter og 41 sekunders for lidt tillægstid

Marokko - Iran: 10 minutter og 49 sekunders for lidt tillægstid

Tunesien - England: 10 minutter og 26 sekunders for lidt tillægstid

Argentina - Kroatien: 10 minutter og 11 sekunders for lidt tillægstid

Japan - Senegal: 10 minutter og 1 sekund for lidt tillægstid

Derudover foreskriver FIFA-reglerne ligeledes, at spilstop som indkast, målspark, firspark og hjørnespark skal være 'overdrevne' og ikke en 'naturlig' del af spillet, hvis det skal tages med i tillægstiden. En tillægstid, der altså ifølge undersøgelsen i gennemsnit har været 6 minutter og 49 sekunder for lidt af i de første 32 kampe ved VM. 

- En kamp varer 90 minutter plus en eller anden semi-kulturelt bestemt ekstratid, som er baseret på nogle ting som udskiftninger, scoringsjubel og nogle af de store tidsudtræk, der også bliver beskrevet i undersøgelsen. Men de lange igangsættelser, frispark og indkast ser jeg mere som en del af fodbolden. Det hører med, og det må man acceptere ikke bliver til tillægstid, fortæller den tidligere topdommer Kenn Hansen til TV 2 SPORT.

- Men med ekstratid tror jeg ikke, at der nogen, der forestiller sig, at det er et eksakt udtryk for den præcis tabte tid. Det er mere kulturelt betinget. Når man begynder at kunne se, at et hold fører 1-0 og tager sig god tid, så skal man ligesom kompensere for det. Der er ikke nogen dommer, der har set ekstratid som om, at det skulle være det præcise antal minutter man skyldte kampen. Det er i hvert fald min egen fornemmelse.

FIFA er opmærksomme på problematikken

Det groveste eksempel fra undersøgelsen er kampen mellem Belgien og Tunesien. Her blev der spillet 7 minutter og 14 sekunder udover den ordinære spilletid, men der burde i virkeligheden have været spillet hele 20 minutter og 58 sekunder tillægstid.

Men selvom det altså kniber med at ramme den rigtige tillægstid ved VM i Rusland, så er problematikken noget FIFA og UEFA er opmærksomme på, fortæller Kenn Hansen.

 - Der er jo kommet mere tillægstid ved dette VM end tidligere, og det er en klar strategi fra FIFA, der vil vise omverden, at der ikke går dyrebar tid med det nye videosystem VAR, men den her undersøgelse viser jo, at det slet ikke er nok. 

 - Det er en tendens, man er meget opmærksom på. En af de sidste elitesamlinger jeg var med til i UEFA-regi, der mødte den tidligere topdommer og dommerformand Pierluigi Collina op med en undersøgelse over, hvor mange døde minutter, der var i en eller anden Champions League-kamp. Og det var i deres interesse at få speedet processen op.

- Problemet er jo, at et frispark på kanten af feltet, det er jo en kæmpe chance, hvis man har en sparker som Cristiano Ronaldo f.eks. Der skal stilles mur, muren prøver at få flyttet bolden længere tilbage og der bliver skubbet lidt frem og tilbage. Derfor tager de her situationer bare længere tid at afvikle, men det er et fokus område for dommere internationalt, at der skal mere spil.  

Du kan se alle kampe fra VM på TV 2 PLAY.