VM fodbold

Den opførsel er helt hen i vejret, sygelig og uacceptabel

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft tager afstand fra de hadske kommentarer og trusler mod landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen.

Vi kan ikke nå lavere. Og her er der overhovedet ikke tale om fodbold. Men om det absolutte mindretal af tåber, der blamerer deres hjernedøde eksistens med trusler og sygelig gylle efter VM-nederlaget til Kroatien.

Det kunne have handlet om fodbold i denne kommentar, men det her er langt mere alvorligt med en afstandtagen, der bør rulle justitsen ind over. Landets myndigheder bør ligesom alle os andre tage afstand - og de skal ikke nøjes med det, de skal handle.

De anonyme, nærmest sygelige, der står bag de voldsomme udbrud, er fritaget for maskeforbuddet, selvom de gemmer sig i de sociale mediers lunkne bunke - afløseren for læserbreve uden afsender.

Det er først og fremmest gået ud over Nicolai Jørgensen, der misbrugte det femte danske straffespark mod Kroatien i Nizhny Novgorod søndag aften, hvilket Christian Eriksen og Lasse Schöne havde gjort tidligere. Danmark røg ud. Men hvorfor gøre Nicolai til syndebukken, og hvorfor i det hele taget finde et såkaldt offerlam så personligt? Og så det, der er værre - med den voldsomhed og direkthed i truslerne .

Familiemedlemmer bliver involveret. Tænk, at nogen ønsker død over andre, over børn og kalder spillere noget, der er meget værre, end de vil stå ved med deres formentlig grumme ansigt. Foragt.

De spillere, der ikke scorede fra 11-meterpletten, har det selvfølgelig skidt og vil blive mindet om det med jævne mellemrum. Deres holdkammerater har det selvfølgelig skidt. Og de ved og accepterer, at der er millioner af skuffede fans. Fodboldfans. Fans af Danmark.

Men hold lige i bordkanten, og mind om, at det "bare" er fodbold, uanset hvor stor skuffelsen, ærgrelsen, udturen er. Og at aktørerne "bare" er mennesker, der er gjort af et særligt stof, hvilket bragte det danske landshold til VM. Hold op, hvor vi jublede. Som vi gjorde det, da Danmark kvalificerede sig til ottendedelsfinalen. Der stod vi sammen side om side.

Kritikken har været der i medierne og blandt mange danske fodboldtilhængere over det danske spil i gruppe C. Det skal være enhvers lod at tage del i debatten, være kritisk, at rose, at kritisere, at mene. Det er også legalt for os alle at holde med og af. Holdet og eller enkelte spillere.

Men det er helt hen i vejret, sygeligt og uacceptabelt at smide en pose med den slags ildelugtende gloser af sted - og endnu mere at gøre det uden at lægge navn til. Den absolutte bagside af de sociale medier - og af "de grimme" ansigter, som ikke viser sig.

Og jeg er absolut ikke enig i en medie-mening på få linjer, der lige pludselig giver Åge Hareide skylden, fordi han valgte Nicolai Jørgensen som en af straffesparksskytterne. Kloge-Åge melder sig på banen på afstand.

Skylden er alles, hvis der skal peges. Straffespark efter 120 opslidende minutter er om ikke et lotteri - så dog med nervebetændte muligheder begge veje. Det kan gå op, det kan gå ned. Indrømmet: Tre misbrugte straffespark er ikke godt nok. Men derfor kan man da godt opføre sig ordentligt.