VM fodbold

Kenn Hansen om ’barnagtig adfærd’: - Dommeren taber fuldstændig respekten

Den tidligere topdommer giver langt fra topkarakter til dommeren i kampen mellem England og Colombia. Vilkårene var dog svære.

Ottendedelsfinalen mellem England og Colombia var et eksempel på alt det, den tidligere topdommer Kenn Hansen ikke bryder sig om.

Der var blandt andet bevidst provokation, konstant brokkeri over dommeren og eksempler på grov usportslig adfærd. Alt i alt en ærgerlig reklame for verdens største fodboldturnering.

Hvis spillerne virkelig ikke vil lytte, kan man jo ikke tvinge dem til det

Kenn Hansen

- I et VM, hvor at fodbolden har været fremragende, synes jeg, at kampen var et kæmpe skridt tilbage. Det var til tider frygteligt at se på og ødelæggende for underholdningsværdien. Adfærden i det hele taget var barnagtig. Hver eneste gang, der blev dømt noget, stod der en kødrand rundt om dommeren, siger dommerekspert Kenn Hansen til TV 2 SPORT.

Ifølge ham var det især colombianerne, der var skyld i den uskønne affære, selvom englænderne heller ikke kan sige sig helt fri for at have gjort livet svært for kampens amerikanske dommer, Marc Geiger, som hurtigt mistede grebet om begivenhederne.

- Han taber fuldstændig respekten i første halvleg. Jeg kan ikke lige pege på ét moment, men spoler man tilbage og skal vurdere ham som dommer, vil man savne et mere markant udtryk. Der er nogle dynamikker i kampen, der gør, at spillerne på et tidspunkt tænker: "Jeg er ligeglad, hvad han siger." Og det falder selvfølgelig tilbage på dommerens ledelse. Jeg synes ikke, han kan være specielt stolt af kampen. 

Nemt at dømme kampen fra sofaen

Når det er sagt, er det ifølge Hansen sværere sagt end gjort at holde styr på en kamp som den tirsdag aften.

Han sammenligner det med scener fra den spanske fodboldrække, hvor ’El Clasico’-opgøret mellem Real Madrid og FC Barcelona ofte udvikler sig til en kamp mellem spillerne og dommeren.

- Mange siger, at dommeren mistede kampen, og at han skulle have givet flere kort før og så videre. Det er jo supernemt at sidde hjemme i sofaen og i retrospektiv sige, at han bare skulle have givet otte gule kort.

Marc Geiger havde hev kun et enkelt gult kort op af lommen i første halvleg, mens han havde den gule farve i brug syv gange i anden halvleg. Måske skulle han have sat sig i respekt noget tidligere, og måske havde det været uden effekt.

- Hvis spillerne virkelig ikke vil lytte, kan man jo ikke tvinge dem til det. De ved jo godt, at dommeren ikke giver otte røde kort, fordi det er der ikke nogen dommer, der gør under et VM. Hvis man har X antal spillere, som opfører sig barnagtigt, kan man som dommer ikke bare tænde for en knap, der gør, at de begynder at respektere en, hvis man giver fem gule kort på én gang, siger Kenn Hansen.

Han pointerer også, at der ved dette VM har været få advarsler til spillere, som brokker sig til dommeren. Det har betydet, at spillerne bare er blevet ved med at gøre det, og derfor skal den dårlige kamp ikke kun tilskrives den amerikanske dommer. Det er hele kulturen, der skal ændres på, pointerer den tidligere topdommer.

Tumult i feltet efter nærkamp mellem Henderson og Barrios

Som noget nyt ved en slutrunde har FIFA indført ’Video Assistant Referee’ (VAR), der giver dommeren mulighed for at kigge kontroversielle og potentielt kampafgørende situationer igennem i form af episoder, hvor der kan gives rødt kort, tildeles straffespark eller dømmes offside. Beslutter dommeren sig for at kigge en situation igennem, skal han tegne en firkant i luften med sine arme.

I den forbindelse har dommerne op til slutrunden blevet informeret om, at hvis spillerne opfordrer dommeren til dette enten verbalt eller ved at bruge det firkantede tegn, skal de have et gult kort. Dette er dog ikke blevet håndhævet.

- Tværtimod har vi set 20 spillere markere det firkantede VAR-signal. Spillerne ser også kampene, og hvis det ikke bliver straffet, så begynder de jo også bare at gøre det. Det kræver en markant håndhævelse fra starten af, og det er ikke noget, man i en ottendedelsfinale begynder på at håndhæve.

VAR mod usportslig adfærd

VAR har været taget hyppigt i brug både i gruppespillet og i ottendedelsfinalerne. Ifølge Kenn Hansen har dette gjort spillet mere retfærdigt, hvorfor han nu ser det som en mulighed for at fortsætte i den retning.

Nu skal der skrues endnu mere på ambitionerne og sættes ind mod adfærd som det, vi så tirsdag aften mellem England og Colombia – og som der har været flere eksempler på undervejs ved VM.

- Paraplybegrebet for film og protester må være 'usportslighed'. Det er den store udfordring for sporten. Det er den store, næste hurdle, man bliver nødt til at fikse. Og når man nu i forvejen har VAR, er der ikke teknisk set en stor begrænsning, siger Kenn Hansen, som håber at se slutrunder, hvor teknologien bruges mod usportslig opførsel.

- Hvis videodommerne ser en situation, hvor det uden for enhver tvivl er simulering eller helt uretmæssige protester, skal videodommerne kunne trykke sig ind, som de gør nu, hvis de har set et straffespark eller et rødt kort. Det ville lette dommerens arbejde, og man ville skabe en anden kultur.

- Jeg antager det faktisk som værende sandsynligt, at man vil kigge på den her grove usportslighed, fordi det er jo frygteligt at se på. Vi har mulighed for relativ nemt at gøre noget ved det. Det kræver, at FIFA eller UEFA kommer på banen og siger, at "nu gider simpelthen ikke at se det mere." 

England endte med at vinde den uskønne kamp efter en straffesparkskonkurrence og er dermed videre til kvartfinalen mod Sverige.