Brasilien snydt for 'klart straffe' trods VAR: - De fokuserer på den forkerte situation

Brasilien blev snydt for et klart straffespark i kampen mod Belgien, vurderer den tidligere topdommer Kenn Hansen

Der har været sagt og skrevet rigtig meget om det nye videosystem VAR, der for første gang nogensinde assisterer dommerne og bliver brugt ved en VM-slutrunde.

Men systemet er ikke fejlfrit. Det fik verden at se i 1/8-finalen mellem Brasilien og Belgien, hvor sydamerikanerne tabte med 2-1.

Her blev samba-drengene fra Brasilien, på trods af det nye videosystem VAR kom i brug, snydt for et klokkeklart straffespark midt i anden halvleg, vurderer den tidligere topdommer Kenn Hansen. 

- Det er en klar fejl i mine øjne. Jeg tør godt smide hovedet på blokken og sige, at de har lavet en fejl her, fortæller Kenn Hansen, der under slutrunden fungerer som ekspert på TV 2 SPORT.

Situationen opstod i det 55. spilleminut. Den brasilianske angriber Gabriel Jesus snørrede Jan Vertonghen med en tunnel og fik lige akkurat prikket bolden, inden han blev tacklet af Kompany.

Bolden gik ud til målspark, og selvom videodommerne i Moskva tog et kig på situationen, så endte det i den samme kendelse. Målspark til Belgien, en klar fejl vurderer Ken Hansen

- Det er vigtigt at forstå, at bolden ikke må være ude af spil, hvis man skal dømme et straffespark. Men det er den altså ikke i det her tilfælde. Jesus bliver ramt, før bolden går ud. Derfor er der straffespark, fortæller Kenn Hansen. 

De fleste havde nok forventet, da de så den langsomme gengivelse, at kampens dommer, serbiske Milorad Mažić, selv ville tage et kig på situationen på video. Men videodommerne i VAR-rummet var ikke i tvivl om, at der ikke var straffespark. Og det er ganske enkelt fordi, de har været fokuseret på den forkerte situation, vurderer Kenn Hansen.

- Man kan tale om, at der er to kontakter. Først er der en kontakt på støttebenet, og det er her, der er straffespark. Det misser de ude i VAR-rummet, fordi de er for fokuseret på, om bolden ved den store kontakt, hvor spillerne ramler sammen, er ude. Det er bolden, men der er kontakt inden. De har ganske enkelt fokuseret på den forkerte situation.

Der var to kontakter på Gabriel Jesus i situationen.
Der var to kontakter på Gabriel Jesus i situationen. Foto: TV 2 SPORT

Senere i kampen var der så på ny protester fra brasilianerne, der følte sig snydt for et straffespark, da Neymar steg til vejrs i forsøget på et hovedstød.

Men ligeså sikker Kenn Hansen var på straffesparket mod Gabriel Jesus, er den tidligere topdommer ligeledes på, at der ikke var straffespark til Neymar.

- Der er slet ikke straffespark. Det skub er slet ikke hårdt nok til at kunne vælte en voksen mand omkuld, fortæller Kenn Hansen 

Med nederlaget på 2-1 er Brasilien færdige ved VM, mens Belgien er klar til semifinalerne. Her møder de Frankrig, der tidligere fredag slog Uruguay med 2-0.

Afstemning