FIFA VM 2018

Sidst Belgien mødte Brasilien ved VM: - Jeg havde lyst til at slå dommeren

Belgien jagter revanche mod Brasilien for et af landet største fodboldtraumer fra VM i 2002, hvor belgierne følte sig snydt af dommeren.

Når det belgiske landshold fredag går på banen i russiske Kazan til VM-kvartfinalen mod Brasilien, så er det ikke kun pladsen i semifinalen, der er på spil for Eden Hazard & Co.

De belgiske stjerner går nemlig også på banen for at få hævnet et af de største traumer i landets fodboldhistorie, der opstod mod netop Brasilien tilbage ved VM i 2002 i Japan og Sydkorea.

- Jeg havde lyst til at slå dommeren i ansigtet

Marc Wilmots, tidligere belgiske landsholdsspiller

Dengang var det Neymar, Thiago Silva og Willians legendariske forgængere som Ronaldo, Rivaldo, Cafu og Roberto Carlos, der stod overfor et meget undertippet belgisk landshold, som ikke kunne prale af halvt så meget stjernestøv, som det de har i dag.

- Jeg var omkring 11 år gammel dengang. Jeg havde eksamer på det tidspunkt, men jeg så kampen derhjemme. Nu er det tid til revanche, mindes den vel nok største stjerne på belgiernes nuværende VM-hold, Eden Hazard, til den belgiske avis Het Laatste Nieuws.

- Jeg husker kampen. Jeg så en del af den i skolen. Jeg gik nok i femte klasse eller sådan noget. Vi har et udestående med Brasilien, selvom omstændighederne i dag er nogle helt andre end den gang. Vi må ikke være bange, fortæller målmanden Thibaut Cortouis.

- VAR kunne have sendt os i kvartfinalen

1/8-finalen fra 2002 er printet solidt ind i hukommelsen hos de nuværende landsholdshelte og i resten af den belgiske fodboldbefolkning.

Årsagen skal findes i det 35. minut af kampen. Jacky Peeters får bolden på højrekanten og sender et milimeter præcist og fantastisk indlæg ind i feltet. Holdets anfører Marc Wilmots står parat, timer sit opspring perfekt og kommer højest i kampen med Roqué Junior og sætter panden på læderet. Bolden stryger i kassen. Belgien er sensationelt i spidsen mod de brasilianske verdensstjerner.

Marc Wilmots får underkendt sin scoring til 1-0 i 1/8-finalen mod Brasilien tilbage ved VM 2002.

- Han skaber plads... Og scorer derinde. For fjerde kamp i træk, Marc Wilmots... Lød kommenteringen fra TV 2 SPORTS egen Flemming Toft.

- Jeg får stadig kuldegysninger, når jeg tænker tilbage på den episode, fortæller manden med indlægget fra højrekanten, Jacky Peeters.

Fløjten hos kampens forholdvis ukendte dommer Peter Prendergast har lydt. Men det er ikke for at bogføre scoringen.

Jeg forstår stadig ikke, hvorfor dommeren besluttede at fløjte frispark på det mål

Nacer Chadli, nuværende belgisk landsholdsspiller

- Der er fløjtet for frispark. Den vil jeg gerne se igen... Det ligner en meget tynd kendelse. Det er meget flot kommet op af Wilmots. Lad os lige se. Her kommer den svævende, den lille runde...

- Der ser ikke ud til at være noget som helst. Armene er, hvor de skal være. Nede langs siden, lød det uforstående fra Flemming Toft og Jan Mølby, der kommenterede opgøret. 

Den jamaicanske dommer, hvis største merit inden det meget tynde frispark var, at han havde giftet sig med Sharon Marley, datteren til den legendariske reggae-sanger Bob Marley, var nu printet ind i belgisk fodboldhistorie for evigt.

Jeg står ved min beslutning. Det var en modig beslutning, men det er ikke første gang, en modig beslutning viser sig at være den rigtige.

Peter Prendergast, dommer i opgøret mellem Belgien og Brasilien i 2002

- Jeg havde lyst til at slå ham i ansigtet, fortæller Marc Wilmots ifølge den belgiske avis Het Laatste Nieuws.

- Hvis videodommere havde eksisterede dengang, så var vi måske nået frem til kvartfinalen. Men sådan er sport. Hvad nytter det at blive sur over det igen nu? Lyder det fra Robert Waseige, der var træner for holdet dengang.

Efter det annullerede mål i første halvleg var det samba-drengene Rivaldo og Ronaldo, der med et mål hver i anden halvleg sendte belgierne hjem fra VM-slutrunden i Asien, mens brasilianerne endte med at gå hele vejen og vinde trofæet.

Med en scoring fra Rivaldo og Ronaldo tabte Belgien med 2-0 til Brasilien i 1/8-finalen ved VM 2002

Men det er ikke kun aktørerne fra dengang, der tror, at sportens nyeste teknologiske hjælpemiddel i form af videosystemet VAR måske ville kunne have ændret belgiernes VM-exit til en kvartfinale. 

- Der skulle have været videodommer dengang, som der er i dag. Så havde Marc Wilmots scoring nok fået lov til at stå. Men nu er det tid til revanche for det nederlag og elimineringen, fortæller Eden Hazard til den belgiske avis Het Laatste Nieuws.

- Jeg forstår stadig ikke, hvorfor dommeren besluttede at fløjte frispark på det mål. Landsholdet var fantastisk den dag, og i mine øjne måtte de uretfærdigt forlade VM, lyder det fra Nacer Chadli, der var manden, som sendte det nuværende belgiske landshold i kvartfinalen og en revanchedyst mod Brasilien med scoringen til 3-2 mod Japan.

Dommeren står stadig ved sin beslutning

I Belgien forstår man den dag i dag stadig ikke, hvordan kampens jamaicanske dommer kunne underkende målet.

Og hovedpersonen selv har da langt fra heller glemt sin karrieres vel nok mest omdiskuterede kendelse med fløjten.

- I ringer vel for at høre mere om skubbet fra Marc Wilmots på Roqué Junior, griner Peter Prendergast, da den belgiske avis Het Laatste Nieuws ringer ham op her 16 år senere.

- Jeg forklarer det gerne igen. Jeg står stadig ved min beslutning. Lad mig spørge om noget. Kender du Marc Wilmots? Ville han ikke brokke sig til dommeren, hvis han mente, der ikke var blevet truffet den rigtige beslutning? I den her situation bøjede han bare hovedet og gik væk. Ville man have gjort det, hvis man mente, ens mål mod de tidligere verdenmestre fejlagtigt blev underkendt?

På trods af meget opmærksomhed efter opgøret, så fortsatte Peter Prendergast i jobbet som dommer. I dag er fløjten dog lagt på hylden, og selvom belgierne mener, at en dommer med videoteknologi til rådighed ville have anerkendt målet, så er jamaicaneren stålfast. Marc Wilmots begik frispark på Roqué Junior.

- Med video ville jeg have truffet den samme beslutning. En videodommer havde slet ikke været nødvendig i den situation. Det var en modig beslutning, men det er ikke første gang, en modig beslutning viser sig at være den rigtige.

- Mange gange held at lykke mod Brasilien, afslutter den nu pensioneret fodbolddommer Peter Prendergast interviewet med Het Laatste Nieuws.

Om belgierne får held til at slette et af nationens største fodboldtraumer, kan du se fredag klokken 20:00 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Du kan i øvrigt se alle kampe fra VM på TV 2 PLAY, og har du ikke fået nok sport, så sender TV 2 og TV 2 PLAY ligeledes samtlige kilometer af årets Tour de France, der starter på lørdag.