FIFA VM 2018

Slut med billeder af smukke kvinder på tribunerne - det startede med 'the honey shot'

FIFA vil skrue gevaldigt ned for kameramændenes zoomen ind på letpåklædte fodboldfans under VM.

Man har set det adskillige gange ved VM i Rusland. 

Undervejs i en kamp, hvor der ikke sker det store på banen, panorerer kameramanden hen over tribunerne fyldt med fodboldfans. Og nærmest som en automatreaktion zoomer kameraet ind på en letpåklædt, kvindelig fan, som sidder blandt publikum.

Men det skal være slut nu, siger FIFA, Det Internationale Fodboldforbund. 

Til de to resterende fodboldkampe ved VM skal kamerafolkene nemlig koncentrere sig mere om bolden end om at fange smukke kvinder, som kan vises på tv.

FIFA's chef for mangfoldighed, Federico Addiechi, udtaler, at forbundet vil tage en snak med de nationale tv-stationer samt FIFA's egen tv-produktion om emnet.

- Det her er et af de områder, vi vil have fokus på i fremtiden. Det er en naturlig udvikling. Vi har kigget på det fra sag til sag, og i nogle tilfælde er brugen af dette ret tydelig, siger Addiechi.

Flere problemer med sexisme

FIFA afholdt onsdag - forud for semifinalen mellem England og Kroatien - en konference om diskrimination og oplyste her, at der under VM i Rusland har været langt større problemer med sexistiske hændelser end med racisme.

Konferencen blev afholdt sammen med organisationen Fare Network, der kæmper mod diskrimination.

Organisationens direktør Piara Powar pointerede på et pressemøde, at der ved VM blandt andet har været en række hændelser, hvor kvindelige tv-reportere er blevet chikaneret, samt mange tilfælde hvor russiske kvinder er blevet udsat for overgreb af udenlandske fodboldfans.

- Vi har dokumenteret mindst 30 tilfælde, men det egentlige tal er formentlig ti gange højere, siger Powar.

Manden bag 'The honey shot'

Ideen om overhovedet at zoome ind på kvinder på tribunerne under sportsbegivenheder stammer angiveligt fra den amerikanske tv-producer Andy Sidaris.

Han stod i 1970'erne bag ABC's tv-dækning af amerikansk fodbold og opfandt her det, han kalder 'the honey shot'.

- Jeg fik ideen, fordi jeg er en gammel gris, siger Sidaris i en dokumentarfilm fra 1976 med titlen 'Seconds to Play'.

At han ikke er den eneste, der tænker sådan, så man et eksempel på i de første uger af VM-slutningen, da fotoselskabet Getty Images offentliggjorde et galleri med 'de mest sexede VM-fans'. Ikke overraskende var alle på billederne af hunkøn.

Efterfølgende blev galleriet kritiseret vidt og bredt, og Getty Images måtte udsende en undskyldning for sit tiltag. 

- Vi udgav et galleri, der ikke levede op til vores redaktionelle krav. Vi fortryder fejlen og har fjernet galleriet igen. Der er mange interessante historier at fortælle om slutrunden, og vi erkender, at dette ikke var en af dem, lød det i beklagelsen. 

Fokus på de kvindelige, svenske fodboldfans

Også andre steder under VM har man set sexistiske kommentarer i mediedækningen. 

Da Sverige tabte i kvartfinalen mod England, brugte flere aviser deres sociale medier til at vise billeder af kvindelige fodboldfans, heriblandt den 22-årige Lina Lundqvist, som modvilligt blev et symbol på skuffelsen efter nederlaget. 

Efter slutfløjtet ved kampen zoomede kameramanden på den amerikanske tv-kanal Fox Sports desuden ind på de svenske kvinder på lægterne klædt i blåt og gult. 

- Jeg er bare så ked af, at så mange smukke kvinder er så kede af det lige nu, sagde en af kommentatorerne, den tidligere Arsenal-spiller Ian Wright, da han så tv-billederne. 

En anden organisation, 'This Fan Girl', som også kæmper mod sexisme og er del af MeToo-bevægelsen, har i England iværksat en storstilet kampagne. Den skal vise, at alle mulige forskellige kvinder er på tribunerne, når der spilles bold i Premier League.

Frem mod starten på slutrunden i Rusland udtalte de, at deres mål er "at ændre den måde kvindelige fodboldfans portrætteres på nettet". 

Afstemning

Bruger kameraerne for lang tid på at filme smukke damer blandt publikum ved VM?