Ekspert: Dét taler for, at Kroatien bliver sensationel verdensmester

Kroatien er undertippede i VM-finalen mod Frankrig. Her er Kasper Lorentzens argumenter for, at det alligevel ender med kroatisk sejr.

Se VM-finalen direkte på TV 2 PLAY søndag kokken 17

67 millioner franskmænd mod fire millioner kroater.

Målt på indbyggertal ligner finalekampen ved årets verdensmesterskab et ulige match, men står det til TV 2 SPORTs fodboldekspert, skal man passe på med at afskrive den kroatiske miniputnation.

- De har opbygget en enorm vilje og tro på, at de ikke kan tabe. De har været lidt i modvind i playoff-kampene, for de har mere eller mindre været bagud konstant. Hver gang har de måttet tvinge det ud i forlænget spilletid eller endda straffespark. Selvfølgelig taler det imod, at de har spillet så mange minutter, men de må have fået en sindssyg tyrkertro på sig selv, fordi de ikke har tabt. Det kan være det, der gør, at de overvinder Frankrig, vurderer Kasper Lorentzen, inden han peger på en spiller som nøglen til kroatisk triumf.

- Luka Modric skal spille sin bedste kamp nogensinde. Han er om nogen holdets omdrejningspunkt, og han ligger bare og styrer tingene inde på midtbanen, hvilket man også så mod England. Måske er han ikke så iøjnefaldende, som for eksempel Kylian Mbappe, fordi han ikke laver noget vildt eller sætter et par stykker af ude på fløjen. Men han er bare så boldsikker og så god til at sætte flow i det kroatiske spil. Hvis han har en god kamp, så har Kroatien muligheder. For mig er han meget vigtigere end Ivan Rakitic.

Hvis vi var kommet i en VM-finale, havde vi jo tabt kæben fuldstændig

Kasper Lorentzen

Selvom der bestemt er muligheder for Kroatien mod Frankrig, betyder det ikke, at kroaterne på nogen måde kan hvile på laurbærene. Midterforsvarerne Domagoj Vida og Dejan Lovren skal hele tiden være på vagt for den franske kontrakniv.

- Når Frankrig får bolden og løber kontra, så skal deres forsvar være i orden. De havde problemer med Raheem Sterlings hurtighed mod England, og det vil de også få mod Frankrig med Kylian Mbappe og Antoine Griezmann. I kampen mod England holder de trods alt Sterling fra de helt åbne chancer, og både Vida og Lovren har generelt været gode, så de bliver vigtige. 

Kan sammenlignes med Danmark

At den lille nation Kroatien nu har en gylden mulighed for at erobre titlen som verdensmester, imponerer Kasper Lorentzen, der drager paralleller til en af de lande, kroaterne har slået på sin vej.

- Man kan sammenligne det lidt med Danmark størrelsesmæssigt. Hvis vi var kommet i en VM-finale, havde vi jo tabt kæben fuldstændig. Det havde nærmest været det største i Danmarks historie, og så kunne alverdens prinser og prinsesser ellers blive skubbet til side, fordi det her var det helt store, siger eksperten, der alligevel mener, at en kroatisk finaleplads var mere oplagt end en dansk.

- Omvendt har Kroatien leveret verdensstjerner over længere tid. Det må være noget mentalt. De gjorde det også i 1998, hvor de tog VM-bronze med et stjernespækket hold, og igen i år er det spillere fra storklubber på nærmest samtlige positioner. Men det er første gang de er i finalen, så selvfølgelig er det kæmpe stort.

Når alt kommer til alt, må kroaterne overlade favoritværdigheden til deres franske kombattanter. 

- Frankrig er favoritter. Kroatien har vist, at de ikke er lige sådan at pakke ned i en papkasse og smide til side. De kravler altid op igen, så jeg vil sige 60-40 i Frankrigs favør, for de er trods alt lige en tand over kroaterne.