Flemming Tofts ubetingede VM-stjerne er 'en luftpude-plæneklipper'

16x9
Frankrigs N'Golo Kanté afviser Lionel Messi fra Argentina i VM-ottendedelsfinalen. Foto: John Sibley / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Frankrigs defensive juvel har gjort et stort indtryk på TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

Han er bare så ægte. I sit spil, i sin aura, i sin fremtoning. Denne lille mand med den store betydning. Det eneste sted han ikke har begge ben på jorden er, når han agerer på plænen. Min absolutte VM-stjerne, 168 centimeter N'Golo Kanté fra den vestlige omegn af Paris.

Karakteristikken af ham som person kommer fra dem rundt om ham. Og de er mange. Rundt om ham. For han har en evne til altid at befinde sig i centrum - p√• banen. Med en sniffende intuition til at forudse spillets udvikling og v√¶re der, hvor det er rigtigst for holdet. I stand til at lynvurdere om der skal tackles eller afventes. Han holder spillet igang og s√¶tter modstanderen i st√•.

Kant√© g√łr de andre bedre p√• det franske VM-hold, som han g√łr det i Chelsea, som han gjorde det i Leicester. Uden selfiestang, n√¶rmest selvudslettende. Ingen trang til at g√łre sig bem√¶rket, hvis det ikke lige var for hans fodboldkl√łgt.

I mine √łjne verdens bedste defensive midtbanespiller, der summer rundt, som om gr√¶sset ikke m√• betr√¶des. Han er som en luftpude-pl√¶neklipper, lydl√łs, effektiv. Selv str√•ene l√¶gger sig.

F√łdt og opvokset i den del af Paris-omegnen, hvor mange talentfulde drenge har fl√¶nset kn√¶ og bare t√¶er, fordi asfalten tog al deres tid i leg med bolden. Men modsat s√• mange dystre fort√¶llinger om det, der l√¶ner sig op ad Paris, s√• h√łrer N'Golos barndomsomr√•de i Rueil-Malmaison til i den s√•kaldt p√¶nere stand.

Hans for√¶ldre kom til det franske fra Mali, 11 √•r f√łr s√łnnen blev f√łdt i 1980, og det skulle blive fodbolden. Boulogne n√¶r den engelske kanal tog sig af ungdomstiden, Caen senere, s√• et spring over dammen til Leicester City som han i 2015-16 blev mester med og k√•ret som den mest v√¶rdifulde spiller i Premier League - ikke m√•lt i penge, men p√• banen.

N'Golo Kanté på jagt efter Tottenham-spilleren Harry Kane, da han spillede for Leicester City.
N'Golo Kanté på jagt efter Tottenham-spilleren Harry Kane, da han spillede for Leicester City. Foto: Olly Grenwood / Scanpix Denmark

Chelsea tog fat, og her var han igen manden med de mest v√¶rdifulde f√łdder, og det var i den grad med til at vinde et nyt mesterskab. Noget Eric Cantona havde gjort i 1993 med f√łrst Leeds og √•ret efter med Manchester United. Back-to-back mester.

Beskedenhed, beskedenhed, beskedenhed. Ord der fortæller alt om Kanté i persongalleriet. Han har tjent sine klubber, han har tjent sine penge. Armbevægelserne passer dog bedst til en Austin Mini, hvor holdkammeraterne ikke går af vejen for en Ferrari eller Lamborghini.

- Biler siger mig ikke noget - jo, min Mini, sagde han til The Times i december 2016, hans f√łrste avisinterview.

P√• tv¬†flakker hans √łjne i n√¶rmest forlegenhed over at st√• der som en slags midtpunkt - det vil han hellere v√¶re p√• banen. Med sin fodboldkl√łgt, sin evne til at v√¶re overalt p√• klokkesl√¶t. En dynamo, h√•rdt arbejdende fra felt til felt, atletisk.

Kanté har gjort Frankrig bedre ved denne slutrunde, han har gjort enkelt-spillere bedre (blandt andre Paul Pogba), han har haft stor værdi i den franske succes. Med rygnummer 13. Et godt tal.

N'Golo Kanté, Kylian Mbappe og Paul Pogba under opvarmningen til VM-semifinalen mod Belgien.
N'Golo Kanté, Kylian Mbappe og Paul Pogba under opvarmningen til VM-semifinalen mod Belgien. Foto: Lee Smith / Ritzau Scanpix

For mig den mest v√¶rdifulde spiller ved dette VM¬†og stadig med et overskudssmil, stadig med den samme evne til at vende ryggen til sk√¶rmydsler og provokationer fra modstandere eller dommerkendelser, stadig med den udstr√•ling af beskedenhed, der kl√¶der en spiller i et spil, hvor egoerne st√•r i k√ł.

N'Golo Kanté - min VM-stjerne.