Landskampe i fare - stjerner forsøger ny taktik

Spillerne på herrelandsholdet vil gerne forlænge den gamle landsholdsaftale for at undgå en konflikt. Men det vil DBU ikke.

Presset i forhandlingerne omkring en ny landsholdsaftale mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og de mandlige landsholdsspillere stiger.

Faktisk er presset så stort, at det kan ende med en ny konflikt mellem DBU og et landshold, som man så det med kvindelandsholdet sidste år.

Direkte adspurgt bekræfter landsholdsspilleren Thomas Delaney, at det kan komme så vidt.

- Ja, det kan desværre blive til endnu en konflikt. Det er langtfra noget, vi spillere ønsker, men det ser rigtig svært ud. Vi føler os lige i øjeblikket tvunget til at forsvare os selv og vores rettigheder, når DBU prøver at vende det hele på hovedet, siger Thomas Delaney til TV 2 SPORT.

Dermed er venskabskampen mod Slovakiet - og måske også Nations League-opgøret mod Wales - i fare for at blive aflyst af en konflikt, vurderer chefredaktør på Tipsbladet Troels Bager Thøgersen. Det til trods for, at de to parter har forhandlet i otte måneder.

- Venskabskampen, der skal spilles i midten af næste uge mod Slovakiet, er jeg noget nervøs for. Som jeg tolker situationen, er partnerne et pænt stykke fra hinanden, og konflikten stikker ret dybt, siger han til TV 2 SPORT.

Delaney: DBU vil ændre det hele

Mandag aften er en række landsholdsspillere gået ud i medierne med to budskaber:

  • De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt
  • De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer

Mathias Zanka har udtalt sig til Ekstra Bladet, Simon Kjær i en e-mail til Jyllands-Posten, og TV 2 SPORT har mandag aften været i telefonisk kontakt med Thomas Delaney.

- Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke, siger Thomas Delaney.

- Situationen er den lige nu, at vi har ingen aftale. Den gamle aftale er udløbet, og det, som det mest handler om, er de kommercielle rettigheder. Vi vil gerne bevare den gamle aftale omkring de kommercielle rettigheder og har ikke de store nye krav, mens DBU gerne vil ændre det hele og lave en helt ny aftale på det område.

Netop budskabet omkring de kommercielle rettigheder var også et fokus, da landsholdsspillernes fagforening, Spillerforeningen, udsendte en pressemeddelelse mandag den 20. august. Her var Christian Eriksen citeret for at sige:

- Lige præcis det punkt har jo givet os spillere en del problemer i de sidste otte måneder, så det skal vi have løst. Vi stiller meget gerne op for landsholdets sponsorer, men vi har jo også en række andre forpligtigelser til sponsorer på klubholdet og privat, der skal respekteres, siger Eriksen.

DBU: Vil ikke fortsætte gammel aftale

Men hos DBU mener den kommercielle direktør Jesper Lind Andersson, at det netop er den gamle aftale omkring de kommercielle rettigheder, der skaber de nuværende problemer.

- Det er korrekt, at spillerne har tilbudt at køre videre på den gamle aftale, men vi har ikke nogen interesse i at fortsætte den gamle aftale, fordi den gamle aftale er meget uklar og giver plads til rigtig meget fortolkning. Og når det er tilfældet, så er der også basis for rigtig mange misforståelser. Og det er der ikke rigtig nogen af os, der har interesse i.

- Vi har rigtig stor interesse i at få en enkelt og simpel kontrakt, som alle kan forstå, så der er rene linjer, siger han til TV 2 SPORT.

Hvem og hvordan måtte Kjær reklamere under VM?

Kort før sommerens VM-slutrunde opstod der ifølge Politiken 'voldsom vrede' i landsholdslejren, da Simon Kjær og DBU ikke kunne blive enige om, hvorvidt landsholdsanføreren måtte optræde i en bettingreklame.

Og det er situationener, der minder om den, DBU gerne vil undgå i fremtiden.

- Rigtig mange fodboldspillere på det niveau har, det vil sige alle sammen har personlige sponsorer, og det skal de selvfølgelig fortsætte med. DBU hverken kan eller vil ændre på det. Vi har ikke tænkt os at forhindre det, så det er egentlig ikke det, der er problemet i den her sag. Det skal de bare blive ved med. De kan de tjene rigtig mange penge på. Det vigtige for os er, at de også stiller op for landsholdets sponsorer, sådan så tingene ikke konflikter, siger Jesper Lind Andersson.

Har I haft eksempler på, at landsholdsspillere ikke ville stille op for firmaer, I har lavet aftaler med?

- Vi har haft nogle episoder, hvor vi har set forskelligt på tingene. Og for ikke at få nogen konflikter, har vi forsøgt at nedtone det, og så har vi simpelt hen fokuseret på det sportslige. Specielt op til VM. Og det er derfor, vi nu ønsker at få en ny, klar aftale, så begge parter ved, hvad de kan regne med.

DBU optimistiske omkring landskampe

Dermed er fronterne trukket op forud for denne uges forhandlinger, hvor spillerne skal mødes med DBU i håbet om at nå en ny aftale inden venskabskampen mod Slovakiet og Nations League-opgøret mod Wales i begyndelsen af september.

Hos DBU er Jesper Lind Andersson mere optimistisk i forhold til undgå en mulig konflikt.

- Jeg håber godt nok ikke, at det ender i en konflikt. Jeg håber, at vi finder hinanden. Begge parter har efter min overbevisning stor interesse i at mødes, så det forventer jeg ikke, siger Jesper Lind Andersson til TV 2 SPORT.

Hvor langt står I fra hinanden?

- Jeg kan ikke sige, hvor langt vi er fra hinanden. Jeg ved jo af gode grunde ikke, hvad Spillerforeningens holdning er i denne sammenhæng. Men jeg vil sige, at vi går stensikkert efter at få en aftale. Det har dansk fodbold stor interesse i, Ellers er det, som Åge Hareide har sagt, en katastrofe for dansk fodbold, fortæller DBU-direktøren.

Landsholdsaftalen udløb den 1. august. Herefter forlængede de to parter aftalen i 14 dage, men nu vil DBU altså ikke forlænge den mere.

Danmark skal efter planen møde Slovakiet onsdag den 5. september. Kampen mod Wales er fastlagt til den 9. september.