Fodbold

Pernille Harder kåret som Europas bedste

Kvindelandsholdets anfører Pernille Harder har modtaget karrierens største hæder. Det skete under Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Kroatien.

Pernille Harder kan bryste sig af at være den bedste kvindelige fodboldspiller i hele Europa.

Torsdag aften blev hun hædret ved et stort anlagt show i Monaco, mens hun løb rundt i Viborg og spillede VM-kvalifikationskamp mod Kroatien.

Prisuddelingen fandt nemlig sted i forbindelse med lodtrækningen til herrernes Champions League-gruppespil, og til Harders store ærgrelse har UEFA ikke taget hensyn til kvindelandsholdets kampprogram.

Pernille Harder modtager prisen efter endnu en begivenhedsrig sæson i tyske Wolfsburg. Hun har spillet en stor rolle i klubbens mesterskab og pokaltriumf, ligesom hun gjorde sig positivt bemærket i Champions League. Harder scorede blandt andet det første mål i finalen, som dog endte med et nederlag på 4-1 til franske Lyon. 

- Jeg er ekstremt stolt og beæret over at modtage den her pris. Jeg har drømt om at spille på det her niveau, siden jeg var et lille barn. Jeg vil gerne takke min familie for støtten og også mine holdkammerater, trænere og staben fra landsholdet, sagde Harder i en forproduceret video under prisuddelingen.

Kåringen af Pernille Harder som europas bedste fodboldspiller er den største hæder til en dansk spiller, siden Allan Simonsen fik samme pris i 1977.  

- Som person og som spiller har Pernille Harder opnået den anerkendelse, hun fortjener, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Malene Marquard, der har spillet på landsholdet sammen med Pernille Harder.

- Det er dybt imponerende, at hun har holdt så højt og stabilt et niveau gennem flere sæsoner. Hun har en enorm betydning både for sit klubhold og for landsholdet, så hun er den fortjente vinder.

UEFA har offentliggjort resultatet af afstemningen, hvor Harder modtog 106 point. Ada Hagerberg fik 61 point, og Amandine Henry måtte nøjes med 41 point.

Kan også blive verdens bedste

Pernille Harder var inden UEFA-showet en del af et kandidatfelt på tre spillere. Ud over danskeren var franske Amandine Henry og norske Ada Hegerberg i spil til titlen. Sidstnævnte havde dog afsløret på forhånd, at hun ikke ville modtage prisen.

Det er første gang, Pernille Harder kåres som den bedste fodboldspiller på tværs af nationer. Hun har tidligere modtaget lignende priser i både Danmark og Sverige, hvor hun har spillet for Linköpings.

Det er til gengæld ikke første gang, Pernille Harder er nomineret til titlen som Europas bedste. Det var hun også i 2017, hvor hollandske Lieke Martens fik tildelt prisen. Hun fik også prisen om verdens bedste spiller i 2017, hvor Harder også var nomineret. Igen i 2018 er Pernille Harder nomineret som verdens bedste fodboldspiller.

Hos mændene blev Luka Modric kåret som den bedste spiller i Europa.