Forhandlinger er indstillet - DBU giver spillerne ultimatum før landskampe

Landsholdsspillerne skal senest søndag klokken 18 tilkendegive, om de mandag møder ind i landsholdslejren under de hidtidige vilkår.

Forhandlingerne mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen på vegne af herrelandsholdet er blevet indstillet, fordi parterne ikke kan nå til enighed om en ny landsholdsaftale.

Der kommer dermed ikke en aftale på plads inden næste uges landskampe mod Slovakiet og Wales, men DBU garanterer, at kampene bliver spillet og har derfor givet spillerne i den nuværende trup et ultimatum.

- Vi må efter dagens bestyrelsesmøde konstatere, at dansk fodbold står i en kritisk situation. Vi har ikke formået at lave en aftale med Spillerforeningen og landsholdsspillerne, siger formand i DBU, Jesper Møller.

- Vi har bedt ledelsen om at sikre, at vi gennemfører de to kampe, som herrelandsholdet skal spille i næste uge. Det skal administrationen sikre. De skal sørge for, at der er spillere, der stiller op. Det bedst mulige hold i den givne situation, og så må vi efter de to kampe se, hvad muligheder der byder sig.

- Det er en alvorlig og kritisk situation.

Spillerforeningen og spillerne har endnu ikke meldt noget ud. TV 2 SPORT forsøger at få en kommentar.

Kampen mod Slovakiet er en venskabskamp, mens Wales-kampen er i den nye Nations League, som kan give kvalifikation til EM-slutrunden i 2020.

De 23 spillere i den nuværende trup skal inden søndag klokken 18 tilkendegive, om de møder ind i landsholdslejren mandag under de tidligere vilkår.

DBU's tilbud

  • Nedenstående er de vilkår, landsholdet hidtil har haft, og som DBU nu tilbyder de spillere, der melder sig klar til landskampene mod Slovakiet og Wales.
  • Honorar: 6300 kr. for at være i truppen mod Slovakiet og op mod 20.000 for at være i truppen mod Wales. Bonus på 12.000 kr. for sejr i hver af de to kampe.
  • Forsikring – 1450 kr. per spiller om dagen, samme forhold som tidligere.
  • Forbedrede flyforhold, heriblandt privatfly for holdet.
  • Kok til både hjemme- og udekampe.

Hvis de melder afbud, vil DBU - for at opfylde UEFA’s krav - udtage andre spillere til det bedst mulige hold. DBU har nemlig en betinget dom hængende over hovedet, da kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mod Sverige for knap et år siden blev aflyst, da parterne ikke kunne nå til enighed om en landsholdsaftale.

- Det er dybt alvorligt, når vi ikke kan stille stærkest mulige hold, især fordi var har en betinget dom hængende over hovedet, som kan gøre, at dansk fodbold bliver udelukket. Det er alvorligt for landshold, klubber og talentudvikling. Vi er nødt til at reagere på det. Vi skal spille de næste kampe, siger Jesper Møller til TV 2 SPORT.

DBU's administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer, fortæller, at det "aldrig er givet", at de 23 spillere vil spille kampene.

- Det er klart min forventning, at spillerne tænker sig om og viser, at de vil kæmpe for nationen og nationens ære og sætte nogle af de mere pekuniære forhold på pause. Men jeg kan ikke garantere det, siger han til TV 2 SPORT.

Claus Bretton-Meyer har altså fået besked af bestyrelsen om, at kampene skal gennemføres. Efter søndag klokken 18 ved han så, hvilke spillere der vil stille op.

- Derefter må vi gå i gang med at udtage spillere fra Superligaen og 1. division, eller hvor det nu måtte være. For vi skal afvikle de to kampe.

Hvis Danmark ikke stiller op til kampene, vil det ifølge Bretton-Meyer betyde total udelukkelse fra det europæiske fodboldforbund (UEFA).

Uenighed om kommercielle rettigheder

Ifølge pressemeddelelsen fra DBU er de kommercielle rettigheder det springende punkt i forhandlingerne.

Unionen skriver, at den har tilbudt de samme forhold i landsholdsaftalen som tidligere, mens man så kunne sætte forhandlingerne om de kommercielle rettigheder i bero.

De kommercielle rettigheder vedrører plejen af DBU's og spillernes egne sponsorer.

DBU skriver, at det blandt andet handler om, at "alle spillere stiller op til de fælles kampagner for landsholdets sponsorer", men det har spillerne angiveligt sagt nej til for at pleje deres egne, private sponsorer.