Spillerne nægter at spille landskamp uden ny aftale
Ifølge William Kvist vil spillerne hellere forhandle en permanent aftale på plads i stedet for at spille på en midlertidig aftale i den kommende uge.
Der kommer ikke en ny landsholdsaftale på plads inden herrelandsholdets kampe mod Slovakiet og Wales i næste uge.
Forhandlingerne mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen er blevet indstillet, fordi parterne ikke kan nå til enighed om særligt de kommercielle rettigheder.
Og uden en ny aftale stiller spillerne ikke op, lyder det fra Spillerforeningen.
- Landsholdet vil rigtig, rigtig gerne spille, og nu skal vi huske på, at det er DBU, der har stoppet forhandlingen. Der er nogle gode dage endnu til kampene, så det er lidt ærgerligt, siger William Kvist, der er medlem af Spillerrådet, på vegne af Spillerforeningen til TV 2 SPORT.
DBU har tilbudt spillerne en midlertidig forlængelse af den gamle aftale, men ifølge Kvist vil spillerne hellere forhandle en permanent aftale på plads.
- Der er masser tid endnu. Der er timer nu her, så lad os komme til forhandlingsbordet i stedet for at slå ud med hænderne. Vi er klar 24-7 til at forhandle og har været klare på, hvad vi gerne ville. Jeg synes ikke, vi er så langt fra hinanden, men jeg tror måske, DBU har brug for at lægge en del afstand til os.
Kan I ikke bare tage imod tilbuddet?
- Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesserede i. Vi er interesserede i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist.
- Vi har givet os på mange punkter. Landsholdet er klar på at spille og glæder sig, men vi skal have en kollektiv aftale, og det har DBU vidst fra dag ét.
Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.
Pistol for panden
Han giver ikke meget for, at DBU har afbrudt forhandlingerne i håbet om at få de kommende landskampe veloverstået.
- Jeg synes mere, de har stillet en pistol for vores pande ved at afbryde forhandlingen og sige, at vi skal spille på den mærkværdige aftale, de tilbyder. Det er omvendt, føler vi. De kommer først ud med det, og så lyder det måske lidt hult, når vi siger det, men sådan er det. Det er den omvendte verden.
Tidligere lørdag meddelte DBU i forbindelse med forhandlingssammenbruddet, at spillerne har indtil søndag klokken 18.00 til at fortælle, om de møder op til landsholdssamlingen mandag på de gamle vilkår.
- Vi har fået en deadline. Nu har vi oplevet, at vi har haft mange deadlines i det her forhandlingsforløb, og det har hele tiden ændret sig. Nu må vi se, om den her deadline er anderledes. Vi ønsker at forhandle dag og nat, og vi skal nok komme i hus med det, hvis de gider stille op.
Kampene spilles uanset hvad
DBU har allerede meldt ud, at kampene mod Slovakiet den 5. september og mod Wales den 9. bliver spillet - også i tilfælde af, at spillere i Åge Hareides oprindelige udvalgte trup ikke møder op.
- Vi har bedt ledelsen om at sikre, at vi gennemfører de to kampe, som herrelandsholdet skal spille i næste uge. Det skal administrationen sikre. De skal sørge for, at der er spillere, der stiller op.
- Det bedst mulige hold i den givne situation, og så må vi efter de to kampe se, hvad muligheder der byder sig, siger DBU-formand Jesper Møller.
Stor uenighed om kommercielle rettigheder
En af de store knudepunkter i forhandlingerne har været de kommercielle rettigheder, der vedrører plejen af DBU's og spillernes egne sponsorer.
DBU har oplyst, at det blandt andet handler om, at "alle spillere stiller op til de fælles kampagner for landsholdets sponsorer", men det har spillerne angiveligt sagt nej til for at pleje deres egne, private sponsorer.
I sidste uge tilbød spillerne at forlænge den gamle aftale, så længe de nye forhandlinger stadig er i gang, men det ville DBU angiveligt ikke.
Her fortalte landsholdsspilleren Thomas Delaney desuden, at spillerne også var klar til at forlænge netop den kommercielle aftale.
- Vi vil gerne bevare den gamle aftale omkring de kommercielle rettigheder og har ikke de store nye krav, mens DBU gerne vil ændre det hele og lave en helt ny aftale på det område, sagde midtbanemanden dengang, mens Christian Eriksen i en pressemeddelelse forklarede spillernes situation.
- Vi stiller meget gerne op for landsholdets sponsorer, men vi har jo også en række andre forpligtigelser til sponsorer på klubholdet og privat, der skal respekteres, sagde han.
Siden er det altså ikke lykkedes at blive enige om de kommercielle rettigheder, og blandt andet derfor brød forhandlingerne sammen lørdag.
Kunne I ikke bare stille op til de kommercielle ting og lade det være det?
- Det er et kompliceret område, må vi erkende. Vi havde faktisk tilbudt meget mere, end det har været de seneste mange år, men alligevel ønsker DBU nogle meget specielle ting, som vi ikke vil give dem.
- Det har vi brugt lang tid på at forklare dem, og det er måske derfor, de pludselig føler sig under tidspres, fortæller William Kvist.
Kampen mod Slovakiet er en venskabskamp, mens Wales-kampen er i den nye Nations League, som kan give kvalifikation til EM-slutrunden i 2020.