Landsholdskonflikten

DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud

Dansk Boldspil-Union afviser landsholdsspillernes tilbud om en midlertidig forlængelse af den gamle aftale.

Danmark kommer efter alt at dømme til at spille næste uges landskampe mod Slovakiet og Wales med andre spillere end de 23, landstræner Åge Hareide havde udtaget til sin oprindelige trup.

Forhandlingerne om en ny landsholdsaftale brød lørdag sammen, fordi parterne især ikke kunne nå til enighed om spillernes kommercielle rettigheder, og efterfølgende stillede DBU spillerne et ultimatum søndag klokken 18, hvor de skulle tilkendegive, om de ville spille landskampene under en delaftale.

Spillerne stod søndag eftermiddag frem med et tilbud om at forlænge den gamle aftale med en måned, men det har DBU nu afvist og betragter det som et afbud fra spillerne.

Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau.

- Vi havde en deadline klokken 18. Vi har fået den samme meddelelse fra Spillerforeningen, som et par spillere har sagt i medierne.

- Jeg betragter det som et ikke-tilbud. For det, som Spillerforeningen tilbyder os, er at gå tilbage til en aftale, som er udløbet, og som vi fra DBU's side har sagt, at vi ikke ønsker at forlænge, siden forhandlingerne begyndte lige efter nytår.

- Den kommer vi ikke til at forlænge, og det ved Spillerforeningen godt. De har tilbudt os noget, vi ikke kan eller vil tage imod.

- Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.

Det betyder, at unionen nu vil kigge efter andre spillere, der kan udtages til landsholdet i stedet for Hareides udvalgte.

Spillerne er chokerede

DBU's udmelding kom som et chok for spillerne. Det fortæller Thomas Delaney til TV 2 SPORT.

- Jeg er lidt chokeret. Vi er tæt på en rigtig krisesituation. Jeg så vores tilbud som en midlertidig løsning og en udstrakt hånd. Vi ville forlænge aftalen og forhandle og spille, og nu har vi fået nej til alle ting.

Holdet skulle være mødt ind til landsholdssamlingen mandag, men står DBU's dom til troende, bliver det ikke tilfældet.

Hvad gør I i morgen?

- Jeg ved det ikke. Lige nu står vi spredte. Der er spillere, der har spillet her til aften. Folk er rundt omkring i Europa. Jeg ved det faktisk ikke. Det er kaos lige nu, og vi spillere skal jo mødes på en måde, og så må vi se, hvordan vi kan få løst det her, siger Delaney.

Spillerne ændrede mening i 11. time

Tidligere på dagen bekræftede DBU over for TV 2 SPORT, at der var kommet flere positive tilkendegivelser fra spillere, der gerne ville stille op for landsholdet.

Lørdag slog landsholdet fast, at de ikke ville stille op til landskampene uden en ny landsholdsaftale, men søndag kom de så med en kontramelding.

- Vi vil sørens gerne spille de kampe. Ethvert resultat, hvor der skulle gå ged i det her, ville være forfærdeligt for os spillere, for landet og for DBU. Vi ønsker for alt i verden at spille de kampe.

Er I nærmest i knæ?

- Ja, vi er jo ved at være sent ude. Ikke at der ikke er blevet forhandlet i lang tid, men ja, vi er tæt på at være på knæ og sige: ”lad os få lukket den her og købe os ekstra tid.” Vi har stadig lang vej endnu, men de her kampe skal spilles, og de skal spilles med respekt for DBU’s sponsorer og med respekt for os spillere. Den respekt finder vi i hvert fald i den gamle aftale, så det håber vi, DBU vil sige ja til, sagde Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen til TV 2 SPORT.

Toft: En skandale

Parterne har siden nytår forhandlet om en ny landsholdsaftale, da den gamle aftale udløb efter sommerens VM-slutrunde i Rusland.

I denne uge er der så blevet forhandlet på højtryk, uden at parterne er nået tæt nok på hinanden. Der er tale om en meget alvorlig sag for dansk fodbold, mener TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

- Det er en skandale, at man er nået dertil, hvor man er nået. Nu er der så langt mellem spillerne og Spillerforeningen på den ene side og DBU på den anden side. Det efterlader en afgrund mellem de bedste fodboldspillere og det store forbund, siger Flemming Toft.

Det handler konflikten om

Den største knast i forhold til en ny landsholdsaftale omhandler de kommercielle rettigheder.

En upræcis aftale fra 2015 endte med en voldgiftssag og en regning på tre millioner kroner til DBU. Derfor ønsker både DBU og spillerne helt klare linjer for, hvilke rettigheder parterne hver især har i forhold til reklamefremstød vedrørende landsholdet.

For at eksemplificere begrebet kommercielle rettigheder kan Christian Eriksen bruges. Tottenham-stjernen har ifølge medlem af Spillerrådet William Kvist været i problemer.

Landsholdet er sponseret af Hummel, som selvfølgelig gerne vil bruge landsholdets nok største stjerne som reklamesøjle og blikfang. Brugen af Eriksen i DBU-regi har derfor - ifølge Kvist - voldt Eriksen problemer med sin personlige sponsor, Nike.

DBU har ønsket klarere regler for de kommercielle rettigheder, mens det for spillernes vedkommende handler om omfanget. "Vi stiller meget gerne op for landsholdets sponsorer, men vi har jo også en række andre forpligtigelser til sponsorer på klubholdet og privat, der skal respekteres," som Christian Eriksen udtrykte det i en pressemeddelelse fra Spillerforeningen.

Ifølge spillerne vil DBU's krav i forhandlingen om de kommercielle rettigheder volde alle spillere problemer med deres personlige sponsorer.

DBU skrev i en pressemeddelelse lørdag, at unionen har ønsket mere fleksible regler, som "blandt andet handler om, at alle spillere stiller op til de fælles kampagner for landsholdets sponsorer."

I praksis vil spillerne ikke optræde alene på for eksempel et foto med forskellige tøjsponsorer, men hvis de er tre på billedet, er det i orden for spillerne. Det vil DBU gerne ændre, så de selv kan bestemme, hvilke spillere der er med hvor.