Landsholdskonflikten

DBU's afslag kommer bag på spillerne: - Jeg er lidt chokeret

Ifølge Thomas Delaney er landsholdskonflikten tæt på en rigtig krisesituation, efter DBU's afslag om en midlertidig forlængelse af den gamle aftale.

Dansk Boldspil-Union (DBU) afviste søndag aften landsholdsspillernes tilbud om en måned lang forlængelse af den gamle landsholdsaftale, der udløb den 31. juli. 

Lørdag brød forhandlingerne sammen mellem DBU og landsholdsspillerne, da Spillerforeningen afviste DBU's tilbud om om midlertidig delaftale gældende for de kommende kampe mod Slovakiet og Wales.

Det fik DBU til at give spillerne indtil klokken 18.00 søndag til at meddele, om de ville stille op til de to landskampe, mens spillerne fastholdt, at de ikke ville spille, før en ny landsholdsaftale var faldet på plads.

Den største udfordring i forhandlingerne om en ny landsholdsaftale omhandler de kommercielle rettigheder. Derfor ønsker både DBU og spillerne helt klare linjer for, hvilke rettigheder parterne hver især har i forhold til reklamefremstød vedrørende landsholdet, men kan altså ikke blive enige på det område.

En time før DBU's deadline præsenterede Thomas Delaney spillernes tilbud om en midlertidig forlængelse af den gamle aftale, og efter klokken 18.00 meddelte DBU, at man ser tilbuddet som ikke-tilbud, da der er tale om en aftale, der allerede er udløbet.

Altså: DBU afviser forlængelsen og betragter spillernes ageren som et afbud til de kommende landskampe. 

Herunder følger Thomas Delaneys reaktion på DBU's afslag. Landsholdsspilleren udtaler sig på vegne af Spillerforeningen. 

- Jeg er lidt chokeret. Vi er tæt på en rigtig krisesituation. Jeg så vores tilbud som en midlertidig løsning og en udstrakt hånd. Vi ville forlænge aftalen og forhandle og spille, og nu har vi fået nej til alle ting.

DBU siger, at aftalen er for gammel og kan ikke bruges længere. Er det ikke bare jer, der har sovet i timen og ikke forstået, hvad det hele handler om?

- Nej, det er det ikke. Når du vil vende hele molevitten på hovedet, er det ikke altid ligetil. De sætter sig måske ikke helt ind i vores forbehold. Det er trods alt os, der står med en udstrakt hånd, og så må det stå for egen regning, at det ser det, som om vi ikke vil stille op.

Er DBU ved at køre landsholdet i sænk?

- Den her situation er selvfølgelig kritisabel, og der er ingen af os, der bryder sig om at stå her og være med i det her. Selvfølgelig er vi to parter om at skulle nå en løsning, men det begynder at være bekymrende.

Har I været for hårde i retorikken over for DBU?

- Det må være op til hver enkelt at sige. Vi ville gerne videreføre den aftale, vi har haft i fire år. Der er enkelte ting, vi har været interesseret i at få ændret, men det er trods alt ikke os, der har villet ændre alting omkring det kommercielle, så det må være op til den enkelte at vurdere.

Hvad gør I i morgen?

- Jeg ved det ikke. Lige nu står vi spredte. Der er spillere, der har spillet her til aften. Folk er rundt omkring i Europa. Jeg ved det faktisk ikke. Det er kaos lige nu, og vi spillere skal jo mødes på en måde, og så må vi se, hvordan vi kan få løst det her.

Kan I finde noget nyt at tilbyde DBU?

- Det må vi se på. Det er os, der har banket på døren siden fredag klokken 23.59, hvor der har været lukket. De vil ikke forhandle. Vi har tilbudt at forlænge den her aftale og forhandle en ny aftale og spille, og DBU har sagt nej til at forhandle en ny aftale og til at forlænge den gamle. Nu siger de nej til at lade os spille. Vi prøver, og vi bliver ved. Jeg ønsker, at vi skal spille med det bedste hold, og så må vi krydse fingre.

Er du tilfreds med den måde, din fagforening (Spillerforeningen, red.) har behandlet sig på?

- Ja, selvfølgelig. De støtter vores interesser, som var at køre videre med den aftale, vi havde tidligere. For mig at se er det DBU, der vil have en helt ny aftale, og det tog dem ikke lang tid at afslå vores udstrakte hånd. Jeg ved ikke, hvad det betyder, men det kan bekræfte bange anelser om, at de ikke er så interesserede i at skulle lukke den aftale, vi har haft tidligere.

Hvad siger du til de spillere, der melder sig klar til at spille landskampene?

- Det ved jeg helt ærligt ikke. Jeg har ikke tænkt meget over det. Vi står i en situation, hvor vi laver interviews hele tiden og prøver at forhandle. Jeg er slet ikke et sted lige nu, hvor jeg tænker over det. I min verden skal de bedste spillere spille, og det må alle være enige i. Selv DBU.

Hvor hurtigt kan du pakke dine fodboldstøvler og tage til Slovakiet, hvis du får det, du gerne vil have opfyldt?

- Vi er klar til at tage af sted, når det skal være, for vi er godt klar over, at det her kan gå stærkt, men også kan trække ud. Men når vi forhåbentlig bliver enige, så kræver det også, at vi er klar. Og det er vi. Vi vil hele tiden være forberedte på, at det kan lykkes, for det er et mål for os.