Landsholdskonflikten

Bekymring i DBU - mangler spillere og sender mail til lavere klubber

Det er ikke givet, at Dansk Boldspil Union (DBU) kan samle et landshold af spillere, der har lyst til at møde Slovakiet onsdag aften.

Du kan se debatprogrammet 'Fodboldkonflikt: Debat om krisen' på TV 2 SPORT klokken 17.15.

DBU står i den ekstraordinære situation, at unionen kæmper med at samle 11 spillere, der har lyst til at stille op for det danske herrelandshold.

På grund af den igangværende konflikt, hvor DBU og spillerne hovedsageligt strides om de kommercielle rettigheder til blandt andet reklamefremstød, vil 'det normale landshold' ikke stille op på unionens vilkår.

DBU har allerede forsøgt at samle spillere fra Superligaen, men umiddelbart går det så skidt, at DBU nu udvider eftersøgningen af mulige landsholdsspillere.

TV 2 SPORT er i besiddelse af en skrivelse, der er sendt til alle klubberne i den næstbedste og den tredjebedste række, 1. division og 2. division. Her bliver klubberne bedt om at hjælpe med at distribuere brevet til spillere, så Danmark ikke skal trække sig fra onsdagens testkamp i Slovakiet og søndagens hjemmekamp i Nations League mod Wales.

Hele teksten kan læses nederst i denne artikel.

- Vi har som forventet, i lighed med konflikten med kvindelandsholdet sidste efterår, oplevet, at SPF (Spillerforeningen, red.) mobiliserer alle kræfter for at få deres medlemmer til at være solidariske med spillerne på A-landsholdet, til trods for at dette ikke er en arbejdskamp. Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. division og bede om samme støtte, lyder det blandt andet i brevet.

Samtidig har DBU rykket deadline for tilbagemeldinger til i aften klokken 19, fremgår det i brevet. Den tidligere deadline var klokken 15.

Én af klubberne har allerede svaret på DBU's henvendelse. Ifølge SportFyn nægter 2. divisionsklubben Marienlyst nemlig at hjælpe unionen.

- Boldklubben Marienlyst ønsker ikke at videreformidle jeres henvendelse. Som 2. divisionsklub uden spillere på landsholdsniveau ønsker vi ikke at blive involveret i denne konflikt, som vi mener bør løses af DBU og de reelle landsholdsspillere, har klubbens formand, Anders W. Berthelsen, ifølge SportFyn svaret.

Christian Eriksen er en del af spillerrådet på landsholdet. Mandag udtalte han sig om DBU’s muligheder for at samle et alternativt landshold.

- Det kan godt være, at DBU forventer, at det er nemt at finde helt nye spillere til landsholdet.

- Men jeg er sikker på, at alle vi danske spillere er enige i, at det bliver svært. Fodbold er en holdsport, og vi forstår alle sammen, hvor vigtigt det er at stå sammen som et hold, siger Christian Eriksen til Ritzau via Spillerforeningen.

DBU har allerede bekræftet, at landstræner Åge Hareide og assistenttræner Jon Dahl Tomasson ikke kommer til at have noget at gøre med et eventuelt landshold i denne uge.

Her er hele brevet

Her kan du læse hele teksten fra DBU til klubberne i 1. division og 2. division. Teksten er uredigeret.

Kære Direktører eller Sportsdirektører i 1. division og 2. division.

Som I på nuværende tidspunkt formentlig er bekendt med, er DBU, efter landsholdsspillernes kollektive afbud, i fuld gang med at finde et alternativt hold, der kan stille op til ugens 2 landskampe – således at vi opfylder UEFA’s bestemmelser om at stille med det sportsligt bedst mulige hold.

Det betyder, at vi i første omgang, helt naturligt, har taget fat i de danske spillere fra Superligaen, ved at sportsdirektørerne i Superligaen har videresendt et brev fra DBU til spillerne. Vi har som forventet, i lighed med konflikten med kvindelandsholdet sidste efterår, oplevet, at SPF mobiliserer alle kræfter for at få deres medlemmer til at være solidariske med spillerne på A-landsholdet, til trods for at dette ikke er en arbejdskamp. Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer, som ansvarlige i 1. og 2. division, og bede om samme støtte.

Vi ved godt, at I som klubber og spillernes arbejdsgivere på ingen måde hverken kan eller skal presse jeres spillere til at stille op, uanset hvor vigtig denne sag måtte være for dansk fodbold, og dansk landsholdsfodbold i særdeleshed, men håber, at I vil støtte op og hjælpe med distribution af brevet i håb om, at vi lykkes med at samle et hold, så vi på bedst mulig vis kan få afviklet de to kampe.

Det håber jeg, I kan bakke op om, uanset om det måtte lykkes at skaffe spillere eller ej, idet det er af afgørende betydning i et evt. sanktionsforløb hos UEFA, at vi kan redegøre for, at både DBU og de danske professionelle klubber har gjort, hvad der var i vores magt for at stille stærkest muligt til kampene.

I bedes bekræfte, hvorvidt I vil være behjælpelige med distributionen af vedhæftede brev til jeres danske spillere i trupperne, alternativt være behjælpelig med en måde, hvorpå jeg kan komme i kontakt med ovennævnte spillere. Spillerne bliver i brevet bedt om at melde, hvorvidt de er til rådighed inden kl. 19.00 i aften af hensyn til de videre forberedelser.

Det er vigtigt at understrege, at allerede udtagne spillere til ugens kampe på de danske U-landshold er undtaget tilsendelse af brevet for at undgå at inddrage disse hold i konflikten.

På forhånd tak.

Landsholdskonfliktens forløb

 1. 2018

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.

  2. Spillerforeningen melder ud

   Efter en periode med træge forhandlinger meddeler Spillerforeningen 20. august, at den ønsker at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der vil være en afklaring før venskabskampen mod Slovakiet 5. september.

  3. DBU's seks lokalforeninger skriver brev

   DBU's seks lokalforeninger skriver et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrer spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.

   - Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lyder det i brevet.

  4. Spillerne vil forlænge den gamle aftale

   Mandag aften den 27. august går en række landsholdsspillere gået ud i medierne med to budskaber:

   - De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt

   - De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer

    

   Thomas Delaney siger følgende til TV 2 SPORT:

   - Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke, siger den danske landsholdsspiller.

  5. DBU udskyder frist for aftale

   På grund af de forestående landskampe 5. september og 9. september sætter Dansk Boldspil-Union (DBU) en deadline for en ny aftale til fredag 31. august kl. 23.59.

  6. DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum

   Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen 31. august kl. 23.59, indstiller DBU forhandlingerne.

   I stedet tilbyder DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under en delaftale. Samtidig giver DBU spillerne indtil søndag 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de har tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag 3. september.

  7. Spillerne afviser DBU's tilbud

   Spillerne nægter at spille landskampene uden en ny aftale. Den tidligere landsholdsspiller William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.

   - Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesseret i. Vi er interesseret i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist.

   Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.

  8. Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale

   Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at den tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til 1. oktober.

   - Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de seneste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.

  9. DBU's deadline for ultimatum er overskredet

  10. DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud

   Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau:

   Den (gamle aftale, red.) kommer vi ikke til at forlænge, og det ved Spillerforeningen godt. De har tilbudt os noget, vi ikke kan eller vil tage imod.

   - Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.

  11. DBU kontakter danske klubber

   I forsøget på at skrabe et landshold sammen kontakter DBU først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. division og 2. division.

   Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej til landsholdet.

  12. DBU udtrykker bekymring

   DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en e-mail til klubberne i 1. og 2. division, hvori der blandt andet står:

   - Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. division og bede om samme støtte.

  13. Hareide bliver hjemme - DBU skal finde ny træner

   Ikke nok med at DBU skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe, fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.

   Åge Hareide kommer såldes ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet 5. september og Wales 9. september.

  14. Futsal- og divisionsspillere melder sig klar

   Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsallandshold og spillere fra 2. division meldt sig klar til venskabskampen mod Slovakiet.

   Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsallandsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta.

  15. De første spillere på vikarlandsholdet bliver offentliggjort

   Konflikten mellem DBU og det danske fodboldlandshold har bragt futsallandsholdet og en stribe divisionsspillere i spil til en kamp på øverste landsholdsniveau.

   To spillere fra 2. divisionsklubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er angriberen Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.

  16. John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner

   Det bliver den tidligere europamester fra 1992 John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i venskabskampen mod Slovakiet. Det bekræfter DBU over for TV 2.

  17. DBU bekræfter, at Danmark stiller med vikarlandshold mod Slovakiet

   Danmark kommer til at spille mod Slovakiet onsdag aften samt Nations League-kampen mod Wales i Aarhus søndag 9. september. Det bekræfter DBU, der har udtaget et alternativt landshold, som unionen selv vælger at døbe 'vikarlandsholdet', til kampene.

  18. Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet

   Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet taber venskabskampen i Slovakiet onsdag 5. september med 0-3.

  19. DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale

   Efter lang tids tovtrækkeri mellem DBU og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale, der løber frem til 1. oktober.

  20. Danmark slår Wales i Aarhus

   Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.

  21. Bestyrelsesmøde i DBU

   Denne lørdag er der bestyrelsesmøde i DBU. Her forventes det, at bestyrelsen får forelagt det, som man eventuelt er kommet frem til i forhandlingerne mellem DBU's udsendte folk og Spillerforeningen. Bestyrelsen skal enten godkende eller revidere aftaleudkastet, inden det kan blive endeligt. Det er dog ikke givet, at en ny landsholdsaftale falder på plads lørdag.

  22. DBU og Spillerforeningen indgår aftale

   På et pressemøde præsenterer DBU-formand Jesper Møller en ny landsholdsaftale for Herrelandsholdet. Den nye aftale mellem Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen løber til og med EM-slutrunden i 2024. Læs om aftalens indhold her.

  23. Hareide udtager landsholdstrup

   Onsdag 3. oktober udtager landstræner Åge Hareide sin trup til kampene mod Irland 13. oktober (Nations League) og Østrig 16. oktober (venskabskamp).