Landsholdskonflikten

Dansk modstander om udsigt til anderledes kamp: Et stort chok for os

Det er kommet bag på de slovakiske landsholdsspillere, at de ikke skal møde blandt andre Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og Simon Kjær.

Mandag klokken 17.30 skulle herrelandsholdet have indfundet sig på Stadión Pasienky i Bratislava til den første træning forud for venskabskampen mod Slovakiet onsdag og Nations League-kampen mod Wales i Aarhus fire dage senere.

Men landsholdsspillerne befinder sig ikke i den slovakiske hovedstad. De er derimod fortsat i Danmark på grund af konflikten med Dansk Boldspil-Union (DBU).

Derfor forsøger DBU i disse timer at samle et landshold bestående af danske spillere fra Superligaen og de danske divisioner, som kan løbe på banen om to dage.

At det er kommet så vidt, er i den grad kommet bag på de slovakiske landsholdsspillere, fortæller FC København-spilleren Jan Gregus.

- For os er det et stort chok. Vi forventede, at det bedste danske hold ville komme, men det ser ikke sådan ud, siger midtbanespilleren med 17 landskampe på CV'et til TV 2 SPORT.

Udsigten til at møde spillere med begrænset eller slet ingen international erfaring påvirker imidlertid ikke slovakkernes tilgang til kampen.

- Det vil være det samme for os. Vi vil forberede os, for det er en god test før en vigtig kamp mod Ukraine (i Nations League på søndag, red.). Vi vil gøre vores bedste mod enten det bedste danske hold eller et andet hold, siger Jan Gregus.

Forventer du at skulle spille onsdag aften?

- Det håber jeg. Det vil se skidt ud for Danmark, hvis der ikke bliver en kamp, svarer han.

Gregus og hans kollegaer på landsholdet kan da også godt forberede sig på at skulle snøre støvlerne onsdag aften ved 20-tiden.

DBU har gjort det klart, unionen ikke vil melde afbud til kampen, og mandag har den forsikret det slovakiske fodboldforbund, at kampen bliver spillet. Det oplyser pressechefen i forbundet, Monika Jurigova, til blandt andre TV 2 SPORT.

- Vi har fået en besked fra det danske fodboldforbund, at kampen vil blive spillet. Vi vil forberede os som normalt. Det er et dansk problem, ikke vores. Vi er klar til at spille, siger hun.

Gregus holder sig opdateret gennem 'Zanka'

Jan Gregus hørte for første gang om forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen for tre dage siden. Og efter FC Københavns superligakamp i Esbjerg søndag aften blev han klar over, at det ikke så lovende ud for onsdagens venskabskamp.

- Jeg har spurgt 'Boile' (Nicolai Boilesen, red.) og Viktor (Fischer) de seneste dage, om de kommer eller ej. De ville vist have en måned mere (de danske spillere tilbød en forlængelse af den gamle landsholdsaftale i en måned, red.), men forbundet sagde nej, siger Jan Gregus.

- Og efter Esbjerg-kampen så det ud til, at de ikke ville komme.

Kan du forstå de danske spillere?

- Det er svært for mig at sige. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Måske kan det også ske her, svarer han, men slår dog hurtigt fast:

- Vi har ingen problemer, men hvis der er nogen, der ikke kan lide det og har rettighederne til at sige fra, så er det sådan, siger Jan Gregus om aftalen for de kommercielle rettigheder på det slovakiske fodboldlandshold.

FC København-spilleren vil holde sig opdateret på konflikten mellem DBU og Spillerforeningen, der forhandler på vegne af landsholdsspillerne, gennem en tidligere holdkammerat i den danske hovedstadsklub.

- Jeg har talt med 'Zanka' (Mathias 'Zanka' Jørgensen, red.), og han sagde, at det ikke ser godt ud. Måske vil jeg ringe til ham igen, slutter Gregus.

Slovakiet og Danmark mødes onsdag kl. 20.45. Kampen spilles på Stadión Antona Malatinského i Trnava nordøst for Bratislava.

Landsholdskonfliktens forløb

 1. 2018

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.

  2. Spillerforeningen melder ud

   Efter en periode med træge forhandlinger meddeler Spillerforeningen 20. august, at den ønsker at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der vil være en afklaring før venskabskampen mod Slovakiet 5. september.

  3. DBU's seks lokalforeninger skriver brev

   DBU's seks lokalforeninger skriver et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrer spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.

   - Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lyder det i brevet.

  4. Spillerne vil forlænge den gamle aftale

   Mandag aften den 27. august går en række landsholdsspillere gået ud i medierne med to budskaber:

   - De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt

   - De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer

    

   Thomas Delaney siger følgende til TV 2 SPORT:

   - Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke, siger den danske landsholdsspiller.

  5. DBU udskyder frist for aftale

   På grund af de forestående landskampe 5. september og 9. september sætter Dansk Boldspil-Union (DBU) en deadline for en ny aftale til fredag 31. august kl. 23.59.

  6. DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum

   Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen 31. august kl. 23.59, indstiller DBU forhandlingerne.

   I stedet tilbyder DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under en delaftale. Samtidig giver DBU spillerne indtil søndag 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de har tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag 3. september.

  7. Spillerne afviser DBU's tilbud

   Spillerne nægter at spille landskampene uden en ny aftale. Den tidligere landsholdsspiller William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.

   - Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesseret i. Vi er interesseret i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist.

   Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.

  8. Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale

   Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at den tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til 1. oktober.

   - Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de seneste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.

  9. DBU's deadline for ultimatum er overskredet

  10. DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud

   Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau:

   Den (gamle aftale, red.) kommer vi ikke til at forlænge, og det ved Spillerforeningen godt. De har tilbudt os noget, vi ikke kan eller vil tage imod.

   - Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.

  11. DBU kontakter danske klubber

   I forsøget på at skrabe et landshold sammen kontakter DBU først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. division og 2. division.

   Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej til landsholdet.

  12. DBU udtrykker bekymring

   DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en e-mail til klubberne i 1. og 2. division, hvori der blandt andet står:

   - Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. division og bede om samme støtte.

  13. Hareide bliver hjemme - DBU skal finde ny træner

   Ikke nok med at DBU skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe, fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.

   Åge Hareide kommer såldes ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet 5. september og Wales 9. september.

  14. Futsal- og divisionsspillere melder sig klar

   Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsallandshold og spillere fra 2. division meldt sig klar til venskabskampen mod Slovakiet.

   Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsallandsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta.

  15. De første spillere på vikarlandsholdet bliver offentliggjort

   Konflikten mellem DBU og det danske fodboldlandshold har bragt futsallandsholdet og en stribe divisionsspillere i spil til en kamp på øverste landsholdsniveau.

   To spillere fra 2. divisionsklubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er angriberen Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.

  16. John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner

   Det bliver den tidligere europamester fra 1992 John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i venskabskampen mod Slovakiet. Det bekræfter DBU over for TV 2.

  17. DBU bekræfter, at Danmark stiller med vikarlandshold mod Slovakiet

   Danmark kommer til at spille mod Slovakiet onsdag aften samt Nations League-kampen mod Wales i Aarhus søndag 9. september. Det bekræfter DBU, der har udtaget et alternativt landshold, som unionen selv vælger at døbe 'vikarlandsholdet', til kampene.

  18. Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet

   Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet taber venskabskampen i Slovakiet onsdag 5. september med 0-3.

  19. DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale

   Efter lang tids tovtrækkeri mellem DBU og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale, der løber frem til 1. oktober.

  20. Danmark slår Wales i Aarhus

   Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.

  21. Bestyrelsesmøde i DBU

   Denne lørdag er der bestyrelsesmøde i DBU. Her forventes det, at bestyrelsen får forelagt det, som man eventuelt er kommet frem til i forhandlingerne mellem DBU's udsendte folk og Spillerforeningen. Bestyrelsen skal enten godkende eller revidere aftaleudkastet, inden det kan blive endeligt. Det er dog ikke givet, at en ny landsholdsaftale falder på plads lørdag.

  22. DBU og Spillerforeningen indgår aftale

   På et pressemøde præsenterer DBU-formand Jesper Møller en ny landsholdsaftale for Herrelandsholdet. Den nye aftale mellem Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen løber til og med EM-slutrunden i 2024. Læs om aftalens indhold her.

  23. Hareide udtager landsholdstrup

   Onsdag 3. oktober udtager landstræner Åge Hareide sin trup til kampene mod Irland 13. oktober (Nations League) og Østrig 16. oktober (venskabskamp).