DBU: Nye krav fra spillerne ødelagde forhandlingen

Ifølge Dansk Boldspil-Union (DBU) stillede spillerne og Spillerforeningen tæt på deadline nogle krav, unionen ikke kunne sige ja til.

Konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne raser, og lige nu er der udsigt til, at Danmark må stille med et hold af sekundaspillere i denne uges kampe mod Slovakiet og Wales.

Parterne har ikke kunnet blive enige om en ny landsholdsaftale, så lørdag meddelte DBU, at forhandlingerne blev indstillet, mens spillerne fik et ultimatum søndag klokken 18 til at meddele, om de ville spille eller ej.

Spillerne kom med et tilbud om at forlænge en tidligere aftale inden deadline, men den blev afvist af DBU, som regnede det for udeblivelse fra spillerne og gik derfor i gang med at se sig om efter nye landsholdsspillere fra Superligaen og divisionerne.

Hidtil er det spillernes kommercielle rettigheder, der har været det store stridspunkt i forhandlingerne, men DBU afviser, at det er tilfældet.

- Vi oplever, at Spillerforeningen stiller ultimative krav lige før deadline, siger administrerende direktør Claus Bretton-Meyer i en pressemeddelelse.

Deadline for forhandlingerne var fredag klokken 23.59.

Ifølge DBU krævede Spillerforeningen, at DBU ikke må støtte Divisionsforeningen i overenskomstrelaterede sager med Spillerforeningen, og at DBU skal stå som arbejdsgiver for landsholdsspillerne.

- Vi er ikke - og har aldrig været - arbejdsgiver for landsholdsspillere, der jo er ansat i de klubber, de spiller i. Hvis vi skal være arbejdsgiver vil det skabe uklarheder i forhold til klubberne og også medføre en masse nye udgifter, der vil gå ud over både DBU og organiseret idræt i Danmark, siger Claus Bretton-Meyer.

Ifølge DBU genopliver Spillerforeningen den tvist, der førte til, at Kvindelandsholdets forhandlinger med DBU brød sammen for et år siden, hvor et af kravene var, at DBU skulle være arbejdsgiver.

Her endte Danmark med at melde afbud til to landskampe, hvilket medførte skrivebordsnederlag i VM-kvalifikationen til Sverige, bøde og en betinget udelukkelse ved en gentagelse.

På vegne af Spillerforeningen kalder William Kvist imidlertid DBU's udlægning for usand.

- Sandheden er den enkle, at på begge de punkter, som DBU nu taler om, havde vi jo fundet løsninger med kvindelandsholdets aftale sidste år. Og de løsninger var DBU og vi spillere i hele forhandlingsforløbet enige om at kopiere direkte over i den nye aftale, siger William Kvist ifølge Ritzau.

- Men pludselig rejste DBU så et krav om, at de skulle fjernes. Lad os nu være voksne og seriøse og ikke bare grave os ned i hver vores skyttegrav.

- Det gavner simpelthen ikke nogen i de forhandlinger, som vi gerne snart skulle have genoptaget. Vi er parate, som vi jo i øvrigt også har været hele weekenden, selv om DBU ikke ville tale med os.

- Sandheden er den enkle, at på begge de punkter, som DBU nu taler om, havde vi jo fundet løsninger med kvindelandsholdets aftale sidste år. Og de løsninger var DBU og vi spillere i hele forhandlingsforløbet enige om at kopiere direkte over i den nye aftale.

- Men pludselig rejste DBU så et krav om, at de skulle fjernes. Lad os nu være voksne og seriøse og ikke bare grave os ned i hver vores skyttegrav.

- Det gavner simpelthen ikke nogen i de forhandlinger, som vi gerne snart skulle have genoptaget. Vi er parate, som vi jo i øvrigt også har været hele weekenden, selv om DBU ikke ville tale med os, siger William Kvist.

Derfor siger DBU nej

Ifølge Claus Bretton-Meyer er det det økonomiske aspekt i Spillerforeningens krav, der umuliggjorde en ny aftale.

- Vi må konstatere, at spillernes ønsker til en ny landsholdsaftale både gør det sværere at tjene penge til landsholdet og til dansk fodbold samlet set og gør det dyrere at drive herrelandsholdet med ekstra kok, behandlere og forbedrede flyforhold. Samlet set betyder det færre penge til udviklingen af dansk fodbold, heriblandt spiller- og talentudvikling, børnefodbold og andre udviklingsprojekter.

DBU skriver, at de ønsker en enklere aftale om spillernes kommercielle rettigheder, men at "DBU respekterer, at spillerne ønsker at prioritere deres individuelle, private sponsorater fremfor landsholdets fælles sponsoraftaler."

I forhold til kravet om at holde Divisionsforeningen ude af overenskomstrelaterede sager skriver DBU:

- Da Divisionsforeningen er medlem af DBU, er det helt unaturligt, at DBU ikke har mulighed for at støtte Divisionsforeningen. Det ville svare til, at DBU kræver, at LO og Spillerforeningen ikke må samarbejde ved en konflikt i dansk fodbold.

Unionens nej til at ville være arbejdsgiver for landsholdet begrundes således:

- spillerne er ansat i klubberne, og det vil få store konsekvenser for dansk idræt som helhed, hvis sportsforbund pålægges arbejdsgiveransvar for landsholdsspillere

- det vil også pålægge DBU eller andre sportsforbund ansvar ift. barsel, feriepenge og en række andre økonomiske og administrative pålæg, som hverken DBU eller et andet forbund i dansk idræt har en chance for at opfylde.

- at det er uforståeligt og ødelæggende for indgåelsen af en ny aftale, at Spillerforeningen pludselig inddrager et nyt tema, som de med baggrund i tidligere erfaringer ved, at DBU ikke er i stand til at gå med til, og der blev opnået enighed om i Kvindelandsholdets aftale.

Landsholdskonfliktens forløb

  1. 2018

    1. Landsholdsaftalen udløber

      Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.

    2. Spillerforeningen melder ud

      Efter en periode med træge forhandlinger meddeler Spillerforeningen 20. august, at den ønsker at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der vil være en afklaring før venskabskampen mod Slovakiet 5. september.

    3. DBU's seks lokalforeninger skriver brev

      DBU's seks lokalforeninger skriver et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrer spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.

      - Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lyder det i brevet.

    4. Spillerne vil forlænge den gamle aftale

      Mandag aften den 27. august går en række landsholdsspillere gået ud i medierne med to budskaber:

      - De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt

      - De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer

       

      Thomas Delaney siger følgende til TV 2 SPORT:

      - Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke, siger den danske landsholdsspiller.

    5. DBU udskyder frist for aftale

      På grund af de forestående landskampe 5. september og 9. september sætter Dansk Boldspil-Union (DBU) en deadline for en ny aftale til fredag 31. august kl. 23.59.

    6. DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum

      Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen 31. august kl. 23.59, indstiller DBU forhandlingerne.

      I stedet tilbyder DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under en delaftale. Samtidig giver DBU spillerne indtil søndag 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de har tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag 3. september.

    7. Spillerne afviser DBU's tilbud

      Spillerne nægter at spille landskampene uden en ny aftale. Den tidligere landsholdsspiller William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.

      - Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesseret i. Vi er interesseret i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist.

      Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.

    8. Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale

      Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at den tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til 1. oktober.

      - Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de seneste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.

    9. DBU's deadline for ultimatum er overskredet

    10. DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud

      Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau:

      Den (gamle aftale, red.) kommer vi ikke til at forlænge, og det ved Spillerforeningen godt. De har tilbudt os noget, vi ikke kan eller vil tage imod.

      - Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.

    11. DBU kontakter danske klubber

      I forsøget på at skrabe et landshold sammen kontakter DBU først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. division og 2. division.

      Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej til landsholdet.

    12. DBU udtrykker bekymring

      DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en e-mail til klubberne i 1. og 2. division, hvori der blandt andet står:

      - Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. division og bede om samme støtte.

    13. Hareide bliver hjemme - DBU skal finde ny træner

      Ikke nok med at DBU skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe, fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.

      Åge Hareide kommer såldes ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet 5. september og Wales 9. september.

    14. Futsal- og divisionsspillere melder sig klar

      Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsallandshold og spillere fra 2. division meldt sig klar til venskabskampen mod Slovakiet.

      Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsallandsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta.

    15. De første spillere på vikarlandsholdet bliver offentliggjort

      Konflikten mellem DBU og det danske fodboldlandshold har bragt futsallandsholdet og en stribe divisionsspillere i spil til en kamp på øverste landsholdsniveau.

      To spillere fra 2. divisionsklubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er angriberen Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.

    16. John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner

      Det bliver den tidligere europamester fra 1992 John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i venskabskampen mod Slovakiet. Det bekræfter DBU over for TV 2.

    17. DBU bekræfter, at Danmark stiller med vikarlandshold mod Slovakiet

      Danmark kommer til at spille mod Slovakiet onsdag aften samt Nations League-kampen mod Wales i Aarhus søndag 9. september. Det bekræfter DBU, der har udtaget et alternativt landshold, som unionen selv vælger at døbe 'vikarlandsholdet', til kampene.

    18. Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet

      Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet taber venskabskampen i Slovakiet onsdag 5. september med 0-3.

    19. DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale

      Efter lang tids tovtrækkeri mellem DBU og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale, der løber frem til 1. oktober.

    20. Danmark slår Wales i Aarhus

      Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.

    21. Bestyrelsesmøde i DBU

      Denne lørdag er der bestyrelsesmøde i DBU. Her forventes det, at bestyrelsen får forelagt det, som man eventuelt er kommet frem til i forhandlingerne mellem DBU's udsendte folk og Spillerforeningen. Bestyrelsen skal enten godkende eller revidere aftaleudkastet, inden det kan blive endeligt. Det er dog ikke givet, at en ny landsholdsaftale falder på plads lørdag.

    22. DBU og Spillerforeningen indgår aftale

      På et pressemøde præsenterer DBU-formand Jesper Møller en ny landsholdsaftale for Herrelandsholdet. Den nye aftale mellem Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen løber til og med EM-slutrunden i 2024. Læs om aftalens indhold her.

    23. Hareide udtager landsholdstrup

      Onsdag 3. oktober udtager landstræner Åge Hareide sin trup til kampene mod Irland 13. oktober (Nations League) og Østrig 16. oktober (venskabskamp).