Landsholdskonflikten

Derfor betyder de kommercielle rettigheder så meget

Topspillere fungerer som omvandrende reklamesøjler i moderne fodbold.

Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen er flere tidligere gange røget i totterne på hinanden, når der skulle forhandles nye aftaler.

Nu er de to parter endnu engang endt i en kamp, og denne gang omhandler det blandt andet de kommercielle rettigheder om det danske herrelandshold. Ifølge DBU er det et af de tre punkter, der netop nu skiller parterne. Også spillerne har mandag i en pressemeddelelse peget på punktet som centralt i konflikten.

Parterne er ganske enkelt uenige om, hvordan rettighederne skal fordeles. 

Omvandrende reklamesøjler

Omdrejningspunktet er de sponsoraftaler, som landsholdspillerne og DBU enkeltvis har indgået. 

Hvor en spiller oftest har sine personlige sponsoraftaler, kan DBU og landsholdet have indgået andre aftaler. 

- Særligt topspillere er i højere grad blevet personlige reklamesøjler. Det ser vi også i den her konflikt, hvor spillernes personlige brand er omdrejningspunktet, og hvis der ikke er klare regler for, hvordan landsholdet kommercielt skal gebærde sig, så kan spillerne ende i nogle reklamemæssige situationer, som er skadelige for deres brand, fortæller forsker i sportsøkonomi Kenneth Cortsen til TV 2.

Derfor ønsker både DBU og spillerne helt klare linjer for, hvilke rettigheder parterne hver især har i forhold til reklamefremstød, men kan altså ikke blive enige på det område.

DBU vil bestemme mere

Det, der splitter parterne, er særligt, at DBU gerne vil have retten til frit at bestemme over landsholdsspillerne i kommercielle sammenhænge og dermed vælge, hvilke spillere medvirker i hvad og hvor.

Som det ser ud lige nu, har landholdsspillerne nemlig retten til ikke at optræde alene i DBU's sponsoraftaler. I stedet følger man ifølge Kenneth Cortsen nogle regler af international standard, hvor landsholdsspilleren kun optræder på billeder med minimum to andre, således at de fremstår som et hold - og ikke enkeltpersoner - der repræsenterer brandet. 

Det har indtil videre sikret landsholdspillerne imod at stå i en ubehagelig situation over for deres sponsoraftaler.

For bedre at forstå situationen kan man tage udgangspunkt i landsholdets største profil, Christian Eriksen, som har en personlig sponsoraftale med sportstøjsgiganten Nike. Nike forventer, at Christian Eriksen grundet deres aftale promoverer mærket vidt og bredt. 

Sideløbende sponsoreres landsholdet i øjeblikket af tøjfirmaet Hummel, som altså forventer det samme af landsholdet. Hvis Christian Eriksen agerer selvstændigt for landsholdet og Hummel, opstår selvsagt en konflikt med hans Nike-aftale.

Reglerne har hidtil forhindret, at Christian Eriksen ville stå i den situation, men det vil DBU altså lave om på nu.

- Det er ret vigtigt for DBU at vide, hvilket produkt de kan tilbyde en potentiel sponsor. Ellers vil en sponsor være urolig og ikke vide, hvad de får med i pakken, fortæller ekspert i sponsormarketing Thomas Badura.

Vil sikre sig klare aftaler

Det nytter ifølge Thomas Badura ikke noget, at DBU ikke ved, hvad de har. 

- Det er klart, hvis man ikke har afstemt de kommercielle rettigheder med de enkelte spillere, så kan DBU ikke gå ud og love det, og der har de altså en udfordring og et problem, siger han. 

Interessekonflikterne opstår, når parterne ikke har en klar, fast aftale. Derfor ryster det ikke Thomas Badura, at DBU ønsker at ændre forholdene. Særligt ikke efter Simon Kjær-konflikten med Nordicbet og Danske Spil.

- Når man eksempelvis har en partner inden for betting-industrien, og man så har en spiller, som går ud og laver en anden aftale med et konkurrende firma og optræder i en rød trøje, som underforstået skal ligne landsholdstrøjen uden det er det, så er det klart, at den givne betting-partner til landsholdet ikke synes, at produktet er lige så interessant, fordi der bliver solgt ud, siger han.

At få lov til at have en større medbestemmelse over spillernes sponsoraftale betyder ifølge Thomas Badura meget for DBU og er også grunden til at de står så stejlt på forhandlingerne.

Ifølge spillerne vil DBU's krav i forhandlingen om de kommercielle rettigheder volde alle spillere problemer med deres personlige sponsorer. Derfor ønsker de ikke at gå med til den nye forhandling, udtrykte Christian Eriksen i en pressemeddelelse fra Spillerforeningen:

- Vi stiller meget gerne op for landsholdets sponsorer, men vi har jo også en række andre forpligtigelser til sponsorer på klubholdet og privat, der skal respekteres.

DBU ønsker ifølge dem selv en "enklere aftale" om rettighederne. Ifølge dem er parterne blandt andet også uenige om, hvorvidt DBU skal optræde som arbejdsgiver for spillerne.